Arran Island ligt in een fjordengebied dicht bij Glasgow. Ook wel eens Schotland in het klein genoemd. Het het noorden met granietkammen is ruiger en bergachtiger ; het zuiden is eerder veengebied. Groot genoeg voor een meerdaagse tocht doorheen het binnenland of op het kustpad.

Situering

Arran Island ligt in de Firth of Clyde, een reeks fjorden in de buurt van Glasgow. Door zijn ligging midden in de fjorden is het wat afgeschermd : het is er minder winderig als op de andere Schotse eilanden. Het is 430 km² groot. In het noorden liggen enkele bergen van ca. 800 m hoog. Ook in het zuiden is er veel relief met enkele toppen met een fraai uitzicht.

De belangrijkste plek Brodick ligt centraal. Hier komt de ferry toe. Het wegennet is simpel : er is een ringweg dicht bij de kust en een dwarsverbinding - de String Road. Alle dorpen en het overgrote deel van de bewoning liggen langs deze wegen. 

Overal op het eiland zijn er sporen van een bewogen geschiedenis. Standing stones, Schotse kastelen, plaatsnamen en resten van Ierse en Noorse kolonisten. Het merkwaardigste is Holy Isle, een klein eiland waar boeddhistische monikken en nonnen de traditie voortzetten van de vroegmiddeleeuwe Ierse monikken die zich op een afgelegen plek terugtrokken.

Links: Arran Coastal WayVisit Arran, WalkHighlands - Arran

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Nu Ryanair al lang niet meer op Prestwick vliegt vanuit onze streek is de reistijd ietsje langer geworden. Het blijft één van de vlotst bereikbare wandelbestemmingen van Schotland.

Vliegtuig of sneltrein naar Glasgow. Dan lokale trein van Glasgow (1 x uur) naar Ardrossan Harbour. CalMac Ferry naar Brodick (10-tal per dag). De bussen op de zuidelijke ringweg, de noordelijke ringweg en westwaarts op de String Road sluiten in principe aan op de ferry.

Interessante tochten

Arran Coastal Path. 109 km / 7-tal stapdagen met een combinatie van vlotte paden en behoorlijk pittige stukken over blokkenvelden en stranden. Recent bewegwijzerd. Voor de zwaarste stukken is een alternatieve route uitgezet. Je passeert regelmatig een dorpje en je kan bijna overal terugvallen op de bus moest dag eens nodig zijn. Of voor de puristen : om de paar stukken asfalt over te slaan. Ook de beklimming van Goatfel, de hoogste top van het eiland, is optioneel. Uiteraard stelt men voor om in pubs en B&B's te overnachten. Je kan dit kustpad ook volledig in bivak-modus doen, al dan niet gecombineerd met een overnachting op één van de kleine campings.
Zie ook www.walkhighlands.co.uk/arran/arran-coastal-way.shtml.

Wil je dit kustpad verlengen tot een wandelreis van 2 weken ?

Combineer het dan met het Ayrshire Coastal Path. Dit loopt van Stranraer naar de buitenwijken van Glasgow. Het kustpad van Arran Island schuift er dan tussen op ongeveer 3/4 van dit pad.

Nog een optie is Kintyre, het lange en geïsoleerde schiereiland ten westen van Arran Island. De Kintyre Way maakt een soort S die stukken kustweg langs de Wilde Atlantische Oceaan en de kalme Firth of Clyde combineert met het binnenland. Het vergt iets meer planning omdat je de tocht netjes moet aansluiten op de beschikbare ferry's. Ferry van Brodick naar Campbelltown enkele keer per week, Ferry van Lochranza terug naar Arran Island (Claonaig) 5-tal keer per dag.

Arran (foto: Yanick Bos).

De bergen bieden heel wat mogelijkheden.

Glen Rosa is een mooie aanloop naar de hogere delen en vanaf Brodick snel te bereiken. Aan het begin van deze glen is er een heel primitieve camping.

Er is geen klassieke route, laat staan een bewegwijzerd pad. Wil je een meerdaagse trekking, dan is het beste om te kijken hoe je bestaande paden en padloze routes kan combineren. Bekijk telkens ook de moeilijkheidsgraad : soms is die OK, soms is die fysiek zwaar (> 1000 m+) of wordt er wat klauterwerk ("scrambling") verwacht. Veel mensen kiezen ook een "basiskamp" en maken van daaruit dagtochten afhankelijk van het weer.

Meer links : www.walkhighlands.co.uk/arran/, Cicerone Wandelgids

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen