Van noord naar zuid strekt dit duinengebied zich uit van Den Helder tot Haarlem, enkel onderbroken door het Noordzeekanaal.
In het noorden, bij Den Helder, zijn de duinen vrij smal. De voornaamste attractie bij den Helder zijn oude forten en in de lente de eindeloze tulpenvelden in alle denkbare kleuren. Bij de Hondsbossche Zeewering is duidelijk te zien dat de duinen kunstmatig zijn : enkele tientallen miljoenen ton zand zijn hiervoor vanuit de Noordzee aangevoerd. Dit stukje kust was eeuwenlang de zwaktste schakel in de zeewering die de Hollandse polders moest beschermen. Hier liggen ook enkele brokken natuur in de polder.
Het Noordhollands Duinreservaat omvat een 20 kilometer lange kuststrook boven het Noordzeekanaal, tussen Wijk aan Zee en Schoorl. Dit 5.500 hectare grote duinterrein biedt een verscheidenheid aan landschappen: de zeereep, binnenduingraslanden, infiltratiegebieden, valleien, hoge duinen, stuifkoppen en uitgestrekte bossen. Het reservaat wordt met veel zorg beschermd. Ongeschonden duingebieden van een dergelijke uitgestrektheid zijn zeldzaam en de natuurwaarden voor veel bijzondere planten en dieren zijn hier groot. Door het gehele duingebied loopt een uitgebreid netwerk van wandelpaden.
Ten zuiden van het Noordzeekanaal met zijn industrie en de stad IJmuiden loopt dit brede duinengebied verder door in het nationaalpark Zuid-Kennemerland. De drinkwaterwinning is al meer dan 20 jaar stopgezet, maar de sporen zijn nog te zien in het landschap. Ten zuiden van Zandvoort is dat niet het geval : dit duinengebied dient in de eerste plaats voor de productie van drinkwater maar wordt verder beheerd als natuur- en wandelgebied. Water uit de Rijn en uit de polder wordt in een hele reeks brede grachten gepompt en wordt op een natuurlijke manier in het duinzand gezuiverd. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel natter dan andere duinen. De brede blauwe wateraders in combinatie van de stuifduinen en de dennebossen zorgen voor best fotogenieke beelden. Herten en damherten zal je hier zeker kunnen spotten in plaats van de konikpaarden en highland runderen die elders in de duinen ingezet worden om alles open te houden.
Nog verder naar het zuiden worden de duinen terug smaller en is het strandtoerisme met ondermeer Scheveningen nadrukkelijk aanwezig. Heel herkenbaar voor wie de Belgische Kust gewoon is.