Loch Lomond & The Trossachs vormen het oudste en bekendste nationale park van Schotland. Het landschap en de wandelmogelijkheden zijn enorm gevarieerd. Het park ligt vlak bij Glasgow : de heenreis is dus erg vlot. Het is het decor van één van de mooiste en meest populaire trekkings van Schotland : de West Highland Way.
Wil je ook de intense rust en eenzaamheid ervaren die typisch voor de Schotse Highlands, dan moet je wel een stuk dieper het park intrekken.

Situering

Loch Lomond is het grootste meer van Schotland / van de UK. Het heeft twee gezichten : in het noorden is het langgerekt en ingeklemd in een diepe vallei, net een Fjord en in het zuiden is het breed met een reeks eilanden. De Trossachs zijn een reeks beboste heuvels ten oosten van Loch Lomond. Tussen beide in ligt Ben Lomond, wellicht de meest beklommen Munro (hoge Schotse berg) van Schotland.

Het hele gebied is beheerd als nationaal park.
Het park omvat ook nog : het fjordengebied rond Loch Long. Deze fjord is populair bij duikers door het grote aantal wrakken ; de Navy had hier een trainingszone voor torpedos. En de Arrochar Alps : dit is een reeks scherp uitgesneden bergen aan de noordkant van Loch Long en Loch Lomond.

Het landschap is erg gevarieerd. Dit komt omdat het op de grens ligt van de Lowlands (vlakkere, lager gelegen gebieden) en de Highlands (hogere zones in andere types gesteente waarin de ijstijdgletschers diepe valleien uitsneden).

Glasgow met zijn 3 miljoen inwoners ligt vlakbij. Voor hen is dit een prachtig gebied om te wandelen, hiken, fietsen, kajakken, duiken, windsurfen, zeilen, golfen, hengelen en elke andere buitensport die ooit bedacht is. Op een aantal plaatsen kan het dus druk zijn. Voor rust moet je een stuk dieper het gebied intrekken. Ben je op zoek naar abolute eenzaamheid en leegte, dan kan je beter doorreizen naar andere delen van de Highlands.

Het wandelseizoen is april tot begin oktober. Buiten dit seizoen zijn een aantal B&B's en zo goed als alle campings gesloten, worden een aantal ferrydiensten stopgezet enzovoort. Het weer is dan ook veel guurder en zeker in november - februari zijn de dagen echt kort.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Glasgow ligt dichtij : dit gebied is enorm vlot te bereiken.

Afhankelijk van jouw persoonlijke keuze bereik je het centrum van Glasgow met trein (8 à 10 h vanuit bv. Brussel ; wie ruim op voorhand boekt en wat flexibel is krijgt een redelijke prijs ; nachttrein mogelijk), met het vliegtuig (shuttle busses vanuit luchthaven naar Glasgow), met de bus (12 - 15 h, enige goedkope formule) of met de auto. 

Veel logische startpunten liggen op slechts 1 à 2 uur rijden / openbaar vervoer van de luchthaven of het Centraal station van Glasgow. Een aantal wegen met een goede busdienst en de spoorweg naar Fort Williams / naar Oban doorkruisen het gebied : zie Journey Planner. Op Loch Lomond en op Loch Katrine is er een waterbus. Calmac Ferry en Western Ferry in Gourock naar de overkant van de fjord van Loch Long.

Waterbus inversnaid.jpg

Waterbus naar Inversnaid

Overnachting

Een zeer breed aanbod aan hostels, hotelletjes in alle denkbare prijsklassen, B&B's in alle denkbare prijsklassen (van goedkoop in een bungalowpark tot 7 sterren in een kasteeldomein). Wie er op rekent voor een wandeltocht (bv. West Highland Way), boekt best ruim op voorhand.

