Geschreven door Patrick Liebens met aanvullingen van Debbie Sanders. 

Ruim 18% van het Nederlandse grondgebied bestaat uit water en een groot deel van het land bevindt zich onder zeeniveau. Het land wordt beschermd tegen het water door middel van een systeem van dijken en waterwerken. Door landwinning zijn polders gecreëerd. Al is het overwegend vlakke Nederland voor zijn fietsmogelijkheden, ook te voet kan je er uit…de voeten.

ALGEMENE INFO

Wandelpaden

Nederland kent verscheidene LAW-paden van minstens 100 km die het land doorkruisen. Sommigen maken deel uit van de E-routes. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Wandelroute E2 loopt van het zuidwesten van Schotland naar Nice. De route is opgebouwd uit een aantal aan elkaar gekoppelde routes, waaronder voor het grootste deel de Grande Randonnée 5 (GR5).
    Reisverslag: GR5 van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom (lente): verslag en fiche – Bart De Backer
  • Wandelroute E8 loopt van Ierland naar Turkije. De E8 is opgebouwd uit diverse langeafstandsroutes op nationaal en regionaal niveau. In Nederland volgt de E8 o.a. de route van LAW 6: het Rivierenpad. Nederland neemt 250 km van de E8 voor haar rekening.
  • Wandelroute E11 loopt van Scheveningen naar de grens van Polen en Litouwen. De route meet in totaal 2560 km en Nederland neemt hiervan 350 km voor haar rekening met o.a. het Marskramerspad.

Tevens heb je een aantal mooie wandelgebieden die zich lenen tot meerdaagse tochten. Via streekpaden (SP) kan je de mooiste plekjes bewandelen. Er bestaan een 18-tal van deze streekpaden.

Hieronder een overzichtskaart van de langeafstandsroutes en streekpaden in Nederland. Meer info op http://wandelnet.nl/themas/laws-streekpaden. Van de meeste van deze paden zijn ook wandelgidsen verkrijgbaar met duidelijke routebeschrijving en kaarten.

Overzicht langeafstandsroutes in Nederland (met toelating van wandelnet.nl).

Overzicht langeafstandsroutes in Nederland (met toelating van wandelnet.nl).

Overnachten

Naast reguliere overnachtingsplaatsen (jeugdherbergen, hotelletjes) is het voor de kampeerder uitkijken naar legale maar rustige bivakplaatsen. Wildbivakkeren is namelijk verboden maar in Nederland kunnen wandelaars en fietsers gebruik maken van paalkampeerplaatsen, die veelal beheerd worden door Staatsbosbeheer. Het zijn erg rudimentaire bivakplaatsen met enkel een waterpomp en vaak een vuurplaats. Een iets luxueuzer maar betalend alternatief zijn natuurkampeerterreinen.

Links: Paalkampeerlocaties van Staatsbosbeheer en aparte website over alle paalkampeerlocaties in Nederland met handige overzichtskaart.

Paalkamperen (foto: http://frecklesface.blogspot.be).

Paalkamperen (foto: http://frecklesface.blogspot.be).

WANDELGEBIEDEN

Hieronder beschrijven we enkele mooie wandelgebieden.

De Veluwe

Het landschap van de Veluwe vormt het oudste nationaal park van Nederland. Het Veluwemassief bereikt hier hoogtes van soms honderd meter en gaat over in het rivierdal van de IJssel. Dit reliëf biedt de wandelaar spectaculaire vergezichten in het vlakke land. Op de weidse, golvende heidevelden van het Herikhuizerveld, meer bekend als de Posbank, graast een kudde Veluwse heideschapen. In het uitgestrekte bosgebied is de kans groot om wild te zien. De schemerige beukenlanen, grillige eikenbomen en manshoge varens geven het bos een sprookjesachtige allure.

Link: Langeafstandswandelingen in de Hoge Veluwe

Waddeneilanden

­Op de grens tussen Noordzee en Waddenzee treft u een klein eiland aan: Schiermonnikoog. Dit kleine waddeneiland is constant in beweging: aan de westkant kalft het af, aan de oostkant groeit het aan met stuifzand. De natuur op het eiland staat garant voor rust en ruimte. Het grootste Nederlands waddeneiland is Texel. Er is een heus knooppuntennetwerk zodat je zelf je (meerdaagse) route kan samenstellen.

Link:

De zee is nooit ver weg (foto: www.groupon.be).

De zee is nooit ver weg (foto: www.groupon.be).

Noordhollands Duinreservaat

­Het Noordhollands Duinreservaat omvat een 20 kilometer lange kuststrook boven het Noordzeekanaal, tussen Wijk aan Zee en Schoorl. Dit 5.500 hectare grote duinterrein biedt een verscheidenheid aan landschappen: de zeereep, binnenduingraslanden, infiltratiegebieden, valleien, hoge duinen, stuifkoppen en uitgestrekte bossen. Het reservaat wordt met veel zorg beschermd. Ongeschonden duingebieden van een dergelijke uitgestrektheid zijn zeldzaam en de natuurwaarden voor veel bijzondere planten en dieren zijn hier groot. Door het gehele duingebied loopt een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

Link: Noordhollands Duinreservaat

Noordhollands Duinreservaat (foto: www.pwn.nl).

Noordhollands Duinreservaat (foto: www.pwn.nl).

Loonse en Drunense Duinen

In het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa: zo’n 30 kilometer meter zand in het binnenland. In deze ‘Brabantse Sahara’ kan het bij harde wind behoorlijk stuiven waardoor er zich nieuwe zandheuveltjes vormen en op andere plekken dalletjes uitstuiven. Rondom de duinen liggen uitgestrekte bossen, in de 19e eeuw aangelegd om de dreiging van de zandverstuivingen tegen te gaan. Aan de noordwest zijde ligt het landgoed Plantoon, met lange lanen en weilanden met houtwallen. De Brand is een van de laatste resten Brabants broeklandschap, dat gekenmerkt wordt door natte graslanden en moeras. Via een uitgebreid routenetwerk is het gebied voor wandelaars te verkennen.

Link: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Loons en Drunense Duinen (foto: http://www.bushcraftvereniging.nl/).

Loons en Drunense Duinen (foto: www.bushcraftvereniging.nl).

Limburgs heuvelland

In de zuidelijkste punt van Limburg ligt een bijzonder stukje Nederland. Het golvende landschap en de nostalgische dorpjes met authentieke vakwerkboerderijen zorgen voor een ‘buitenlands’ gevoel. Wandelmogelijkheden in overvloed. Via draaihekjes, de zogenaamde ‘stegelkes’, doorkruist u de weilanden. Via holle wegen en paden beklimt u de soms steile hellingbossen, waar boven op de plateaus fraaie uitzichten wachten. De Limburgse ‘koffie met vlaai’ is legendarisch en u vindt hier in de omgeving van Vaals ook het hoogste punt van Nederland.

Reisverslagen:

Omgeving Gulpen (foto: wandelnet.nl).

Omgeving Gulpen (foto: wandelnet.nl).