Zwitserland kent wellicht het meest aanzien als Alpenland. De bewegwijzering is uitstekend, er zijn tal van berghutten en ook het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Ondanks de hogere levensstandaard, heeft Zwitserland dus heel veel te bieden.

ALGEMENE INFO

Op http://map.wanderland.ch/ vind je een overzichtskaart waar je wandelroutes kan doen verschijnen (zie menu links).
Deze website vermeldt heel wat verslagen van meerdaagse routes in Zwitserland met nuttige info en links: http://www.wandersite.ch/Trekkings.html.

Een goede nederlandstalige wandelgids waarin diverse meerdaagse routes beschreven staan is ‘Bergtochten  in de Zwitserse Alpen’ van Jolanda Linschooten (uitgeverij Dominicus).

REISVERSLAGEN

Hieronder de reisverslagen die we reeds verzamelden. We deelden de verslagen in over de verschillende gebieden in Zwitserland waarvan je een overzicht hebt in volgend kaartje.

Bron: www.alpensicht.com

Bron: http://www.alpensicht.com

 

Gebiedsoverschrijdende routes

De Alpine Pass Route doorkruist Zwitserland van oost naar west. Ook de Via Alpina biedt enkele opties. Daarnaast zijn er enkele kortere gebiedsoverschrijdende routes vb. de Vier Quellen Weg.

Verslag: Op Pad wandelde over de Vier Quellen Weg

  • Een verslag van hun tocht op de Via Alpina vindt je op de blog van Leen.

Berner Oberland

Dit gebied omvat de hoofdstad Bern en zijn ruime omgeving, zoals de naam al doet vermoeden. Vooral het gebied ten zuiden van de Thünersee en Brienzersee is populair vanwege zijn imposante bergen met bekende toppen als Jungfrau en Eiger.

Verslagen:

Net ten noorden van het hoge Alpenmassief, liggen iets lagere bergen die voor beginnende bergwandelaars een ideale opstap zijn naar het grotere werk.

Verslag: Wintertrekking in de Gruyère – Debbie Sanders

Rotstockhütte met zicht op vierduizenders (Debbie Sanders).

Centraal Zwitserland

Dit gebied ligt om en rond het Vierwaldstättersee met als belangrijkste stad Luzern. Rond het meer vind je lagere bergen, ideaal voor beginners. Meer ervaren stappers trekken richting de imposante Urner Alpen.

Verslagen:

Huttentocht Glarner Alpen Zwitserland, 2012 from Op Pad on Vimeo.

Oost Zwitserland

Dit gebied ligt in het noordoosten van Zwitserland tegen de grens met Oostenrijk, Liechtenstein en Duitsland.

Verslagen:

Graubünden

Dit berggebied ligt uiterste zuidoosten van Zwitserland. O.a. de Keschtrek is een langeafstandsroute in deze streek.

Verslagen:

Ticino

Dit gebied ligt in het zuidoosten van Zwitserland en is quasi volledig Italiaans getint.

Verslagen:

Wallis

Dit bekende berggebied ligt in het zuidwesten van Zwitserland tegen de grens met Frankrijk en Italië aan. Verschillende vierduizenders toren er boven de omgeving uit.

Verslagen: