Romsdalen was het eerste stuk van Noorwegen dat populair werd als reisbestemming voor buitenlandse toeristen. Die troeven : de fjorden en dalen met verticale rotswanden dit tot de hoogste van Europa behoren, zijn er nog altijd.
De toeristen die per cruise of per auto door Noorwegen flitsen, klitten samen op enkele instagram spots. Daarbuiten is dit een zalig gebied om indrukwekkende tochten te doen.

Situering

Romsdalen of beter gezegd de provincie Møre og Romsdal is een spectaculair fjordengebied ten zuidwesten van Trondheim. Naar de Noordzee toe versnijden die fjorden het land tot een reeks eilanden. Naar het binnenland toe gaan de fjorden over in brede dalen met verticale gneiss- en granietwanden die uitlopen op toppen van 1400 à 1700 m hoog.

Deze rotswanden behoren tot de hoogste big walls van Europa. Topklimmers van over heel de wereld zakken af naar Trollveggen. De wandelaar kan vaak langs de andere kant via een gemarkeerd pad de toppen van deze enorme wanden bereiken. 

De vallei van de Rauma - het eigenlijke Romsdalen - ligt centraal in dit gebied. Het is de grootste en langste vallei van het gebied. En dus ook het meest gekend bij mensen die Noorwegen met de auto of de trein verkennen : de hoofdweg en de spoorweg van Oslo naar Åndalsnes lopen hier.

Het Sunndal is een andere grote vallei, met Sunndalsøra als voornaamste centrum, daar waar de vallei overgaat in een complexe reeks fjorden. Ook dit is een goed bereikbaar uitgangspunt om deze streek te verkennen. 

Ten westen ligt dan weer de wereldberoemde Geirangerfjord, één van de populairste stopplaatsen van cruiseschepen. Dit landschap is wellicht nog mooier voor wie het van bovenuit kan bewonderen.

De combinatie van een goed wegennet in de valleien met hotels, campings en hostels beneden met de schitterende uitzichten vanop de toppen, maakt dat dit een ideaal gebied is voor dagtochten. De beleving van het landschap is fenomenaal, maar de tochten zijn, met vaak 1000 à 1500 hoogtemeters, fysiek zwaar.

Iets meer naar het binnenland, op de overgang van de fjell met de fjorden, kan je meerdere dagen na elkaar op hoogte blijven. Ten zuiden van Åndalsnes en ten zuiden en oosten van Sunndalsøra zich strekt zich een heel netwerk van gemarkeerde paden en berghutten uit. Dit is geen plateau (zoals Dovrefjell of Reinheimen dieper landinwaarts), maar een aaneenschakeling van valleien, kammen, meertjes, cols, kleine gletsjers, ... met flinke dosissen hoogtemeters. Voor wie graag in de bergen trekt is dit één van de mooiste stukken van Noorwegen voor een meerdaagse tocht.
Trollheimen is het bekendste deel van die strook bergen met zicht op de fjorden. De twee hoogste toppen, Snotta en Trollhetta, zijn via DNT-routes bereikbaar.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Trein (nachttrein mogelijk, in de praktijk overstap in Dombas) of binnenlandse vlucht naar Åndalsnes.

Trein (nachttrein mogelijk) richting Trondheim tot Opdal. Overstappen op bus naar Sunndalsøra.

Binnenlandse vlucht naar Ålesund of Kristiansund als je eerder geïntereseerd bent in de eilanden dichter bij de Noordzee.

Lokaal : uitgebreid netwerk van bussen, klassieke ferries (om auto's over te zetten) en snelboten "Hurtigbåt" (op te vatten als een alternatief voor trein of bus maar dan over het water). Zie compleet overzicht voor Møre og Romsdal op frammr.no.

Interessante tochten

In deze regio zijn er drie gemarkeerde trektochten die een logisch geheel vormen, elk met een heel eigen karakter :

Fjordruta : deze start in Kristiansund en maakt een ruime U tot in Halsa. Ruim 154 km, 8 à 10 stapdagen, 6500 m+. Bij het eiland-hoppen van de eerste dagen moet je af en toe een fjord kruisen met een auto-ferry of auto-brug. Sommigen slaan de eerste etappes over en nemen de bus naar Aure.
Heel veel afwisseling, met stukken laag, door bos, en hoger langs meertjes of hellingen met open uitzicht (de boomgrens ligt er op 400 à 500 m). De hoogtemeters blijven goed verteerbaar : in dit stukje Noorwegen zijn de toppen 700 à 900 m hoog. Je kan de route perfect doen met de tent, of met overnachting in onbewaakte hutten. In totaal 12 verspreid over de route ; enkele zijn "self service", dus wat groter en met een "winkeltje" ; de meeste zijn klein en avontuurlijk.

