Eén van de grootste stukken heide van Vlaanderen, dat is het natuurgebied Stappersven-Kalmthoutse Heide. Je wandelt er tussen mooie vergezichten, heide, vennen en bossen.
Dit heidegebied gaat naadloos over in de bossen van de Brabantse Wal.

Situering

De Kalmthouse Heide lidgt een stuk ten noorden van Antwerpen en loopt door aan beide kanten van de grens met Nederland. Het grensoverschrijdend park "Grenspark Kalmthouse Heide" is met een kleine 40 km² een stuk kleinschaliger dan de heidegebieden van Nationaal Park Hoge Kempen enerzijds en de Veluwe anderzijds.

In Nederland vormt het één geheel met de Brabantse Wal. De kleigrond van de polders gaan bij Bergen-op-Zoom abrupt over in hoger gelegen zandgronden. Dit is de verste uitloper van de Kempen, met een interessante mix van naald- en loofbos, afgewisseld met stuifzand en duinen, heide en vennen. Goed voor zo'n 50 km² natuurgebied.

Openbaar Vervoer

Kom je met het openbaar vervoer? Heel goed!

Voor de Kalmthoutse Heide start je de wandeling dan het beste bij het treinstation van Heide (B) of de kerk in Huijbergen (NL). Vanaf beide plaatsen is er een bewegwijzerd pad dat je in ongeveer een kwartiertje wandelen bij een van de ingangen van het Grenspark brengt.

Voor de Brabantse Wal kan je starten in de stations van Essen (B) of Bergen op Zoom (NL). Aan jou de keuze om een bewegwijzerde aanlooproute door bebouwing of door akkerland te nemen of om het laatste stukje tot in het natuurgebied te doen met de bus of een huurfiets. 

Online bronnen

Wandelroutes

Er zijn een heel deel kortere wandelingen die staan bewegwijzerd. Uiteraard is er de mogelijkheid verschillende wandelingen aan elkaar te koppelen. Er is een wandelknooppuntennetwerk aan beide kanten van de landsgrens.

Verschillende GR-paden doorkruisen het gebied en kunnen ook gecombineerd worden tot een lange lusroute : GR5, GR12. Of volgt het Streekpad Brabantse Wal (3 à 5 stapdagen). Meer info op Wandelnet.nl ; wandelgids op brabantsewal.nl.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be