Een goede voorbereiding is key voor een prettige tochtervaring. Niet alleen is het noodzakelijk bij de inschatting naar water en bevoorrading, maar ook om na te gaan of er bivak/slaap mogelijkheden zijn na een dag stappen. Daarbij komt dat een tochtplanning indien je met 2 of meer op pad gaat maakt dat je opdezelfde golflengte zit en weet waar je je voor opgegeven hebt.

Franse stafkaarten

Het Institut National de l’Information Géographique et Forestière (IGN) maakt de Franse stafkaarten op. Voor wandelaars zijn er de Cartes de randonnée TOP 25 et Série Bleue met schaal 1:25.000 (1cm op de kaart = 250m op het terrein). Ze zijn voor alle streken beschikbaar en sluiten naadloos op elkaar aan. Soms overlappen ze zelfs.

Stafkaart.jpg

De ideale wandelkaarten behoren tot de Serie Bleue van het IGN (1:25.000). 

De kaarten zijn uiterst gedetailleerd maar nog steeds leesbaar. GR- en GRP-routes zijn altijd aangeduid en soms ook lokale paden behalve voor minder bekende wandelstreken zoals de Franse Ardennen of het noorden van Lotharingen tegen de Belgische grens aan. In sommige streken zoals de Maritieme Alpen waar een knooppuntennetwerk is aangelegd, zijn de kaarten voorzien van de nummers van de wegwijzers in het terrein. Grenzen van nationale en regionale natuurparken zijn aangeduid met een dikke groene lijn. Binnen de grenzen moet je rekening houden met de regelgeving van het park.

carte-verreu.jpg

Deel van een stafkaart uit de Serie Bleue

Privé-wegen zijn niet aangeduid. In het hooggebergte zijn die er zelden maar als je lager terrein op zoekt, kan het zijn dat je je route moet aanpassen. Als er verbodsborden uithangen, tracht dan een andere route uit te zoeken of betreed het terrein op eigen risico.

Er bestaan ook online kaarten die nuttig zijn voor je tochtplanning. Voor Frankrijk specifiek, kan je gebruik maken van Géoportail

Vanoise_voorbereiding-1024x819.jpg

Voor de Franse Alpen (grens met Italië) en de Pyreneeën (grens met Spanje) zijn er grensoverschrijdende kaarten gemaakt, handig als je wil vermijden met te veel kaartmateriaal in je rugzak te zitten.

  • In geval van de Pyreneeën gaat het om de gele kaarten van Rando Editions (1:50.000), genummerd van 1 tot 25. De meeste paden zijn aangegeven maar niet allemaal. In de enkele regio zijn er toch belangrijke lacunes bijvoorbeeld in en rond de Ordesa-canyon in het Spaans gedeelte van de Centrale Pyreneeën. Daar heb je toch nog de  Spaanse Alpina-kaart nodig hebt van die streek. Het komt er op neer je goed te informeren via reisverslagen en hikingfora. Meestal voldoen de kaarten wel.
  • Wat de Franse Alpen betreft kan je beroep doen op de IGN-kaarten Alpes Sans Frontières (1:25.000), genummerd van 1 tot 17.

Tot slot bestaat er soms nog redelijk wat kaartmateriaal van andere (commerciële) uitgevers, de kwaliteit varieert en kan vaak niet tippen aan die van de IGN.

De kaarten kan je kopen of bestellen via gespecialiseerde reisboekhandels of online via de webshop van het IGN Frankrijk.

Digitale tochtplanning

Tegenwoordig zijn er websites en apps legio die kunnen helpen bij de voorbereiding van je tocht.

  • Zo is er de app Windymaps (https://www.windy.com) die van een locatie/land de reeds bestaande routes toont.
  • Via Routoyou (https://www.routeyou.com) kan je wandelingen zoeken en de GPX downloaden.
  • Indien je wat bedreven bent met Basecamp van Garmin, kan je de GPX hierin laden en vervolgens de route verder bewerken naar wens. Kaarten die je kan gebruiken bij Basecamp zijn te downloaden via Freizeitkarte (https://www.freizeitkarte-osm.de)
  • Tenslotte is er de website Caltopo (https://caltopo.com/) waarin je de (aangepaste) route kunt afprinten op A4 formaat. Erg handig zodat je enkel die delen hoeft mee te nemen van de regio die je effectief ga bewandelen.

Let op, deze systemen berekenen vaak ook totale hoogtemeters voor je tocht, die een stuk hoger liggen dat wanneer je ze zelf zou bereken op basis van de papieren kaarten. Digitale kaarten bevatten namelijk veel detail van het reliëf. Afhankelijk van hun algoritme, berekenen sommige kaarten elke hoogtemeter al-dan-niet mee. Dit leidt soms tot een overschatting van het aantal wandeluren.

Joery Truyen verzamelde heel wat online kaarten voor tochtplanning

Basecamp Garmin.png

Route bewerken via Basecamp van Garmin

Caltopo.png

Route afdrukken via Caltopo