Romsdalen fjordruta.jpeg

Deze route geeft een veel completer beeld van Noorwegen dan de tochten door de berggebieden of door de arctische wilderness. Je bent er ook niet in the middle of nowhere : iedere dag even inloggen voor een weerbericht of als alles tegenslaat op enkele uren een bushalte bereiken : dat kan. Voor Noren is dit geen typische trektocht : dit is het soort gebied waar ze zelf een hutje hebben of huren, daarvoor doen ze geen meerdaagse tocht. Je zal er dus vooral buitenlanders en locals aantreffen.

De markering is zoals gewoonlijk met de rode T. Buiten de "winkeltjes" van enkele berghutten en het winkeltje van het tankstation in Vinjeøra is er geen bevoorrading. Je zal dus een deel eten zelf moeten meedragen.

Nuttige links :

Romsdalstien : deze route van een 5-tal stapdagen ligt in de bergen waar de inwoners van Åndalsnes op uitkijken. Pittiger dan de Fjordruta : de toppen zijn er ruim boven 1000 m, het reliëf is veel scherper. De etappes blijven kort : 3 à 6 uur. Van Åfarnes naar Grøvdal (bus en klein stukje taxi vanuit Isfjorden of Åndalsnes). Keuze tussen bivakkeren en overnachting in de 4 DNT-hutten die netjes over deze route verdeeld zijn. Geschikt voor mensen met minder ervaring / fysiek en in dat segment één van de mooiste van Noorwegen.

Romsdalen romsdalstien.jpeg.jpg

Romsdalstien biedt de mogelijkheid om vlot te combineren met andere paden in dit bergmassiefje en zo de tocht wat korter of langer te maken op het Romsdalfjell. Interessant is om te verlengen (of de tocht omgekeerde te doen en te starten) in Hoemsbu. Deze DNT-hut kan je bereiken met via het meer Eikesdalsvatnet (taxi-boot). Markering met de gewone rode T. Geen bevoorrading, behalve in de zelfbedieningshut Måsvassbu.

Nuttige links :

Trollheimen

Hier zijn Sunndalsøra of Oppdal de logische uitvalsbasis. De zuidkant van het Sunndal klimt op naar Dovrefjell, de noordzijde van de vallei heeft men Trollheimen gedoopt. Hier ligt een netwerk van DNT-hutten en paden. De bergtoppen zijn hier een stuk breder dan langs de Romsdalstien en de bekendste toppen worden overschreden bij populaire etappes tussen DNT-hutten.

Romsdalen Trollheimen.jpg

De Trollheimen SignaTur maakt een lus door het gebied. 7 stapdagen voor 153 km en 7000 m+. Keuze tussen bivakkeren en overnachting in hutten (een mix van onbewaakt, self-service en bewaakt). De etappes zijn hier een stuk langer, 6 à 8 uur. Er is heel veel mogelijkheid om deze lus korter of langer te maken. De kortste versie is de "Trollheimen-driehoek".

Nuttige linkts :

Dagtochten

De meeste dagtochten naar de uitzichtspunten boven de fjorden zijn zeer mooi maar ook zwaar, omdat ze meestal starten dicht op zeeniveau of in de vallei op enkele 100 m hoogte. Dan is 1000 à 1500 m stijgen de norm.
Er zijn enkele interessante startpunten waar je hoger kan starten :

  • De route waar alle toeristen naartoe gepusht worden, gebruikt de kabelbaan in Åndalsnes. Je start er op 700 m met graatwandeling over Romsdaleggen, met een mooi zicht op de haarspeldbochten van Trollstigen en de verticale wanden van Trollvegen.
  • Je kan ook starten op de autoweg van Trollstigen, op 700 à 800 m. Hier starten een hele reeks tochten, meestal een aanloop door een alpiene vallei en een uitzichtstop als bekroning.
    Dit is, voor mensen die bivakkeren, ook een mooie aanloop, direct op hoogte, voor een tocht in Reinheimen.
  • Iets minder hoog is de weg van Eidsdal naar Geiranger, met een aantal tochten die starten op 550 à 700 m.

Nuttige links :

  • romsdal.com. Engelstalig, met handige overzichtskaart. Beschrijft ook veel routes op ongemarkeerde paden of padloos.

 

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen