Dé Haute Route is een mythische trektocht voor tourskiërs die grotendeels over gletschers loopt. Gelukkig is er ook een wandelvariant die op een 10-tal intense dagen de twee meest gekende plekken van de Alpen met elkaar verbindt. Of juister gezegd : er zijn er enkele die perfect met elkaar kunnen gecombineerd worden.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Enkele feiten en cijfers voor de hele Walkers Haute Route - Chamonix-Zermatt :

Type tocht : tocht in lijn door alpien terrein, bedoeld voor ervaren bergwandelaars
Startpunt : Chamonix
Eindpunt : Zermatt
Lengte van de meest gebruikelijke variant : 210 km
Hoogtemeters : ongeveer 12000 m+
Etappes : 12-tal voor het hele stuk Chamonix-Zermatt - vaak ingekort tot 10 dagen door enkele stukken over te slaan met taxi of openbaar vervoer

 

 

​​Overzichtskaart

HR07-HR-Walkers-Zomer.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Deze route loopt volledig over gemarkeerde wandelpaden. Moeilijkheid T2, T3 en hier en daar T4. Een 5-tal cols van ongeveer 2900m hoogte. Looptijd normaal 9 à 13 dagen. Reisbureaus persen dit vaak samen in 7 dagen door enkele stukken over te slaan met taxi en door de finale via de Europaweg te skippen, of door het stuk in de vallei van Chamonix over te slaan. Dus duidelijk wat langer én wat hoger én wat lastiger qua terrein dan de TMB.

De route is doenbaar van half juni tot half september. In juni en sommige jaren nog een stuk van juli zal er op de hoogste stukken nog veel sneeuw liggen (voorzie dan getten en eventueel lichte crampons + piolet). Omdat het gaat om een klassieke route is die sneeuw doorgaans goed gespoord. Buiten deze periode zijn de hutten gesloten en zal je de saaiste stukken (die normaal met een kabelbaan worden overbrugd) moeten stappen.

Etappes en varianten

De meest gebruikelijke Haute Route voor wandelaars

De normale wandelrichting is van Chamonix naar Zermatt. Daar is geen enkele reden voor : de route kan even goed in de andere richting gelopen worden (zie hieronder : de Alpenpassenroute wordt in de omgekeerde richting beschreven). De enige reden is dat de Haute Route voor toerskiërs (met zeer goede redenen) altijd van west naar oost wordt genomen.

  • wie kiest voor een formule met verblijf in de vallei (campings, hotelletjes, ...) gebruikt soms het argument dat bij een trek van west naar oost de klimmen grotendeels in de schaduw verlopen
  • bij een vertrek uit Zermatt is het veel eenvoudiger om één of twee dagen vertraging (door slecht weer, omwille van jouw conditie of de conditie van het terrein, ...) weg te werken zonder daarbij de mooiste etappes op te offeren

Dit zijn enkele goede links voor de gebruikelijke Haute route voor wandelaars. Surfen met "Haute Route par les Sentiers" of "Walkers Haute Route" levert nog veel meer informatie op. De grote internationale bekendheid van Zermatt en Chamonix zorgt ervoor dat deze route ook ver buiten Zwitserland en vooral in Engelstalig gebied goed gekend is.

Alle wandelgidsen en websites vermelden een aantal varianten.

Alpenpassenroute

De gebruikelijke Haute Route is een combinatie van:

  • enkele stukken in (relatief dicht bevolkte) vallei : Chamonix - Argentière ; Champex - Le Châble - Verbier
  • bergwandelroutes : vooral oversteken van een aantal hoge cols. Deze vallen samen met Alpenpassenroute ; dit is nationale route nr. 6.

De Alpenpassenroute is een alternatief op hoogte om de saaie dagetappe in het dichtbebouwde stuk van Le Châble te omzeilen via een heel mooie route over de Col de Saint Bernard en de Cabanne de Corbassière. Eén relatief lichte etappe wordt daardoor vervangen door vier bergetappes.
Voor wie de nodige tijd heeft is deze lus aan de voet van de Grand Combin zeker een aanrader.

