GrensPark Kempen~Broek bestaat uit een Nederlands – Belgische lappendeken van versnipperde natuurgebieden in de grensstreek tussen beide Limburgen. Er is hier de voorbije 20 jaren grensoverschrijdend hard gewerkt en geïnvesteerd om aantrekkelijke natuur in te richten of te herstellen: Vennen, moeras, duinen, inheems bos, waterplassen, heidevelden, meanderende beken…

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Grenspark Kempen~Broek is een 25.000 hectare groot Nederlands en Belgisch grensoverschrijdend landschap dat gekenmerkt wordt door een aaneenschakeling van natuurgebieden. Het bevindt zich in de provincies Nederlands Limburg en Belgisch Limburg, ruwweg tussen Weert in NL en Bree en Maaseik in VL.

Het is een gevarieerd landschap met moerassen, stuifduinen, bossen, heide, beekvalleien, afgewisseld met landbouwgebieden.

Interessante tochten

De enige alomvattende wandelroute om het hele GrensPark te ontdekken is de bewegwijzerde Lange Afstands Wandeling door Grenspark Kempen~Broek.

Naam : LAW Kempen~Broek.
Type : Luchtocht over grotendeels vlak terrein, deels asfalt, deels bosdreven en avontuurlijke paden.
Start- en eindpunt : er zijn 6 officiële startpunten met parking. De Vlaamse startpunten zijn vlot bereikbaar met snelbus naar Bree en vervolgens lokale bus.
Lengte : 104 km. Meerdere inkortingen mogelijk.
Markering : Zeer goed. Logo van het Kempen~Broek met veelkleurige libel op houten paaltjes bij de kruispunten. Afkortingen met grijze libel. Weinig tot geen tussenmarkeringen tussen 2 kruispunten.
Moeilijkheid : Staptechniek Niveau 1 op 4. Fysiek Niveau 1 à 2 op 4 afh. van gekozen etappe-lengte. Indien met bivakkeren + kamperen : Niveau 1 op 4.
Periode : Heel het jaar. Er is beperkte hinder door jacht. In de winter kan de waterstand hier en daar verhoogd zijn.

Je kan de kaart met de volledige langeafstandswandeling kopen in de webshop.
Daarnaast zijn er tientallen luswandelingen die je kan gebruiken. Een interessante en oudere variant in het Nederlandse deel is het Graaf van Horne pad. Deze doorkruist ook het centrum van Weert en het militair oefengebied Weerterheide. De GR-route in dat stuk is altijd open ook tijdens oefeningen - meestal kan echter je vrij struinen door dit interessante gebied.

Vooral in het grensgebied worden grote delen land terug omgezet in moeraszones. Als gevolg van de hogere waterstand zijn een aantal gemarkeerde paden uit dienst genomen (de markeringen zijn er nog, maar de bruggen zijn weggehaald of er is een prikkeldraadafsluiting). Probeer dus de nieuwste informatie te pakken te krijgen en/of volg in geval van twijfel de markeringen en niet de digitale of papieren kaart.

Bord_IJzeren_Man.jpeg

Tochtverslagen