In dit artikel wordt voor de belangrijkste (West-)Europese landen aangegeven wat de regelgeving m.b.t. wildkamperen inhoudt, welke initiatieven genomen zijn en wat je doet als wildkamperen niet toegelaten is.

Wildkamperen wordt in sommige landen toegelaten, weliswaar voor één nacht. In dit geval wordt vaak over wildbivakkeren gesproken. In andere landen geldt er een verbod maar wordt het wel gedoogd, zeker in die gebieden waar voornamelijk wandelaars komen. In dichtbevolkte streken zoals de Benelux wordt het in principe niet gedoogd maar is het wel mogelijk.

Belangrijk is dat je je aan de basisregels van ‘leave no trace’ houdt. Vermijd te kamperen in natuurreservaten en nationale parken tenzij het toegelaten is. Maak ook geen vuur tenzij expliciet toegelaten en neem je afval mee!

Onderstaand overzicht is gebaseerd op de informatie verkregen bij Alpenverenigingen, een zoektocht op Internet naar officiële reglementering (vb. websites van nationale parken) en persoonlijke ervaringen. Voor sommige landen is er geen sluitende regelgeving en kunnen er regionale verschillen zijn.

Wegwijzer vzw heeft intussen nog een iets uitgebreider overzicht gemaakt via veelal dezelfde methode, weliswaar zijn er soms verschillen. Best leg je beide overzichten dus eens naast elkaar. Het dossier van Wegwijzer kan tot eind 2014 gratis gedownload worden, vanaf 2015 is het enkel voor Wegwijzerleden toegankelijk.

Je kan je ook altijd zelf trachten te informeren. Best doe je dat bij de lokale bergsportvereniging of de website van het nationaal of regionaal park voor het meest objectieve antwoord. Een lokale wandelorganisatie of toeristisch bureau zijn ook mogelijk maar het is niet altijd zeker dat je daar een eerlijk antwoord zal krijgen omwille van commerciële belangen.

Laatste update: 23/09/2018. Aanvullingen & correcties zijn steeds welkom! Meld ze via ons contactformulier.

Land Regelgeving en tips
België Wildkamperen verboden. Intussen wordt het aanbod aan legale paalkampeerterreinen mondjesmaat uitgewerkt. Alle informatie over locaties op bivakzone.be. Elders toestemming vragen of discreet blijven.
Bulgarije Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven.
Denemarken Wildkamperen verboden. Primitieve kampeerterreinen waar vaak geen sanitaire voorzieningen zijn. Op te zoeken via http://udinaturen.naturstyrelsen.dk (links onderaan ‘Overnatning’ aankruisen). Elders toestemming vragen, discreet blijven.
Duitsland Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven. Vermijdt nationale parken. In diverse gebieden zijn intussen wel bivakplaatsen ingericht die je kan reserveren (10 euro per nacht):  Eifel, Soonwald en Pfälzerwald.
England & Wales Wildkamperen verboden maar het word gedoogd. Toestemming vragen of discreet blijven.
Estland Wildkamperen toegelaten.
Finland Wildkamperen voor 24u toegelaten.
Frankrijk Bivakkeren van 19u tot 9u toegelaten (op 1 uur wandelafstand van openbare weg en 1 uur van grens natuurpark verwijderd), soms zijn er lokale restricties vb. natuurreservaten. Enkel in de nationale parken van de Vanoise en de Cevennes is het verboden of zijn er restricties, alsook langs de GR20 in Corsica. In de Vanoise kan het bij sommige hutten, in de Cevennes mag het nabij GR en GRP’s (al zijn sommige stukken wel verboden), op de GR20 zijn er bivakplaatsen bij alle hutten.
Griekenland Wildkamperen verboden maar het wordt gedoogd. Toestemming vragen of discreet blijven.
Hongarije Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven
Italië Wildkamperen verboden. In Parco Nazionale di Alpi Maritimi is kamperen van 19u tot 9u toegelaten. Deze regel geldt naar verluidt voor de gehele Italiaanse Alpen, maar dit is niet officieel bevestigd. In de Dolomieten is het alleszins verboden. Zolang je op zeker hoogte zit (boven 2000m) wordt bivakkeren vaak getolereerd. Indien verboden, toestemming vragen of discreet blijven
Ierland Wildkamperen verboden maar het wordt gedoogd. Toestemming vragen of discreet blijven.
IJsland Wildkamperen toegelaten voor individuele reizigers uitgezonderd lokale beperkingen vb. in Skatafell NP (kampeerpermit nodig). Indien verboden, voorbestemde bivakterreinen gebruiken.
Kroatië Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven
Letland Wildkamperen toegelaten.
Litouwen Wildkamperen toegelaten.
Groot-Hertogdom-Luxemburg Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven
Nederland Wildkamperen verboden. Er zijn paalkampeerterreinen langs langeafstandspaden en -fietswegen waar legaal en gratis voor max. 72u de tent geplaatst kan worden op klein terrein (2 à 3 tenten) met waterpomp (geen drinkbaar water!). Meer info op http://www.staatsbosbeheer.nl/> overnachten > kampeerterreinen > zoekcriterium ‘vrij kamperen’. Op http://www.hiking-site.nl/routes_paalkamperen.php is een handig kaartje waar je de dichtstbijzijnde terreinen kunt vinden. Elders toestemming vragen, discreet blijven.
Noorwegen Wildkamperen toegelaten (blijf 150m van een hut verwijderd). Indien verboden, toestemming vragen of discreet blijven.
Oostenrijk Heel diverse regelgeving afhankelijk van ‘Bundesland’ met een verbod in de meest populaire berggebieden vb. Tirol, een overzicht vind je op deze site.
Polen Wildkamperen voor één nacht toegelaten uitgezonderd in bebouwde kom, beschermde drinkwatergebieden en sommige natuurparken vb. Hoge Tatras.
Portugal Wildkamperen verboden. Toestemming vragen of discreet blijven
Schotland Wildkamperen voor één nacht toegelaten. Tips op deze site van Mountaineering Scotland.
Spanje Wetgeving varieert tussen verschillende regio’s vb. in Catalonië toegelaten. In Aragón kamperen op ‘merenderos’, plekken in de buurt van een bron. Er is een hut, banken en een barbecue. Indien verboden, toestemming vragen of discreet blijven.
Zweden Wildkamperen voor één nacht toegelaten.
Zwitserland Wildkamperen voor één nacht toegelaten behalve in natuurparken en (lokale) natuurreservaten. De kantons kunnen ook zelf beperkingen opleggen. Er zijn bepaalde regels rond bivakkeren nl. op 100m van water verwijderd. Op deze pagina van de Zwitserse Alpenverein vind je een kaartje met lokale beperkingen.

Enkele taaltips:

  • Frans: Camping of bivouac sauvage
  • Engels: Camp wild
  • Duits: Campieren, wildzelten, biwakieren
  • Italiaans: Campeggiare liberamente