Een tussenoplossing is om 2 bergetappes te nemen nl. Champex - Liddes - Cab. Col de Mille en Col de Mille - Cab. Brunet - Fionnay - Cab. de Louvie.

In het stuk Chamonix - Champex zijn er heel wat varianten. Zie Tour du Mont Blanc voor een overzicht.

Variante voor Trailrunners : Via Valais

Deze variante vermijdt de lastigste paden en ligt algemeen gesproken iets noordelijker en dus in iets minder alpien terrein dan de klassieke Haute Route. In vergelijking met de Haute Route zijn er meer hoogtemeters en zijn er een aantal extra lussen en afdalingen / klimmen. 

De route loopt van Verbier tot Zermatt in 225 km, verdeeld over 9 etappes. Ze voorziet telkens een basisetappe en een extraatje (voor wie nog energie teveel heeft en voor als de weer en condities perfect zijn) op een topje onderweg. De route kan uiteraard ook als gewone wandelroute gedaan worden. Ofwel zijn dit dan 9 zware etappes, ofwel wordt er gesleuteld aan de indeling en kom je tot een 12-tal gewone etappes voor het stuk Verbier - Zermatt.

Wie in Chamonix wil starten volgt de gewone Haute Route tot in Verbier (al dan niet met het erg stedelijke stuk Champex - Verbier met bus).

Via Valais op AlpInsight

Haute Route voor alpinisten

De zomerse Haute Route volgt min of meer de gletscherparcours van de toerskiërs. Het stuk over de schouder van de Grand Combin wordt daarbij meestal geschrapt en vervangen door een bus- of taxirit van La Fouly tot Mauvoisin. De tocht valt dan uiteen in 2 deeltochten : een tweedaagse die Chamonix via de Refuge Albert I en Plateau de Trient verbindt met La Fouly of Champex, en een 5-daagse via Glacier d'Ottema, Hauts Glaciers d'Arolla, Col de Bertol, Schonbielhütte. Deze route is korter en directer dan de Haute Route voor wandelaars.

Dit is intensief gletscherwandelen. De route is de voorbije jaren een stuk lastiger geworden omdat door het krimpen van een aantal gletschers sommige cols niet langer te voet kunnen overgestoken worden, maar klauterwerk + rappels vragen. Wie niet over de nodige fysieke, mentale en technische bagage beschikt om deze veeleisende route onder vrienden uit te voeren, kan terecht bij één van de vele gidsenbureaus die dit als pakket aanbieden. 

Chamonix-Zermatt voor alpinisten en tourskiërs

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De trein is moeilijk te kloppen voor deze wandelroute :

  • Internationale trein (TGV) tot Genève + lokale treinen tot Chamonix.
  • Internationale treinen (TGV of ICE) tot Sion of Brig + lokale treinen tot Zermatt

Tickets (ook lokale tickets in Zwitserland) ruim op voorhand boeken om een redelijke prijs te bekomen.

Met een groep kan het goedkoper zijn om een taxibusje te nemen in plaats van de lokale trein.

Wie toch de verplaatsingen per auto doet, laat die best achter in Martigny. Vandaaruit zijn er frequente en vlotte treinverbindingen naar Chamonix en naar Zermatt.

Bewegwijzering

Er is geen specifieke bewegwijzering voor de Walkers Haute Route.
De paden zijn wel perfect gemarkeerd en bewegwijzerd als lokale wandelpaden zoals gebruikelijk in de Franse Alpen en in Zwitserland.

Bivakkeren en overnachting

Overnachting : kan perfect in berghutten en, voor de etappes in de vallei, in een slaapzolder (dortoir / Lager) in een hotelletje.

Met een goede planning kan de tocht ook met de tent, door een combinatie van wildkamperen waar dit kan en kleine campings in de vallei. Houd rekening met bivakverboden in natuurgebieden en op grondgebied van Zermatt : zie "bivakkeren" in Zwitserland.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

De Walkers Haute route passeert gemiddeld om de 2 dagen in een dorpje met een supermarktje. Ook in de berghutten kunnen snacks of een middagpicknick gekocht worden.