Dijleland is een stukje van de groene gordel rond Brussel. De streek ligt tussen Brussel en Leuven. De Dijle en zijn zijriviertjes IJse en Voer zijn de blauwgroene "rode draden" in het gebied. De streeks is erg gevarieerd en aantrekkelijk als wandelgebied : bosjes, holle wegen, glooiende akkers, rivieren met bijhorende natte beemden, vijvers, enz.
Met ook een rijk aanbod aan erfgoed.

Situering

Net als de Dijle zelf - die opwaarts van Leuven vrij kan meanderen - ligt ook de grens van Dijleland niet vast. Een aantal Vlaamsbrantse gemeentes tussen Leuven en Brussel werken samen om landschap, natuur en zacht toerisme te versterken binnen het Regionaal Landschap Dijleland.

Interessante tochten

GR Dijleland : deze ziet het iets ruimer. Deze lusroute volgt in de ene richting de loop van de Dijle van de taalgrens tot Mechelen (waar de Dijle samenvloeit met Nete en Zenne). Op de terugweg wordt gewisseld tussen een reeks bosjes op zandgrond (geologen zullen je uitleggen dat die ook afkomstig is van de Dijle) en de valleitjes van de Voer en de IJse. Zie topo en gpx op GR-website. De hele lus is 7 stapdagen / 130 km. Maar er zijn mogelijkheden genoeg om via andere GR's een dwarsverbinding te maken of om het op vlak van natuurbeleving wat minder interessante stuk ten noorden van Leuven over te slaan.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina? Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be