Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Jotunheimen
Het is een populair gebied en door de vele gemarkeerde paden en hutten is het ook goed toegankelijk.
Maar het bevat ook het merendeel van de Scandinavische toppen boven 2000 m : stuk voor stuk uitdagingen voor ervaren bergwandelaars of voor alpinisten.
Situering
Jotunheimen is al van bij het begin van het bergtoerisme het bekendste berggebied van Scandinavië. De naam betekent "huis van de Jotuns", de reuzen uit de Noorse mythologie is pas in 1862 bedacht door een Noorse dichter en onmiddellijk gebruikt om de bergtoeristen richting Noorwegen te lokken in plaats van altijd maar naar de Alpen.
Het bergmassief is zo'n 3500 km². Het kerngebied, ca. 1200 km², is beschermd als nationaal park en is relatief ongerept. In de randen lieten waterkrachtprojecten hun sporen na. De boomgrens ligt op ca. 1250 m. Het kerngebied ligt volledig boven de boomgrens.
Jotunheimen ligt redelijk centraal in Noorwegen, op 5 à 6 uur rijden van Bergen of Oslo.
Klassieke startpunten voor hutten- of bivaktochten in Jotunheimen :
- Krossbu, Leirvassbu en Spitterstulen in het noordwesten : bereikbaar per bus of auto (deels tolweg)
- Gjendesheim in het oosten : bereikbaar per bus of auto / overstap op ferry mogelijk.
- Bygdin in het zuidoosten : bereikbaar per bus of auto / overstap op ferry mogelijk.
- Tyinkrysset in het zuiden : bereikbaar per bus of auto.
Minder bekend en zelden bezocht, maar eveneens erg mooi met een reeks toppen > 2000 m en uitgestrekte gletsjers is het net ten noordwesten gelegen Breheimen. Dit sluit weer direct aan op Jostedalsbreen, de grootste gletscher van continentaal Europa. Breheimein is alleen door de "Scenic Route 55" over Sognefjellet van Jotunheimen gescheiden.
Ten zuiden sluit Jotunheimen aan bij een berggebied dat de verbinding maakt met de Hardangervidda. Het is onterecht veel minder gekend. Vanaf ca. 2000 wordt het gepromoot als Skarvheimen, meesurfend op de naambekendheid van de buur. Skarvheimen bestaat uit een reeks kleinere massiefjes, met de naakte rotswal ("Skarv") van Hallingskarvet als meest opvallende.
Jotunheimen is ideaal voor een (ruime) week. Wil je een langere trekking, is het aangeraden om Skarvheimen en/of Breheimen mee te nemen. Ook daar zijn er uitgebreide paden- en huttennetwerken. De hutten zijn een stuk kleiner en vaker onbemand dan in Jotumheimen.
Net als in heel Noorwegen is het toegelaten om in Jotunheimen zo goed als overal te bivakkeren.
Uitzicht vanop de Kirkja-top in westelijke Jotunheimen (Bert Gielen)
Jotunheimen bevat het grootste deel van de Scandinavische toppen > 2000 m. Naar terrein, hoeveelheid sneeuw en ijs, plantengroei, ... komt dit overeen met Alpentoppen van 3000 à 4000 m hoog. De bekendste en hoogste zijn Galdhøpiggen (2469m) en Glittertind (2465m), de hoogste toppen van Noord-Europa. Beiden zijn door ervaren bergwandelaars gewoon te voet te bereiken vanuit Spitterstulen (afhankelijk van de omstandigheden kunnen pickel en/of stijgijzers nodig zijn).
Een aantal ervan zijn interessante bestemmingen voor bergwandelaars ; andere zijn uitdagende toppen die alleen voor goede alpinisten, toegankelijk zijn.
De sneeuwkap op de top van Glittertind (2465m), de op één na hoogste berg van Scandinavië (Willem Vandoorne).
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
De vlotste manier is een bus vanuit Oslo centrum of vanuit Oslo luchthaven. Meer info hier.
6-tal bussen per dag naar de ruime omgeving van Jotumheimen (Lom, Fagernes, Beitostølen, Tyinkrysset). Dan verder met een lokale bus naar de klassieke startpunten. Af en toe is er een directe bus naar Gjendesheim of naar Leirvassbu.
Reken met bus of met auto 5 à 6 uur rijden.
Vanuit enkele startpunten is er nog een ferry over een meer dieper in het gebied. De bekendste is de boot vanuit Gjendeheim. Die bedient wat verreweg de drukste wandeling is van Jotunheimen dus vooraf boeken is sterk aangeraden. De boot vanuit Bygdin is minder druk en landschappelijk zeker zo interessant.
Wandelen in Jotunheimen
Het gaat om bergwandelen in alpien gebied. Bij mooi weer is het onvoorstelbaar helder T-shirt-en-zonnecrème-weer. Bij regenweer schippert het tussen winderig + laaghangende wolken en elke soort regen die men maar kan bedenken.
Verse sneeuw (die na 1 à 2 dagen terug verdwijnt) is niet ongewoon. Resten van harde wintersneeuw komen nog tot diep in augustus voor. Voor wie padloos de bergen in trekt en gewoon is om op sneeuw een spoor te trekken, zijn ze vaak efficiënter dan puin of blokkenvelden.
Hoogveen komt voor, maar is eerder uitzonderlijk.
Het normale wandelseizoen is laatste week juni tot eerste week september. Daarbuiten sluiten veel hutten en andere voorzieningen.
Een koufront begin augustus brengt een pak verse sneeuw. Westkant van Jotunheimen op ca. 1400 m.
DNT-paden netwerk
Er is een uitgebreid padennetwerk gemarkeerd met de klassieke rode T van DNT.
Met ut.no is het perfect mogelijk om een rustige huttentocht, met etappes van 4 à 6 h (stapuren van Noren !) of een uitdagende huttentoch met langere etappes in elkaar te steken.
Doorsteek
Heel veel keuze. Wil je een kant en klare doorsteek, bekijk dan de Massiv-route. Deze doorkruist niet alleen Jotunheimen op 4 dagen, maar ook Breheimen, Skarvheimen en Hardangervidda op in totaal een kleine 3 weken. Een soort Noorse Haute Route : continu in berglandschap ver boven de boomgrens. Relatief zware etappes.
Dé instagram-dagtocht
Veruit de meest populaire dagtocht van Jotunheimen is de Besseggen-graat. Prachtig gelegen dagtocht die haalbaar is voor iedereen met bergwandelervaring (6 - 8 uren onderweg, wat klauteren en puin, ca. 1100 m hoogteverschil). Maar erg druk met ongeveer 60 000 wandelaars per jaar, samengepakt in de 3 maanden van het zomerseizoen. Wie er een 2-daagse van wil maken combineert dit met de Bukkelægraat. Het is aangeraden om de verplaatsingen per boot en de overnachting ruim vooraf te boeken.
Andere dagtochten
- Op de website van het nationaal park. Deze zijn deels een extraatje bij een meerdaagse tocht door het gebied, deels dagtochten vanuit een parking, deels tochten over ongemarkeerde paden.
- Een DNT voorstel van 15 voor bergwandelaars toegankelijke 2000-ers.
- Alle 2000-ers, met voor de meeste een routebeschrijving in het Engels op www.scandinavianmountains.com
- Op de toeristische website van Jotunheimen.
Tochtverslagen
-
6 daagse door Jotunheimen met Galdhøpiggen en Glittertind (Lander van Tricht)
-
Jotunheimen Fall in the Home of the Giant (Filip H.A. Claeys)
-
Sneeuw en wind in Jotunheimen (Debbie Sanders)
-
Jotunheimen (Laure en Ulrike)
-
Jotunheimen (RoVer)
-
Nat Jotunheimen (Joery Truyen)
-
Twee weken Jotunheimen (Willem Vandoorne)
Zomer
-
Solo Hiking 350 km on the Massiv Trail in Norway (Floor Denil)