Op slechts een steenworp van Brussel is het prachtige Zoniënwoud gelegen, meteen één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Als je door de majestueuze bossen wandelt vergeet je zo dat je je aan de rand van de Europese hoofdstad bevindt. Het Zoniënwoud staat in het middelpunt van de Brabantse wouden die zich uitstrekken vanaf het Hallerbos in het westen tot aan Heverleebos en Meerdaalwoud in het oosten.

Een woud in de Brusselse rand

Het Zoniënwoud of Forêt de Soignes is zo'n 4400 hectare groot. Sinds 2017 maken vijf delen van de drie integrale bosreservaten (één gebied in reservaat Zwaenepoel in het Vlaams Gewest, twee gebieden in reservaat Grippensdelle in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en twee gebieden in reservaat Ticton in het Waals Gewest) in het Zoniënwoud deel uit van het Unesco-Werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa. (Info: Wikipedia)

Langeafstandspaden

Onder andere de GR 512 Brabantse Heuvelroute, GR 126 Membre-sur-Semois - Brussegem en de Brusselse Streek-GR Groene Gordel zijn lange afstandspaden die door het uitgestrekte woud passeren.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Het Zoniënwoud is ideaal voor treinstappers.

  • westkant : vanuit stations Holleneken (via GR512) of St-Genesius-Rode (via GG-GR) ben je op een half uurtje in het Zoniënwoud
  • noordkant : stations Bosvoorde of Diesdelle (met zo'n namen kan het niet anders zijn dan dat het bos vlak bij is) of metro Herman-Debroux (via GR126)
  • oostkant : de iconische tram naar Tervuren
  • zuidkant : stations Groenendael of Hoeilaart

Verantwoordelijke boswachter

Plan je een tocht in het Zoniënwoud maar heb je nog vragen? Op de volgende emailadressen kan je de verantwoordelijke boswachters contacteren.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be