De Alpen waaieren met een imposante oostelijke tentakel uit naar Slovenië, de poort naar de Balkan. Dit land biedt heel wat wandelmogelijkheden en is goed voorzien van berghutten, bewegwijzerde paden en uitstekend vervoer.

Auteur: Debbie Sanders

Aanvullingen: Bart Cartuyvels

ALGEMENE INFORMATIE

Wandelpaden & bewegwijzering

Slovenië biedt meer dan 7.000km aan wandelpaden in heuvellachtig en berggebied. De wandelroutes zijn meestal goed aangeduid met witrode bollen. Je hebt wel een kaart nodig om de juiste richting aan te houden want er zijn diverse routes. Hier en daar staan ook wegwijzers.

Bron: Debbie Sanders

Bron: Debbie Sanders

Klettersteigs

In de alpiene gebieden vb. Julische en Kamnische Alpen vind je heel wat klettersteigs. Check goed de legende om de verschillende moeilijkheidsgraden van de wandelroutes te onderscheiden (aanduidingen op de wandelkaarten : volle rode lijn = gewoon pad, rode stippellijn met langere streepjes = moeilijker pad die soms al wat beveiligd kan zijn, rode stippellijn met bolletjes = via ferrata).

De klettersteigs zijn goed doenbaar voor erg ervaren bergwandelaars met veel tredzekerheid, maar kunnen soms een uitdaging vormen voor wie minder ervaring heeft. De beveiliging is niet altijd even goed. Kabels zijn niet altijd aanwezig. Enkel de belangrijkste aanlooproute naar de Triglav vanaf de Triglavski Dom is heel goed beveildigd.

Voor de via ferrata’s is een klettersteiguitrusting onontbeerlijk:

  • Twee-armige klettersteigbeveiliging met musketons (let op rekbare armen en het gemak van in- en uitklikken)
  • Zitgordel
  • Helm
  • Handschoentjes zonder vingers (handig om je handen te beschermen bij ruwere kabels, hiervoor zijn bijv ook fietshandschoenen bruikbaar)
  • Lange bandschling en musketon (om ergens te rusten indien nodig)

Ga voor deze uitrusting zeker te rade bij een goede buitensportzaak die je over de aankoop kan adviseren. Je kan ook een klettersteigset huren in buitensportzaken. Let op met het lenen van oud materiaal van andere bergsporters dat misschien niet meer veilig is!

Bij hoogtevrees is het aan te raden om een kort klim- of wandeltouw mee te nemen als je weet hoe het te gebruiken.

Als het weer echt tegenvalt of als er onweersdreiging is, is het ten stelligste afgeraden via ferrata’s te volgen. De kabels zijn perfecte geleiders. Je zoekt dus beter andere manieren op om de volgende hut te bereiken.

Een via ferrata-opleiding kan zeker nuttig zijn. Bij Hiking Advisor worden een 2tal weekends per jaar georganiseerd. Meer info in onze kalender.

Bevoorrading en water

In de meer toeristische dorpen vind je winkels. Eenmaal in de bergen is de bevoorrading erg beperkt. In de berghutten kan je wel eten en drinken, op eender welk moment van de dag en vanaf 6u ‘s morgens.

Water is in de kalkrijke gebergtes wel een probleem. Er zijn weinig bronnen en sommige hutten, zeker in de Julische Alpen, hebben enkel regenwater ter beschikking. In dat geval ben je aangewezen op aankoop van duur flessenwater. Je kan ook regenwater zuiveren.

Overnachten

Bivakkeren is officieel verboden in Slovenië en in de alpiene gebieden niet zo evident; er zijn weinig geschikte plaatsen door steil en rotsig terrein, en weinig waterbronnen.

De meeste hikers slapen in berghutten. Een overzicht van alle Sloveense berghutten vind je via deze website. Ze staan ook op de wandelkaart aangeduid. Ze zijn qua inrichting en comfort vergelijkbaar met de hutten in andere alpenlanden. Waar er geen drinkwater beschikbaar is, is er vaak ook geen was- of douchegelegenheid.

