Trektochten starten en eindigen vaker in een klein dorpje dan in een grote stad. Als je geen auto ter beschikking hebt, is het altijd wat puzzelen om uit te zoeken wat de eenvoudigste en goedkoopste manier is om die te bereiken. Soms kies je een start- of eindpunt in functie van bereikbaarheid. Daarnaast is het ook nodig om te weten hoeveel stapdagen je nodig hebt alvorens je je transport gaat boeken.

Waar beginnen?

Soms kijk je eerst welke bestemmingen makkelijk en goedkoop bereikbaar zijn, en kies je in functie hiervan een wandelroute of -gebied. Maar als je vertrekt van een concrete route, ga je eerst na welk lokaal transport mogelijk is, omdat dit bepaalt hoe de rest van je reisweg eruit gaat zien. Je gaat dus eigenlijk omgekeerd te werk. Sommige dorpen zijn bereikbaar met de trein, andere met de bus. Een taxi is natuurlijk ook een optie maar in West-Europa kunnen de prijzen aardig oplopen. Dan kies je beter een uitvalsbasis die wel bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Belangrijk is dat je de belangrijkste opties op een rijtje hebt gezet:

  • Kijk in je wandelgids of reisverslagen van andere hikers hoe ze hun bestemming bereikt hebben. Opgelet die informatie kan snel verouderd zijn maar geven toch al een eerste idee.
  • Bekijk zelf een kaart: Via de kaart of google maps kan je je een idee vormen van mogelijke belangrijkste luchthaven(s) in de buurt van je bestemmingen, treinlijnen, steden, …
  • Op de website van het dorp worden ook al de mogelijkheden aangegeven hoe je het dorp kan bereiken en welke busmaatschappij er bijvoorbeeld rijdt. Heeft die geen website, check kan de website van een grotere gemeente in de buurt of het natuurpark. Opgelet, ook die info kan verouderd zijn, dus altijd dubbelchecken.
  • Kijk na of de suggesties van een robot zoals Rome2Rio ergens op slaan. Beperk dit tot de laatste 100 à 200 km, bv. tussen de luchthaven of een groot treinstation en jouw bestemming.
  • Houd bij dit alles ook rekening met de periode : er is vaak een groot verschil tussen het aanbod in skiperiode, hoogzomer en de rest van het jaar.

Eenmaal dat duidelijk is, kan je op zoek gaan naar actuele reisschema’s van de lokale bus of trein, en waar die vertrekt. Je gaat de uren  best na via de site van de bus- of treinmaatschappij zelf of eventueel via een mail of telefoontje met een lokaal toeristisch informatiebureau als je moeite hebt om die te vinden. Uren verschillen tussen werkdagen en weekends maar ook in de vakantieperiode.

transport 1.jpg

Transport in de Franse Maritieme Alpen: met de bus reis je voor 1 euro van Nice naa diverse bergdorpen (foto: Debbie Sanders).

Internationaal reizen

Eenmaal je weet welke stad je moet bereiken, dan kan je kijken hoe je die kan bereiken vanuit België en Nederland.

Belangrijkste criteria bij het plannen van transport zijn tijd (vermijdt te korte of te lange overstappen, te veel overstappen) en budget. Comfort kan ook een criterium zijn als er nog te kiezen valt.

Vluchten

De websites www.skyscanner.net en www.connections.be zijn goede sites om lijnvluchten te vinden. Probeer verschillende vertrekpunten, zoals Brussel, Charleroi in België, Schiphol, Eindhoven in Nederland. Tegenwoordig voorzien de meeste luchthavens wel bustransport naar de luchthaven vanuit een grootstad. Boeken doe je wel het best via de maatschappijen zelf (het goedkoopst). Voor chartervluchten is het meer zoeken en moet je op diverse sites afgaan. Enkele operators zijn: TUI flyThomas Cook, enz. Je kan ook nagaan op de site van de luchthaven waar je wil aankomen, welke maatschappijen hierop vliegen.

Hou er rekening mee dat sommige luchthavens toch nog vrij ver van de stad liggen, en dat je dus ook moet nagaan hoe je van de luchthaven weg geraakt.

transport 2.jpg

Isafjördur, in het noordwesten van IJsland, kan je bereiken via een erg lange busreis of een binnenlandse vlucht (foto: Debbie Sanders).

Treinen

Veel bestemmingen zijn soms nog sneller en goedkoper bereikbaar met de trein dan het vliegtuig zoals Duitsland en Frankrijk. Een goede treinplanner vind je op www.nmbs.be > Europa. In België hebben de grotere stations een loket voor internationale reizen. In Nederland is de de treinreiswinkel. Je kan uiteraard ook altijd eens de treinplanner van het land zelf bekijken maar meestal levert dat hetzelfde resultaat op. Voor het boeken moet je soms wel naar de lokale treinplanner gaan omdat het vanuit België of Nederland niet mogelijk is om online te reserveren.

Soms zijn er bepaalde tijdslimieten om te boeken: tickets voor de TGV worden vanaf 3 maanden voor de reisdatum ter beschikking gesteld, de eerste tickets zijn de goedkoopste.

Langeafstandsbussen

Ze zijn zeker niet de meest aangename en snelste manier om lang te reizen maar af en toe nog wat goedkoper dan treinen of vliegtuigen. Flixbus.be is de bekendste busmaatschappij die internationale bestemmingen aanbiedt.

Overige

De app https://www.blablacar.be brengt bestuurders die naar een bepaalde regio rijden en carpoolers met interesse voor de regio met elkaar in verbinding. De app is voor en door gebruikers, dus je moet geluk hebben dat er iemand een rit aanbied naar de regio waar je heen wilt gaan. Maar indien een rit voorhanden is, kan je soms naar heel afgelegen regio's/steden/dorpen rijden. De carpooler betaalt via de app een bepaald bedrag aan de bestuurder. Uit eigen ervaring werd deze app erg veel gebruikt in Spanje.