Eenmaal je een concrete route in gedachten hebt, of iets zelf gaat uitstippelen in een bepaald gebied, ga je op zoek naar wat je allemaal kan vinden Wandelgids, Wandelkaarten, Websites, ...

Keuze van een wandelgids

Als je een bewegwijzerde of bestaande route volgt, ga je in eerste instantie op zoek naar een wandelgids over deze route. Als er meerdere gidsen voorhanden zijn voor een gebied of route, dan ga je moeten kiezen welke je het meest bruikbaar vindt.

Laat je niet enkel leiden door de foto’s maar ook de praktische informatie die erin staat: wandeluren of kilometers, hoogtemeters, overnachtingsplaatsen, overzichtskaartjes, gedetailleerde routebeschrijving, transportmogelijkheden, terrein en klimaat, bevoorradingspunten.

In gespecialiseerde reisboekhandels vind je van bekende gebieden en routes een redelijk aanbod maar van minder gekende streken ga je kaarten of gidsen moeten bestellen.

wandelgidsen-300x151.gif

Over de Eifelsteig bestaan heel wat gidsen, de ene al wat beter dan de andere. Bekijk ze kritisch en maak een keuze. (Bron: http://www.trekkings.be)

Keuze van een wandelkaart

Wie zelf een route uitstippelt, doet dit op basis van stafkaarten. Ook voor wie een bewegwijzerde tocht volgt, kunnen kaarten nodig zijn omdat de beschikbare wandelgidsen maar schematisch of via niet-gedetailleerde kaartjes de route weergeven. Enkel in de GR-topogidsen zijn kopies van stafkaarten opgenomen, maar ook hier heb je enkel die stukken waar de GR staat op aangeduid en kan je ze vaak niet gebruiken om de route ter plaatse te veranderen.

Je kan er ook voor opteren om de wandelgids thuis te laten en enkel wandelkaarten mee te nemen waarop de route is aangeduid, vaak een stuk lichter en praktischer op het terrein.

Idealiter heb je een kaart van 1:25.000 (1cm = 250m) omdat die het meeste detail biedt en  toch nog leesbaar blijft. Kaarten van 1:50.000 (1cm = 500m) zijn ook mogelijk, zeker als je bewegwijzerde routes gaat volgen of door een terrein gaat die wat minder grillig is. Sommige desolate gebieden zoals in IJsland hebben enkel kaarten van 1:100.000 (1cm = 1km) maar dat is echt wel behelpen. Een GPS is dan zeker nuttig om mee te hebben want soms heb je iets te weinig herkenningspunten op de kaart, zeker bij slecht weer.

Ook online kan je soms kaarten vinden al is het wel wat uitzoeken. Een overzicht is gemaakt door Joery Truyen: http://dzjow.wordpress.com/2012/04/12/free-online-topographic-maps-for-hiking/.

carte-verreu.jpg

Een goede wandelkaart geeft niet enkel de wandelpaden weer maar biedt ook veel detail over het terrein: hoogtelijnen, vegetatie, rotsen, waterlopen, enz.

Geen kaarten of wandelgids?

De hoeveelheid informatie duidt vaak op de populariteit van een wandelroute. Als er quasi geen gidsen, kaarten en andere informatie voorhanden zijn, dan stel je je best vragen rond je project. Heb je weinig ervaring dan kies je misschien beter voor een andere regio. Het minimum dat je nodig hebt, is een relatief duidelijke en betrouwbare wandelkaart met voldoende aanduiding van reliëf (hoogtelijnen) en dan moet je al goed kunnen kaartlezen. Enkel op GPS lopen, doe je best niet.

Internet

Meer en meer informatie is online beschikbaar: transport, overnachtingsplaatsen, wandelroutes, reisverslagen, enz. Het is soms wat avondjes “googlen” om genoeg informatie bij elkaar te krijgen, zeker omdat er steeds meer commerciële sites zijn. Af en toe loopt je hoofd aardig vol, dan doe je beter eens iets anders.

Baken in eerste instantie af naar wat je op zoek bent en ga daar gestructureerd naar op zoek. Probeer je trefwoorden zo goed en gericht mogelijk te kiezen, varieer in diverse benamingen (trektocht, trekking, hiking, wandeltocht) en in talen (zeker ook in de moedertaal zaken opzoeken als je de taal machtig bent). Vergeet niet interessante sites op te schrijven of onder je favorieten op te slaan.

Sommige wandelroutes hebben een eigen website. Ook op de sites van nationale en regionale natuurparken vind je wel een pagina met wandelroutes met wat extra informatie.