De tweetalige regio Trentino-Alto Adige, beter bekend als Zuid-Tirol is een echt walhalla voor bergliefhebbers.
Dwars door deze regio loopt de brede vallei van de Adige, die de Brennerpas verbindt met de rest van Italië. Rechts op de kaart liggen de Dolomieten. Links op de kaart ligt een interessant en erg gevarieerd gebied : Brenta en Adamello. Hier ligt wellicht de bekendste via ferrata ter wereld : de Bocchetta hoogteweg, maar er valt nog veel meer te beleven.

Situering

Brenta Dolomieten

Een langgerekt massief uit harde dolomiet en op de rand zachtere kalksteen. De harde dolomiet zorgt voor onvoorstelbaar steile rotstorens, met de Campanile Basso als meest bekende.
Voor "gewone" wandelaars is de kern van het massief niet echt toegankelijk. De Bocchetta hoogteweg en een heleboel varianten en andere routes zijn er voor de meer avontuurlijke wandelaar die helm, gordel en via ferrataset meeheeft en kan gebruiken en ook nog eens kan wachten tot de sneeuw weg is en het mooi weer is. Of die nog een stuk meer in zijn mars heeft, touw / pickel / stijgijzers meeneemt en de harde stijle sneeuwresten die de kabel bedekken, veilig kan dwarsen.

Op de randen van de Brenta Dolomieten zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor zomers bergwandelen.

Brenta-03.jpg
De meeste via ferrata in de Brenta volgen horizontale banden dwars door een verticale rotswand.

Adamello

Volluit de Adamello-Presanella groep, naar de twee hoogste toppen van het massief.
Dit gebied ligt eveneens langgerekt noord-zuid, parallel met de Brenta Dolomieten. Het karakter is volledig verschillend : de rotsen zijn er voornamelijk uit graniet. De toppen zijn er een stuk hoger. Er zijn enkele fraaie gletschers (die weliswaar gedoemd zijn om te verdwijnen door global warming) en een hele reeks schitterende meertjes.

Tussen beide ligt Val Rendena, met Madonna di Campiglio als voornaamste centrum.

Brenta-05.jpg
Op de Giro del Cique Laghi

Parco Naturale Adamallo-Brenta

Dit natuurpark vormt een grote omgekeerde U omheen de centrale vallei en de golfterreinen en skiliften van Madonna di Campiglio. Meer info op parks.it. Het is een van de grootste beschermde gebieden van de Alpen. Het is opgericht in 1967. Het combineert zones die als zuiver natuurgebied worden beheerd en zones met aandacht voor zacht en kleinschalig toerisme.

Door de uiteenlopende combinaties van geologie en hoogtes is een trekking in dit gebied enorm gevarieerd.

Het park omvat ook de zone waarin in de eerste wereldoorlog de Italiaanse en Oostenrijkse legers tegelijkertijd tegen elkaar en tegen de extreme weerscondities vochten langs het "Adamello front".