De groene gordel is het platteland omheen Brussel. Veel groen, veel kastelen en ander interessant erfgoed. Net als bij elke grote stad ondervindt deze streek ook de druk van de stad. Maar die stedelijke drukte is altijd maar heel even, heel snel ben je terug in de rust en in het groen.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : lus, door landelijk gebied over licht golvend parcours, met een grote stad - met alle voor- en nadelen - in de buurt
Lengte : 146 km
Hoogtemeters : ca. 1000 m+
Startpunt : het is een lusroute, dus je kan starten waar je wil. Vaak wordt Halle als startpunt genomen.
Etappes : kan je zelf mee spelen : 5 à 9 stapdagen afhankelijk van ritme en gekozen overnachtingen

Overzichtskaart

Dit kaartje uit de gids van grote route paden toont hoe deze GR rond Brussel loopt en hierbij op een aantal plaatsen samenvalt met andere GR-routes.

GRGgordel_kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Eenvoudige paden, deels verhard, deels onverhard. Geen specifieke moeilijkheden.

Tijdens het Gordel Event (doorgaans een weekend in september) is het er zeer druk. Dit moet zowat het grootste wandel- en fietstreffen van Vlaanderen zijn.

Etappes en varianten

Indeling in etappes : die is vrij te kiezen. Trekking.be doet een voorstel voor 6 etappes. Fredrando.be houdt het bij 7 etappes. Deze stapper houdt het op 5 etappes. De wandelgids van de GR gaat uit van 9 relatief korte stapdagen.

Varianten : deze GR kruist regelmatig andere GR-routes. Het is dus perfect mogelijk om varianten en kortere lussen te maken via GR-routes : met GR128 in het noorden, met GR512 in zuiden (Zoniënwoud), met streek-GR Dijleland in het oosten, enzovoort. Vaak kan je ook variëren met lokale knooppuntenroutes.

Wil je een stuk dichter bij Brussel : de GR12 en de GR126 gaan door het centrum van Brussel. Of je kan de Promenade Verte / Groene Wandeling nemen, een stedelijke wandelroute binnen het Brussels Gewest die uitsluitend bestaat uit trage wegen.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Geen enkel probleem. Zowat om de 10 à 15 km passeert de GR dicht bij een treinstation en dan zijn er ook nog een hele reeks busverbindingen van De Lijn of (op enkele plekken) MIVB.

Topokaarten en gidsen

Wandelgids op groteroutepaden.be

Bewegwijzering

Even opletten op dit punt.

De route is in principe bewegwijzerd met geel/rood zoals een streek-GR. Op stukken waar deze streek-GR samenvalt met een andere GR verandert dit in rood/wit.

Er zijn in totaal een 20-tal kruispunten waar een andere GR dwarst of waar een gedeeld traject start of stopt. Houd dus de kaart goed in de gaten als je wil vermijden om onverwacht een andere GR te lopen als wat je had gepland.

Bivakkeren en overnachting

Overnachten in de tent is niet onmogelijk, maar vraagt een goede planning. Bivakzones en plekjes waar je discreet de kunst van het wildbivakkeren kan toepassen zal je hier niet vinden : je zal moeten terugvallen op enkele campings en op het aanbod van particulieren.

De meeste stappers doen deze GR ofwel in losse etappes, ofwel met één of enkele B&B's of hostels die via openbaar vervoer bereikt worden.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Geen probleem

Nuttige bronnen