Wie in de Julische Alpen op stap gaat, vooral in de regio rond de Triglav, doet er goed aan om te reserveren. Dit kan via mail en in het Engels. Ook de weekends zijn drukker omdat veel Slovenen dan zelf ook de bergen in trekken.

Bron: Debbie Sanders

Bron: Debbie Sanders

Als je lid bent van een bergsportvereniging zoals de KBF of NKBV dan krijg je een aanzienlijke korting op de overnachting in een berghut. Reken op €10-12 per persoon voor een overnachting in een lager (kamer met meerdere bedden), maar je kan ook voor een kleinere kamer opteren en dan betaal je enkele euro’s meer. Daarbij komt ook een toeristentaks (1,3 à 1,8 euro pp). Eten en drinken doe je à la carte. Een cola, bier of radler van 0,5l kost 3 à 4 euro. Een maaltijdsoep of goulash 6,5 à 10 euro. Een dessert (pannenkoeken, taart) kost 3 euro. Als ontbijt kan je kiezen tussen brood met confituur/honing/boter of spiegeleieren (2-3tal) met wat brood. Dat kost 5 euro. Thee of koffie kosten 1,5 euro. Hou er rekening mee dat in de kleine hutten het aanbod zeer beperkt kan zijn.Een lunchpakket is meestal niet verkrijgbaar.

Seizoen

Het seizoen hangt heel sterk van het gebied af. In de Julische en Kamnische Alpen ga je best niet voor begin juli op stap. Op dat moment liggen er nog sneeuwvelden, vaak op de moeilijkere stukken. Augustus en september zijn daarom iets betere maanden. In de lagere gebieden kan je wel al vroeger op stap.

Transport

Het busvervoer is in Slovenië erg goed geregeld en vrij goedkoop. Elk jaar wordt ook een document opgemaakt met alle uurroosters erin: typ in google ‘timetables in the alps + jaar’ in en je vindt het via een link. De prijzen vallen erg goed mee vb. van het meer van Bohinj rechtstreeks naar Lubljana betaal je €8,3 pp. Voor bagage betaal je op de bussen normaal €1,3 maar wordt niet altijd aangerekend.

Bron: Bart Cartuyvels

Bron: Bart Cartuyvels

WANDELGEBIEDEN

De onderstaande kaart toont de heuvel- en berggebieden van Slovenië. De meest alpiene massieven bevinden zicht in het noordwesten van het land, maar ook de andere regio’s bieden mooie wandelroutes die ook in het voor- en najaar te wandelen zijn.

General_map_of_slovenia

Bron: Andreinac u – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6337041

Slovenian High Route

De ‘Slovenska planinska pot’ doet niet meteen aan een wandelpad denken. Deze hoge route, ook wel de Transverzala genoemd, rijgt alle hoge bergen en kammen van Slovenië aan elkaar en loopt in een maanvorm van Maribor naar Ankaran.

Reisverslagen:

Slovenian High Route (zomer) en foto’s – Roelof Dekker

Van Slovenian High Route Bron: Roelof Dekker

Julische Alpen

De Julische Alpen zijn veruit het bekendste wandelgebied van Slovenië en biedt heel veel mogelijkheden: zowel voor ervaren stappers als meer beginnende hikers. Het is wel stevig terrein met aanzienlijke hoogteverschillen, stenige paden en af en toe beveiligde passages. De klim naar de Triglav is goed beveiligd maar enkel geschikt voor mensen met geen of weinig hoogtevrees en een zekere tredzekerheid. De weg naar de top en is razend druk en alle omliggende hutten drukbezet, zeker in de weekends. De toppen rondom zijn even mooi en veel rustiger.

Reisverslagen:

Kamnische Alpen

Dit gebied ligt op een boogscheut van de hoofdstad Lubljana maar is opvallend rustig en weinig gekend bij buitenlandse toeristen. Het gebied is vooral geschikt voor ervaren bergwandelaars met weinig of geen hoogtevrees, veel routes zijn enkel doenbaar met gebruik van een via ferrataset. Alternatieven zijn er vaak niet. Voor wie vanuit het dal dagtochten wil doen, zal een aardig aantal hoogtemeters mogen overwinnen.

Reisverslagen:

Dwars door de Kamnische Alpen (zomer) – Debbie Sanders