Dit erg gevarieerde gebied vormt de grens tussen de Oostenrijkse Länder Tirol en Vorarlberg. Dit uiterste westen van Oostenrijk is erg vlot bereikbaar. Er is een dicht padennetwerk, meestal door alpenweiden met scherpe pieken als decor. Er zijn ook veel goed uitgeruste berghutten. Het is een aantrekkelijke omgeving voor hikers die op zoek zijn naar een technisch en fysiek vlot haalbare huttentocht. Ook families met kinderen kunnen hier zeker terecht voor een mooie huttentocht.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Montafon, Verwall en het Oostenrijkse deel van Silvretta zijn drie overlappende stukjes Oostenrijk op de grens tussen Tirol en Vorarlberg. De meeste auto- en treintoeristen passeren langs de noordrand van dit gebied, langs de drukke verkeersas die de Rijnvallei in Zwitserland verbindt met Innsbruck, via de Arlbergpas en bijhorende toltunnel. Wie er wandelt, blijft ver weg van deze drukte : het gebied wordt ontsloten door een eigen veel kleinere weg en strekt zich uit tussen de Arlbergweg in het noorden en de grens met het Zwitserse Graubunden in het zuiden.

De drie namen overlappen. De Montafonvallei takt in Bludenz in Vorarlberg af van die hoofdweg en strekt zich over ca. 40 km uit tot een alternatieve col, de Bielerhöhe. Hier is ooit een autoweg aangelegd voor enkele stuwmeren ; dat is nu een tolweg, de Silvretta Hochalpenstrasse. Aan de Tirolse kant van deze pas komt deze tolweg uit op de Paznaun vallei, het skigebied van Galtür en Ischgl. Deze vallei sluit weer aan op de grote verkeersas van de Arlbergpas in Landeck.
De bergen aan de noordkant van deze twee valleien vormen de Verwallgroep. De bergen aan de zuidkant vormen het Silvretta massief. Dit laatste heeft nog steeds een flinke portie gletschers. In de praktijk zijn het Oostenrijkse deel en het Zwitserse deel van de Silvrettagroep grotendeels afzonderlijke wandelgebieden. De Oostenrijkse kant is kleinschaliger, gemütlicher, beter ontsloten voor wandelaars, met berghutten die vrij kort bij elkaar liggen. De Zwitserse kant is ruiger en meer afgelegen.

In het gebied liggen een flink aantal 3000-ers. De Piz Buin is ongetwijfeld de bekendste.

De geologie is er erg gevarieerd ; deels de Noordelijke Kalkalpen, deels de centrale Alpen met zandsteen, leisteen en hier een daar wat gneiss of graniet. Dit zorgt voor zeer veel variatie in het landschap.

Rond Schruns en rond Galtür / Ischgl wordt zeer zwaar ingezet op skitoerisme. In de zomer is het er weliswaar rustiger en ligt het après-ski gebeuren dat sinds corona in heel Europa gekend is, stil. Wie op zoek is naar een meer authentieke natuurbeleving, blijft weg uit deze gebieden. Het Europaschutzgebied Verwall is met 120 km² vergelijkbaar met een doorsnee Oostenrijks nationaal park. Dit gebied wordt vlotst bereikt via het Silbertal, een discreet zijdal van de Montafon vallei, of vanop de Arlbergpasweg. In dit gebied zijn relatief weinig berghutten en kan je als wandelaar nauwelijks of niet terecht in de bergboerderijen (almen).

Binnen het Verwall natuurpark is het padennetwerk veel minder uitgebouwd dan elders in Oostenrijk. Op de Bruckmannweg : keuze tussen 1 km omlopen of de rivier doorwaden.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Naar dit gebied 

Met de auto : 9-tal uur via Duitse snelwegen. Bij het plannen van de route opletten om de Zwitserse snelwegen te vermijden als je dat vignet niet wil kopen.

Met de trein een stuk trager via het Duitse spoorwegennet. Anderzijds is er ook een aanbod met de Nightjet nachttrein.

Lokale verplaatsingen

Er is goed openbaar vervoer in de Montafon vallei enerzijds en in Ischgl / Galtür anderzijds. Beide zijn niet op elkaar aangesloten. Wie een doorgaande tocht maakt en met de auto komt, is soms best af om deze in bv. Bludenz achter te laten. Voor kaartjes, uurroosters en routeplanners : zie Montafonerbahn enerzijds en bussen in omgeving Ischgl en Galtür anderzijds. Beperkt aanbod buiten het klassieke zomer- en ski-seizoen.

Wie bij de start van een tocht liever de bankkaart bovenhaalt dan enkele uren stijgt over een bospad kan dat doen met enkele kabelbanen. Kabelbanen in Montafon. Kabelbanen in zomer in omgeving Ischgl.

Interessante tochten

Een meerdaagse tocht betekent in dit gebied automatisch een huttentocht. Bivakkeren is niet toegelaten. De hutten bieden ook geen tentzone aan in de directe omgeving, ook niet als de hut volgeboekt is.

De interessantste tochten vermijden de intensieve skizones rond Galtür / Ischgl en rond Schruns. Twee strategieën :

  • ofwel blijf je aan de Verwall zijde. De zuidgerichte hellingen zijn minder interessant om skipistes op aan te leggen. Een groot deel van Verwall is beschermd natuurgebied.
  • ofwel kies je voor een hoogteweg die dicht tegen de Zwitserse grens blijft.

Daarnaast zijn er een heel aantal huttenrondes.

  • De Montafoner Hüttenrunde past deze drie formules tegelijk toe. Start in de Verwall, met onder andere de 2 zwaarste etappes van 8 à 9 stapuren en terrein-niveau "zwart". Terug via de Silvretta zijde, waar de hutten een 5-tal uur (of minder) uit elkaar liggen en waar de meeste etappes ook technisch wat eenvoudiger zijn, met niveau "rood". In totaal 9 à 13 etappes, 130 km, 9100 m+.
  • Aan de Tirolse kant is er een vergelijkbare hoogteweg : de Paznauner Höhenweg. Hier volgen lastige en wat lichtere etappes elkaar op ; er zit ook één alpiene etappe bij, waarvoor een variant beschikbaar is. In totaal 130 km, 11000 m+.
  • De oerklassieke doorsteek van de Verwall wordt gemaakt door Zentralalpenweg 02A.
  • De klassieke Verwall-Runde start en eindigt in de buurt van het internationaal station van St-Anton. Ze is 8 etappes lang. Ze omvat ook enkele etappes waarbij je in de vallei blijft : binnen het natuurpark zijn dat valleien zonder wegen of bebouwing.
  • Wie continu dicht bij de Zwitserse grens wil blijven : dan kan, dit is het parcours van alpiene versie van diezelfde Zentralalpenweg 02. Bij de ontwikkeling van deze alpiene versie was het uitgangspunt dat je in groep vertrok en gletscheruitrusting meenam en gebruikte. De condities zijn ondertussen volledig veranderd, bekijk dus wat er op dit moment werkelijk nodig is, etappe per etappe. Eveneens van Ischgl naar Schruns. Deze doorsteek wordt ook gevolgd door de Via Alpina.
  • Een tip voor wie de Verwall doorsteekt : boek eens 2 dagen dezelfde hut. Niet alleen om 2 opeenvolgende zware etappes beter te verteren, maar ook om eens een lus te maken, weg van de klassieke trail tussen de berghutten, op ongemarkeerde paden door een gebied waar nauwelijks andere wandelaars komen.

Meer informatie :

  • www.verwall.de : de website van de 8 berghutten in het Verwall gebied. Met alle informatie over aanlooproutes naar, en graatwandelingen en passen tussen die verschillende hutten. Volg de klassieke Verwall-Runde of stel zelf je eigen huttentocht samen.
  • Wandelen in Montafon-Silvretta. Erg toeristisch, gericht op op dagwandelaars ; heeft een interessante wandelkaart met real-time informatie over wel/niet open zijn van berghutten en kabelbanen.
  • Wanderen in Vorarlberg.