Breheimen is een uitgestrekt bergachtig gebied, met een goed uitgewerkt netwerk van DNT-paden en -hutten. Vooral bekend om de vele gletschers, waaronder de grootste gletscher van het continent, Jostedalsbreen.
Een ideaal gebied voor wie zich aangetrokken voelt tot Hardangervidda en Jotunheimen, maar vééééééél rustiger en eenzamer.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Breheimen is een uitgestrekt bergmassief met enkele uitgestrekte gletschers, waaronder de grootste gletscher van het continent - Jostedalsbreen. Het grenst aan een kant aan Jotunheimen ; alleen de scenic route 55 over Sognefjellet ligt tussen beide in. Aan de westkant gaat het over in het Noorse fjordengebied. De uiteinden van de twee diepst ingesneden fjorden van Noorwegen - Sognefjord en Nordfjord - vormen ook de noord- en zuidrand van het gebied.

De naam "Bre-heimen" betekent "huis van de gletschers". Net zoals overal trekken deze krimpen deze gletschers in hoog tempo. Onder het vrijkomende ijs worden regelmatig archeologische vondsten gedaan, die aantonen dat dit gebied in de oudheid en middeleeuwen als handelsroute en jachtgebied gebruikt werd.

Het gebied valt in twee stukken uiteen, elk beschermd met een eigen nationaal park :

  • De westelijke helft is Jostedalsbreen, een langerekte ijskap van ca. 450 km². De ijskap is nog altijd indrukwekkend maar ook hier leidt klimaatopwarming tot een snel proces van inkrimpen en verbrokkeling. 
    Er zijn een aantal hutten aan de voet van de gletscher. Ze zijn onderling niet verbonden met een padennetwerk maar zijn eerder bedoeld als steunpunt voor wie een gletschertocht wil doen.
  • De oostelijke helft is het nationaal park Breheimen. Dit is veel gevarieerder, met een hele reeks pieken met gletschers, afgewisseld met meren en hoogalpien veen en heide, met enkele grote kuddes wilde rendiereren. Dit gebied kan in alle richtingen doorkruist worden via gemarkeerde paden met DNT-hutten op 15 à 25 km van elkaar. Die hutten zijn ook een stuk kleiner en intiemer dan die mastodont hutten in Jotunheimen.

Het is veel minder bekend dan Jotunheimen. Het nadeel is dat het een stuk lastiger te bereiken is met openbaar vervoer.

Fast Breheimen.jpg

De kleine onbewaakte DNT-hut in Fast was vroeger een zomerboerderij (seter).

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Breheimen is niet goed ontsloten met openbaar vervoer. De enige startpunten die met een bus bereikbaar zijn liggen aan op de N55 (Skogadalsbøen, Krossbu). Bus met 1 overstap vanuit Oslo, reken 6-tal uur.

Voor de andere is het in de praktijk vaak nodig om een taxi te nemen vanuit de vallei bv. vanuit Dønfoss (trein naar Otta, bus via Lom) voor de noordkant, bv. vanuit Sogndal in het zuiden (nachtboot of bus vanuit Bergen).

Wandelen in Breheimen

De paden in Breheimen liggen op 1200 à 1600 m. Dit is ruim boven de boomgrens. Het weer is er vergelijkbaar met 2500 à 3000 m hoogte in de Alpen. Het mooie weer van de foto's op de toeristische websites wisselt af met ruig weer met laaghangende wolken en mist en regen die je tot op het bot verkilt en waar een degelijke windvaste tent noodzakelijk is. Tot diep in augustus liggen er resten harde wintersneeuw en valt er wel eens verse sneeuw.

Breheimen is erg geschikt voor langlaufen in het voorjaar. Het skiseizoen duurt hier nog een paar wat langer dan op de Hardangervidda, vaak tot een stuk in mei.

De gletscheroversteek over Jostedalsbreen wordt ieder jaar lastiger en de aangewezen route wordt vaker dan vroeger verlegd. Wie deze voorbereidt, doet er best aan om zeer recente informatie te pakken te krijgen. Hoe dan ook is die alleen weggelegd voor ervaren tourskiërs of alpinisten.

Het gemakkelijkst te organiseren is een lustocht die start in Krossbu. Dit ligt vrij centraal dus de tocht kan flexibel aangepast worden als het nodig is, dit is vlot bereikbaar met openbaar vervoer en de wandeling begint meteen op hoogte. Voor wie iets zoekt van 2 stapweken : kies voor een start in Skogadalsbøen. Het kan direct gecombineerd worden met een andere lus door Jotunheimen. Sota Seter is een ander klassiek startpunt ; dat ligt helemaal in het noorden en is ideaal voor wie een lus door Breheimen wil combineren met een lus in Reinheimen.
Er zijn mogelijkheden genoeg voor een lus van 6 à 8 dagen door Breheimen.

De noordwest - zuidoost doorsteek kan op 4 dagen gedaan worden met overnachting in hutten. Wie met de tent is zal daar in de praktijk 5 à 6 dagen voor nemen. Zie het gedeelte van de Massiv-route in Breheimen.

Enkele 2000-ers in Breheimen zijn toegankelijk voor wandelaars. Bv. Hestbrepiggen (2172) en Tverrådalskyrkja (2088). Voor andere komen er gletscheroversteken aan te pas met bijhorende uitrusting. Voor meer info in het engels : zie www.scandinavianmountains.com/.