De recente SignaTUR route door de mooiste stukken van de Noorse bergen is flink op weg om een echte klassieker te worden. De route door 4 nationale parken is schitterend. Maar ook een fysieke uitdaging. In het voorjaar op ski's of in de zomer te voet, met de tent of in DNT-berghutten : iedereen kiest de formule die het best past.

Naam : Massiv Ruta of Massiv Trail
Type : tocht in lijn over gemarkeerde paden, continu boven de boomgrens in de Noorse bergen.
Startpunt : Sota Sæter aan de noordkant van Breheimen
Eindpunt : Haukeliseter, aan de zuidkant van Hardangervidda
Lengte : 350 km
Hoogtemeters : 11 000 m+ volgens de DNT website - dit is wellicht een onderschatting
Periode : als wandeltocht : juli - augustus. Iets vroeger of later kan ook, maar dooi (hoge rivierstand) of een beginnend winterseizoen kunnen dan voor problemen zorgen. De tocht wordt ook in het voorjaar gedaan, op ski's, zolang de meren en rivieren goed toegevroren zijn. Relatief technisch - dit is geen klassieke vlakke pulka-trekking !
Wandelrichting : beide zijn mogelijk

Overzichtskaart

Massiv ruta map.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Weer : dit element maakt de tocht zwaar. Deze tocht blijft ver boven de boomgrens en ook in de zomer kan het er erg guur zijn, met mist, veel wind, regen of natte sneeuw. Wie kampeert, kiest best voor een degelijke windvaste tent.

Technisch : zo goed als geen zware rivierdoorwadingen : op de essentiële plaatsen zijn er bruggen. In het begin van het zomerseizoen vrij veel sneeuw. Bergpaden, soms over rotsachtig terrein en blokkenvelden. In Jotunheimen loopt een stuk over een gletscher ; hiervoor kan je aansluiten bij een begeleide groep naar/vanuit de Fannaråk berghut.

Fysiek : relatief lange etappes over bergpaden. Meestal rood "Krevende", en soms zwart "Ekspert" (= 3, soms 4 op een schaal van 4) op de Noorse schaal. Gemiddeld 7,5 tot max. 10 uur stappen per dag (Noorse stapuren !) voor wie in hutten overnacht. Wie geen beroep doet op de "winkeltjes" in de DNT-berghutten moet ofwel starten met een zware rugzak, ofwel op een andere manier bevoorrading organiseren op enkele tussenpunten (postpakket, vrienden die je ontmoet op een parking, ...). Wie kiest om iedere nacht in binnen te overnachten kan na elke etappe terecht in een bewaakte hut of een zelf-service hut. Wie kiest voor de tent kan de extreme etappes vermijden, maar heeft een zwaardere rugzak.

Oriëntatie : doorlopend gemarkeerd met de rode T. Maar houd rekening met dagen met mist. In Jotunheimen is het routeverloop vaak evident omdat de grotere valleien gevolgd worden. In Hardangervidda ontbreken dergelijke landschapselementen en is oriëntatie een stuk lastiger. Bremheimen en Skarvheimen zitten daar zo'n beetje tussenin.

Engagement : matig. Je bent op sommige plekken meer dan een dagtocht verwijderd van de grote weg en er zijn hele zones zonder GSM-signaal. Maar anderzijds is er op een paar uur stappen altijd wel een DNT-hut en zal je vooral in Jotunheimen en Hardangervidda het pad delen met andere hikers.

Etappes en varianten

De MASSIV Ruta is een selectie uit het DNT-netwerk in vier opeenvolgende bergmassieven. Het is dus gemakkelijk om varianten te bedenken.

Zie ut.no voor varianten, zie ook Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen, Hardangervidda

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Vanuit Oslo :

  • bus of nachtbus naar Haukeliseter. Meer info op de pagina van Hardangervidda.
  • trein of bus naar Otta, vervolgens taxi naar Sota Sæter. Meer info op de pagina van Breheimen.

Omwille van de relatief moeilijke bereidbaarheid van Sota Sæter en de zwaardere etappes in Breheimen kiezen sommige mensen voor een start aan de westrand van Jotunheimen. Ze hebben uiteraard ongelijk - Breheimen is een prachtige gebied. Sognefjellshytta is immers wel per bus vanuit Oslo bereikbaar. 

Topokaarten en gidsen

Wandelgids

Online : voor zover ons bekend alleen in het Noors op ut.no. Engelse vertaling op deze site.

Papier / als app : Engelstalige gids specifiek van de Massiv Trail van Floor Denil. Stukken handiger dan om de klassieke wandelgidsen van elk van de vier doorkruiste berggebieden te gebruiken.

Kaarten

DNT biedt het hele pakket kaarten voor deze route aan.

Bewegwijzering

Geen specifieke bewegwijzering voor deze trail !
De paden zijn gemarkeerd zoals gewoonlijk in Noorwegen : rode T, in de winter wilgentakken, waar nodig aangevuld met cairns.

De voornaamste problemen met oriëntatie zijn vergissingen bij kruispunten waar men onbewust een ander DNT-pad kan nemen dan het plan en mist of verse sneeuw waardoor het pad in sommige soorten terrein volledig onzichtbaar wordt. Een GPS of GPS-app als backup is nuttig.

Bivakkeren en overnachting

Voor bivakkeren : de gewone regels van Noorwegen.

De route kan volledig met berghutten gedaan worden. Het nadeel is dat er dan wel enkele monsteretappes van 10 uur inzitten. Het meest logische is om tentje en berghut te combineren.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

De tocht blijft de hele tijd op hoogte, weg van dorpen of valleien.

De enige manieren om te bevoorraden zijn :

  • eten kopen in de bewaakte of in de self-service hutten van DNT
  • "iets" doen op de enkele plekken dat de route een grote weg kruist ; die is er telkens op de overgang tussen de vier bergmassieven van deze trail. Sognefjellshytta, Fondsbu, Finse (of Halne). Bus of trein naar stadje in de buurt (reken op minstens een halve dag op en neer), mogelijkheid om een postpak te laten toekomen in de bewaakte berghut of om af te spreken met niet-trekkende vrienden. 

Tochtverslagen