Deze GR verbindt Diest met Geraardsbergen. Op het programma de heuvels van Hageland en Pajottenland, kastelen en vierkantshoeves, Walenbos, Meerdaalbos en Zoniënwoud, en de valleien van Dijle, IJse en Zuunbeek.
Heel veel variatie dus : loofbos, valleitjes, dorpen, holle wegen, hellingen met breed uitzicht, ... wisselen elkaar voortdurend af.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn, licht heuvelachtig
Startpunt : Diest
Eindpunt : Geraardsbergen
Lengte : 173 km
Etappes : vrij te kiezen, 5 à 7 stapdagen
Hoogtemeters : ca. 1600, in veel korte stukjes
Richting : kan in beide richtingen

Overzichtskaart

GR512Kaart.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Vooral onverharde paden, af en toe stukje modder. Geen specifieke moeilijkheden.

Etappes en varianten

De hele GR512 loopt door aantrekkelijk wandelgebied met wandelknooppunten. Je kan dus naar hartelust extra lussen en lokale varianten maken als dat zo uitkomt met de goesting van het moment of met het inplannen van overnachtingen.

De beste periodes zijn ongetwijfeld het voorjaar (met soms spectaculaire bloemenzeeën in de bossen) en de herfst.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Begin en eindpunt zijn vlot bereikbaar met de trein en een kort stukje stappen via een andere GR-route.

Ook onderweg kan je gemakkelijk openbaar vervoer gebruiken : bus en treinroutes lopen meestal dwars op de GR512. Het is dus vrij gemakkelijk om de GR512 in een aantal losse dagen te doen.

Volgende stations liggen op de route of op een kort stukje stappen (*) : Diest*, Vertrijk (= Boutersem), Sint-Joris-Weert, Groenendaal*, Linkebeek*, Beersel, Halle*, Zandbergen*, Geraadsbergen*. Een groot deel van de route loopt relatief dicht bij Leuven en Brussel en in die zones zijn er ook nog frequente tram- of busverbindingen.

Topokaarten en gidsen

Bewegwijzering

De gewone rood-witte markering van de Belgische GR-routes

Bivakkeren en overnachting

Er zijn komen officiële bivakplekken bij op deze route en er verdwijnen er terug : bekijk dit op bivakzones. Troostenbergbos, de bivakzones van het Meerdaalbos en Nellekensbos liggen op of vlak bij de GR512.
Wie de hele GR512 met de tent wil doen moet dus ook uitkijken naar campings of overnachting bij iemand thuis, via de bekende websites.  

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Geen enkel probleem. Je zal meerdere keren per dag de kans hebben om in een dorps-supermarkt, op een terrasje of andere horeca en winkeltjes aankopen te doen en van lokale specialiteiten te genieten.

Tochtverslagen