Deze weinig gekende en niet bewegwijzerde route loopt parallel met de West Highland Way van Loch Lomond tot Fort Williams. Veel eenzamer en lonender, maar ook een heel stuk zwaarder dan zijn populaire buur.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : route in lijn, door bergen, veen- en heideland in de Schotse Highlands
Startpunt : Drymen, vlak bij de zuidrand van Loch Lomond op ca. 2 h per bus vanuit Glasgow.
Eindpunt : Fort Williams : aan de voet van de Ben Nevis en de officieuze hoofdplaats van de Highlands
Lengte : 151 km
Hoogtemeters : ca. 9400 m+
Etappes : 8-tal dagen
Periode : mei tot oktober

Overzichtskaart

Highlands High Way.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : gemiddeld tot zwaar. Grotendeels op wandelpaden, een klein stuk hiervan op de brede paden van de West Highland Way. Deels padloos op bergflanken en door veen- of heidegebied. Deels op informele en niet onderhouden paden op kamlijnen van bergtoppen. Op de kamlijn stukjes scrambling (klauterwerk).
In de toppen zal je vaker dan in de vallei te maken hebben met mist door laaghangende wolken. Je navigatie skills moeten dus erg goed zijn. GPS erg nuttig.
Afhankelijk van het jaar kan er in april-mei nog sneeuw liggen en zijn mini-crampons en ice-axe nuttig. Verse sneeuw of hagel is ook in de zomer mogelijk op de toppen.

Fysiek : zwaar. Bij de standaard etappe indeling van 8 dagen heb je bijna elke dag fors meer dan 1000 m+ met dagen van meer dan 1500 m+. Combineer dit met de bepakking van een meerdaagse trektocht, de hoge kans op koud, nat en winderig weer en de lastige ondergrond. Houd ook rekening met stukken door hoogveen ("bog", "moor").

Engagement : beperkt. Je kan elke dag uitwijken naar de vallei met de gemakkelijker West Highland Way en met de vlotte bus en spoorverbindingen. Je hebt ook op een groot deel van de tocht gsm-bereik.

Etappes en varianten

De route gaat doelgericht over een 30-tal toppen. De meeste van die toppen zijn Munro's of Corbetts waarvoor er goede online topo's beschikbaar zijn. Het is verleidelijk om ook een aantal Munro's te "baggen" die net buiten de trail liggen. Dat kan vaak zonder rugzak, heen- en weer. Reken in dat geval snel met nog enkele 100m+ extra per stapdag.

De route kruist de West Highland Way een aantal keren. Veel mensen die de Highland High Way doen, vallen bij slecht weer of bij een off-day terug op de gemakkelijker en beter te navigeren buur die in de vallei blijft.

Het startpunt in Drymen kan je uiteraard ook te voet bereiken vanuit Milngavie met de eerste etappe van de West Highland Way.

Mag het wat langer zijn ? En zijn lange stukken scrambling iets voor jou ? Dan ligt het voor de hand om de route op het einde te verlengen met de Ring of Steall in de Mamores en met de traverse van de Ben Nevis via de Càrn Mòr Dearg. Twee zeer zware extra etappes. Die dan weer lichter kunnen gemaakt worden door ze met een dagrugzak vanuit Fort Williams te doen ipv. in trekking-modus.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Zie West Highland Way. De Highland High Way kruist deze route een aantal keren.

Topokaarten en gidsen

De oude topogids van 1996 is met wat zoeken nog tweedehands te krijgen.

Bewegwijzering

Deze route heeft geen specifieke bewegwijzering.
Grote delen van de route zijn op weinig tot niet gemarkeerde paden en een deel van de route is padloos.

Bivakkeren en overnachting

Overnachting in B&B, hostels en bunkhouses is mogelijk. In dat geval ruim op voorhand boeken : deze worden in veel gevallen gedeeld met de drukke West Highland Way ; in het slechtste geval zal je dit dan met een korte bus- of treinrit moeten combineren.

Bivakkeren is op een groot deel van de trail mogelijk. Opgelet : in het zuidelijke deel zijn er beperkingen in het Loch Lomond en Trossachts Park. Meestal wordt een combinatie van bivakkeren met campings of bunkhouses in de vallei gemaakt.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Zie West Highland Way. De Highland High Way kruist deze route een aantal keren.

Tochtverslagen