In Twente kan je heerlijk wandelen zonder veel gedoe. Ontstressen in een rustgevend, groen en afwisselend landschap.

Situering

Twente is een streek in het oosten van de provincie Overijssel (tegen de Duitse grens). Je bereikt het vlot met de auto of trein via Almelo of Enschede. Het landschap wordt vooral gekenmerkt door landelijk gebied met beekjes, heide en pittoreske oude dorpjes met boerderijen en watermolens en af en toe een verwijzing naar de industriële historie van dit gebied.

Naar Nederlandse normen is het eerder heuvelachtig : tot enkele tientallen meter stijgen. De Tankenberg is zelfs 85 m hoog.

Het mooiste stuk van Twente is aangeduid als het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente.

Interessante tochten

Twentepad

Het Twentepad is een streekpad in een lus van 87 km over grotendeels onverharde paden, gemarkeerd met rood-geel. Het wordt meestal in 5 etappes gelopen om te starten of eindigen in een groter dorp of stad:

  • Almelo (station) - Tubbergen - 16km
  • Tubbergen - Ootmarsum - 23km
  • Ootmarsum - Oldenzaal (station) - 25,6km
  • Oldenzaal (station) - Hertme - 19km
  • Hertme - Almelo (station) - 10,5km

De wandelgids voor dit pad kun je aankopen op de website van Wandelnet waar je ook de GPX bestanden en digitale kaarten kunt vinden. Meer achtergrondinformatie vind je hier.

Op het Twentepad zijn er enkele paalkampeerplaatsen. Dit zijn kleine veldjes waar je voor 1 nacht kan bivakkeren. Er is geen enkele voorziening. Ze zijn alleen toegankelijk voor hikers die het Twentepad lopen. Blijkbaar kunnen deze open blijven omdat ze niet onder Staatsbosbeheer vallen. Verder zijn er in de streek voldoende campings.

Andere paden

Vaak combineren wandelaars een stuk van het Twentepad met een stuk van het Noaberpad. Dit pad volgt losweg de grens tussen de twee buren ("noabers" voor de Tukkers) Duitsland en Nederland, van de Waddenzee tot de Rijn. Het Twentepad kruist het Noaberpad een aantal keer en je kan dan dit laatste volgen bv. tot aan de rand van Enschede (Glanerburg, station).

Een deel van het Twentepad volgt de Stuwwal. Dit is een heuvelrug die zo'n 150.000 jaar geleden is gevormd toen een ijstijdgletscher als een gigantische bulldozer deze grond vanuit het noordoosten bijeenschoof. Je kan de Stuwwalroute als variant gebruiken voor het Twentepad.

In de hele regio ligt een knooppuntennetwerk. Twente maakt zich sterk dat het met 6000 km bewegwijzerde paden de meest wandelvriendelijke regio van Nederland is.

Er zijn nog enkele andere paalkampeerplekjes in Overijsel.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen