Het Meerdaalwoud is één van de grootste oude bossen in Vlaanderen. Het ligt ten zuidoosten van Leuven.
Samen met de Dijlevallei tussen Leuven en de taalgrens is dit een verrassend groot stuk natuur wat je niet direct zou verwachten op minder dan een halfuur van Brussel.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Het Meerdaalwoud en de direct aangrenzende bossen Heverleebos en Mollendaalbos zijn ca. 20 km² groot. Hoofdzakelijk oud loofbos, maar ook delen naaldbos.

Het is een geliefde plek voor jeugd-tentenkampen. Je kan er ook als trekker terecht op de bivakplek Steenberg . Opgelet : ruim vooraf reserveren.

Naar Vlaamse normen mag dit een ferm bos zijn - voor een weekendje trekken is het interessant om te combineren met de Dijlevallei. Tussen Leuven en Heverlee mag deze vrij meanderen - het interessanste stuk is de Doode Bemde. Het was één van de eerste plekken in Vlaanderen waar de bever terug een plek vond.

Interessante tochten

In het Meerdaalwoud is er een knoopuntennetwerk. 

Een interessante lus die volledig binnen het woud blijft is het "Pad van Ad" ; deze lus is genoemd naar Ad Wouters die dode bomen omtovert in boomkunst.

Wie liever een doorgaande trekking doet kan best starten in één van de stationnetjes in de Dijlevallei (Oud-Heverlee of St-Joris Weert, eventueel Heverlee of Pécrot) of vanuit het station van Leuven een bus nemen naar de rand van het Meerdaalbos (Bierbeek, Blanden, Heverlee).