Het landschap van de Veluwe vormt het oudste nationaal park van Nederland. Het Veluwemassief bereikt hier hoogtes van soms honderd meter en gaat over in het rivierdal van de IJssel. Dit reliëf biedt de wandelaar spectaculaire vergezichten in het vlakke land.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Op de weidse, golvende heidevelden van het Herikhuizerveld, meer bekend als de Posbank, graast een kudde Veluwse heideschapen. In het uitgestrekte bosgebied is de kans groot om wild te zien. De schemerige beukenlanen, grillige eikenbomen en manshoge varens geven het bos een sprookjesachtige allure.

Streekpad 'Veluwe Zwerfpad'

Het Veluwe Zwerfpad is in 2006 volledig uitgetekend en bedoeld om in een aantal - door knooppunten verbonden etappes - de mooie Veluwe te leren kennen. Het zijn hoofdzakelijk onverharde paden die in totaal 375 km in beslag nemen. De Veluwe is een gebied dat rijk is aan herten, reeën, wilde zwijnen en moeflons en dus is er een grote kans dat je er één tegenkomt op jouw tocht. 

Doordat men 100 jaar geleden is begonnen om deze van oudsher zandverstuiving te bebossen is het landschap afwisselend naaldbossen, loofbossen en heide. Ideaal moment om er te wandelen is midden augustus tot midden september wanneer de heide bloeit. Dan zie je soms kilometers ver alleen maar paarse pracht.

In totaal bestaat het Zwerfpad uit 18 etappes, gaande van korte stukjes (9 km) tot meerdaagse paden (56 km). Ook hier is weer voldoende kampeermogelijkheid op campings en bij alternatieve locaties (boer, tuinkamperen, …). Let hierbij wel op : veel kampeerplekken zijn alleen open van april tot oktober ongeveer.
Bij het bedenken van dit pad was het niet de bedoeling om één enkele ideale lus aan te bieden. Je maakt dus zelf een keuze uit het aanbod : een kleine lus van enkele dagen, een tocht van station naar station, een hele wandelweek, ... alles is mogelijk.

In de herfst is een deel van het Zwerfpad in Het Loo niet toegankelijk omdat dit kroondomein historisch gezien gebruikt werd als jachtdomein door de koninklijke familie. Of dit zo blijft of niet is onderwerp van een maatschappelijk debat.

De bewegwijzering is die van een streek-GR, met geel-rode strepen.
Onderweg zijn er voldoende winkeltjes en restaurantjes. Opgelet : het noorden van de Veluwe is erg bijbelvast en dus zijn de winkels en een deel van de horeca er op zondag gesloten.

De wandelgids is recentelijk vernieuwd en een goede leidraad op jouw tocht (€ 18,70).
Goede online informatie, tips, overnachtingsplekken, downloaden gpx :

Nationaal park

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is gegroeid uit het jachtdomein en de kunstverzameling van het echtpaar Kröller-Muller. Het is ca. 54 km² groot. Om het te bezoeken is een toegangsticket nodig. Dit kan ook vooraf online gekocht worden ; dat spaart weer enkele minuten aanschuiftijd. Je kan wel doorheen het park trekken, maar niet overnachten.

Tochtverslagen