Het Loch Lomond & The Trossachs Nationaal Park is ongeveer het enige gebied in Schotland waar je niet vrij mag bivakkeren. Wie met de tent wil trekken, moet :

Interessante tochten

De grote klassieker

De West Higland Way (WHW) is de meest populaire route. De eerste helft van deze route volgt de oost-oever van Loch Lomond en verlaat dan het park in de richting van de meest bergachtige stukken Highlands : Glen Coe en Ben Nevis. We maakten een uitgebreide aparte fiche voor de West Highland Way.

Dwars door het park op zeer gemakkelijke paden

Three Lochs Way combineert Gare Loch, Loch Long en Loch Lomond. Het loopt van Balloch (dat ook het startpunt is van de West Highland Way) naar Inveruglas : daar kan je de bus terug kan nemen naar het startpunt of het veer naar Inversnaid. Grotendeels op zeer goede en vaak ook verharde paden, met enkele kleine modderige stukjes. 4 korte etappes over golvend terrein, in totaal 56 km en 1400 m+. In de praktijk 2 à 2.5 stapdagen. Wordt ook met de fiets gedaan (waarbij de lastigste stukken vermeden worden). Best van zuid naar noord omdat dit de beste uitzichten geeft. Loopt door militair gebied ; check vooraf wanneer dit afgesloten is. 

Het Great Trossachs Path dwarst de Trossachs van west naar oost en is de logische voortzetting van de Three Lochs Way. Het is een relatief korte route : 45 km, 2 à 2.5 stapdagen, grotendeels vlak. Doorgaans op zeer goede paden, deels op verharde fietspaden. Het startpunt ligt op de West Highland Way bij Inversnaid (veerboot over Loch Lomond + trein naar Glasgow). Einde in Callander (ca. 1 uur bus vanuit Glasgow). Het middenstuk langs Loch Katrine is druk : veel wandelaars en fietsers combineren dit pad met de waterbus over Loch Katrine. 

De minst bekende is vaak de mooiste

De Mary Queen of Scots Way kiest voor onverharde paden. Dit is een veel logischer route om het nationaal park te dwarsen. Ook veel rustiger. De hele Trail is een Coast-to-Coast op de grens van de Highlands en de Lowlands en passeert veel plekken die relevant zijn voor Mary Stuart, de tragische 16° eeuwse koningin die een pragmatische weg zocht in het wespennest van tegenstellingen tussen Schotland en Engeland, katholiek en protestants, oude adelijke macht en de nieuwe macht van kooplui en ondernemers en nog veel meer.

De hele route is 185 km en 4200 m+ en is opgedeeld in een 10-tal etappes. Gedreven stappers doen dit een stuk sneller. Startpunt is Arrochar (trein naar Glasgow). Na een kort stuk stappen en een veer gaat het dwars door de Trossachs naar Callander (op 42 km / 2 à 3 dagen stappen ; bus naar Glasgow). Niet gemarkeerd ; er is een uitstekende wandelgids maar geen website.

Wie dit stuk tot Callander wil combineren tot een langere route, kan Arrochar bereiken over de Loch Lomond & Cowal Way. Dit bewegwijzerde en recent heringerichte pad doorkruist heel het Cowal schiereiland. Combinatie van kustpaden langs de fjorden, bossen en echte Schotse bergpaden, vooral dan de laatste etappe. In totaal een 5-tal stapdagen, 92 km en 1800 m+. Het startpunt is Portavadie ; wie voor een ingekorte versie van 3 stapdagen kiest, start in Glendaruel. In beide gevallen trein naar Gourock + veer + bus. Overnachting in tent of in B&B's + hotelletjes, eventueel ook met bagagetransport.

Deze combinatie is even mooi als de West Highland Way en véééééél rustiger.

Nog meer wandelideeën voor Loch Lomond & The Trossachs

www.lochlomond-trossachs.org/things-to-do/walking/

www.walkhighlands.co.uk/lochlomond/

www.seelochlomond.co.uk/walking-in-loch-lomond-the-trossachs

www.walkhighlands.co.uk/lochlomond/arrochar.shtml

Tochtverslagen