Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Op de grens tussen Noordzee en Waddenzee treft u een klein eiland aan: Schiermonnikoog. Dit kleine waddeneiland is constant in beweging: aan de westkant kalft het af, aan de oostkant groeit het aan met stuifzand. De natuur op het eiland staat garant voor rust en ruimte.

Het grootste Nederlands waddeneiland is Texel. Er is een heus knooppuntennetwerk zodat je zelf je (meerdaagse) route kan samenstellen. Tussen deze beide eilanden in liggen Vlieland, Ameland en Terschelling. Een speciale uitdaging is eilandhoppen, waarbij je vertrekt in den Helder en van eiland naar eiland veerdiensten en wandelen combineert tot in Terschelling.

Het wad valt bij laag tij gedeeltelijk droog. Je kan - onder begeleiding van een gids - op het wad. De meest toegankelijke wadlooptochten vertrekken vanuit Lauwersoog en omgeving. De eenvoudste bestaan uit een tocht van enkele uren vanaf de zeedijk en terug. De meest interessante tochten combineren wadlopen met een stukje varen.

Nuttige links

  • Streekpad WaddenWandelen
    Dit is een reeks van 17 vrij korte etappes van samen 275 km lengte, die samen alle wadden-eilanden doorkruisen. Het is geel/rood gemarkeerd als een streek-GR, maar het is er eigenlijk geen omdat de verschillende etappes niet over de eilanden heen met elkaar verbonden zijn. Zie ook dit overzicht op wandelnet.nl.
  • De website met routeplanner en knooppunten Waddenwandelen bestaan niet meer. De wandelroutes - deels paden, deels padloos struinen over stranden en door duinen - bestaan uiteraard nog wel. Ca. 1200 km op de eilanden en enkele verbindingsroutes op het vasteland. Het bijhorende boek is enkel nog beschikbaar 2° hands.
  • Veerdiensten