De Lagorai liggen net ten zuiden van de Dolomieten. Ze zijn via de westkant vlot bereikbaar vanuit de vallei van Trente en Bozen/Bolzano, waar de internationale snelweg en spoorweg naar de Brennerpas doorloopt. In het noorden vormt Val di Cembra / Val di Fiemme (of Fleimstal) de grens met de Dolomieten. In het Duits worden de Lagorai trouwens Fleimtaler Alpen genoemd. Ten oosten kijk je uit op de machtige rotstorens van de Pale de San Martino, het zuidelijkste stuk van de Dolomieten. Aan de zuidkant ligt een andere vallei met spoorweg en hoofdweg : Valsugana. Die vormt de grens met de afgeronde bergen en heuvels waarmee de Alpen overgaan in de de Po-vlakte.
De Lagorai zijn een oud graniet massief. Het graniet ontstond tijdens een periode met veel vulkanische aktiviteit, ca. 300 M jaar geleden. Deels als lava en porfier, deels traag afgekoeld als graniet. Dit zorgt voor een heel ander landschap dat sterk contrasteert met de Dolomieten : vochtiger / veel meertjes en wetlands, donkere rotsen, heel andere bloemen.
De hoofdkam loopt min of meer zuidoost-noorwest, dus parallel met het Fleimstal, en bestaat uit een reeks toppen van 2100 à 2600 m ongeveer. Naar het zuiden toe is de opbouw een stuk complexer, met een aantal valleien die naar het zuiden lopen en kleinere massiefjes hiertussen. De Cima d'Asta is één van die massiefjes en met 2847 ook de hoogste top van de Lagorai.
Er is een goed onderhouden padennetwerk en enkele berghutten. De streek is internationaal erg weinig gekend. Nochtans kan je er enkele mooie bewegwijzerde hoogtewegen volgen. In tegenstelling tot de Dolomieten zijn de meest toppen wel toegankelijk voor wandelaars. Dit komt deels door de heel andere geologie, en ook omdat in Wereldoorlog 1 dit een deel van het front was waar Italiaanse en Oostenrijkse legers loopgrachten en toeganspaden aanlegden. Omdat de valleien relatief laag liggen (bv. op 300 à 800 m) zijn de hoogteverschillen belangrijk en kan je op de beboste bergflanken alle mogelijke types paden aantreffen, van keurig aangelegd tot op het randje van alpinisme.
