Het gebied zuidelijk van Trondheim heeft met voorsprong het meest dichte netwerk aan DNT-routes en de meeste hutten, waarvan een groot deel ook bemand zijn in zowel het zomer- als winterseizoen. Hier bevinden zich ook de meeste klassieke wandelbestemmingen.

Setesdalsheiane en Huldreheimen

Setesdalsheiane en Huldreheimen zijn de meest zuidelijke echte wandelgebieden. Huldreheimen biedt golvend toendraterrein, terwijl het hoogplateau Setesdalsheiane een stuk geaccidenteerder is. Deze regio wordt gekenmerkt door de vele enorme stuwmeren, die samen zorgen voor bijna de helft van de in Noorwegen opgewekte hydro-energie. Niet toevallig behoort Setesdalsheiane tot de natste gebieden van Scandinavië, en net zoals in de westelijke Hardangervidda zijn de hogere delen van het plateau daardoor vaak tot diep in de zomer erg sneeuwrijk. Deze gebieden zijn vooral bij buitenlanders minder bekend en daardoor zelfs in het hoogseizoen vrij rustig.

Ryfylke

Preikestolen is een vierkant rotsplateau dat op een preekstoel lijkt, en het ligt zo'n 604 meter boven het Lysefjord. De wandeling naar het plateau duurt ongeveer twee uur, maar als je eenmaal boven bent en het uitzicht vanaf het plateau met eigen ogen ziet, dan snap je meteen waarom deze tocht ieder jaar weer door 200.000 bezoekers gemaakt wordt.

Opgelet: Preikestolen is één van de populairste toeristische bestemmingen van Noorwegen.

In de regio Ryfylke is waarschijnlijk het Lysefjord het bekendst dankzij haar overweldigende, indrukwekkende natuur. Naast het adembenemende panoramische uitzicht vanaf Preikestolen of Kjerag zullen de mooie vergezichten vanaf de heuvels langs het fjord of de schitterende groene valleien in het binnenland ook vast en zeker in de smaak vallen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen