Geschreven door Luc Selleslagh.

Net ten zuiden van onze landje ligt niet alleen een belastingparadijs, ook wandelaars kunnen er hun hart uitleven.  De heuvels zijn er net iets hoger dan in de Belgische Ardennen en dat maakt de klimmen nog een tikkeltje pittiger en de uitzichten nog impressionanter. De meeste regio’s zijn ook makkelijk bereikbaar met de trein, enkel de Ourvallei ligt wat moeilijker gelegen.

ALGEMENE INFO

Op http://www.visitluxembourg.com/fr/que-faire/nature-excursions/randonnees kan je wandelroutes terugvinden.

WANDELGEBIEDEN & REISVERSLAGEN

Het Groot-Hertogdom beschikt over een uitstekend onderhouden net van nationale en regionale paden met prima markering. Je kunt het land opsplitsen in 5 subregio’s: Oesling (of Eisleck in het Luxemburgs, het noordelijk deel), Gutland (centraal deel), het mijnbouwgebied (zuidwestelijk), de Moezelvallei (zuidoostelijk) en het zandsteenmassief dat bekend staat als Klein-Zwitserland (of Mullerthal, ten westen van Echternach). De Oesling en Klein-Zwitserland bieden de meest spectaculaire wandelmogelijheden. 

Oesling

Deze streek beslaat één derde van Groot-Hertogdom en sluit qua landschap eigenlijk volledig aan op de Belgische Ardennen. Dit is dan ook het interessantste wandelgebied in Luxemburg omwille van het geaccidenteerde landschap van geërodeerde leisteenheuvels waardoor diep ingesneden rivieren lopen. De regio is goed voorzien van overnachtingsmogelijkheden, met name campings. De valleien van Our, Sûre, Wiltz en Clerve bieden attractieve wandelmogelijkheden. De bekendste langere paden die er door en boven lopen zijn het Sentier du Nord, Sentier de l’Our (deel van GR 5) en het Eisleck Trail.

Reisverslagen:

Vallei van de Our (Joery Truyen).

Het stuwmeer van de Sûre (Debbie Sanders).

Gutland

Het centrale deel van het Groot-Hertogdom is minder interessant als wandelgebied. Golvend agrarisch landschap is het meest kenmerkend voor dit gebied waarin ook de hoofdstad Luxemburg ligt.

Mersch is eindpunt van de Zevenkastelenroute (Debbie Sanders).

Moezelvallei

De Moezel vormt de zuidoostelijke grens van het Groot-Hertogdom. Wijngaarden afgewisseld met bossen en akkers op de plateaus domineren het uitzicht. Hoogteverschillen zijn eerder beperkt. De beroemde GR5 loopt er langs via de steden Grevenmacher en Remich.

Reisverslag: GR15 (vroegere Ardennen-Eifelpad) – Luc Selleslagh (route gaat door B, GHL en D)

Het zuidwestelijke mijngebied ‘Les Terres Rouges’ (Land van Rode Aarde)

Eigenlijk ex-mijngebied, want de zware industrie is er grotendeels uitgedoofd de voorbije decennia. Dat biedt interessante wandelmogelijkheden vandaag. Oude groeves worden omgevormd tot natuurgebieden waarin vaak een aparte flora voorkomt en verlaten industriële spoorlijnen worden wandelpaden. Verrassend veel groen ook in deze regio waar de bodem vaak paarsrood is gekleurd omwille van sterk ijzerhoudende zandsteen. De hoogteverschillen zijn er beperkt, toeristische accommodatie is er eerder beperkt omwille van het industriële verleden. Een leuk pad om de streek te ontdekken is de grensoverschrijdende GR 570, in Luxemburg ook bekend als het Sentier des Mineurs (mijnwerkerspad).

Reisverslagen:

Het zandsteenmassief ten westen van Echternach

Beter bekend als Müllerthal of Klein-Zwitserland. Een bijzonder attractief en fotogeniek wandelgebied van grillige formaties zandsteenrotsen waarin zich vaak scherpe kloven hebben gevormd. De meest schilderachtige streek van Luxemburg ook met snelle beekjes, rotsholen, kasteelruïnes en interessante geologische creaties. Het Müllerthal Trail vormt vandaag het paradepaardje van wandelen in Luxemburg. Deze route bestaat uit 3 grote lussen, waarvan de middelste de meest sportieve en spectaculairste is. Daarnaast zijn er ook nog verscheidene nationale lange paden die door dit gebied trekken, zoals het Fred Welterpad en het Mëllerdall Pad. Het Müllerthal biedt veel overnachtingsmogelijkheden, de regio is toeristisch sterk ontwikkeld. Het zandsteenmassief stopt niet bij de grensrivier Sûre. Langs de Duitse kant van de rivier kan je nog meer gelijkaardige rotsformaties al wandelend ontdekken over de paden van het Eifelverein.

Reisverslagen:

Fred & Charissa langs het Mullerthal Trail