De Wetterstein is een eerder klein kalkmassief in de Noordelijke Kalkalpen. Het is bij een breed publiek gekend, maar op verschillende manieren. Voor skiërs is dit het skigebied van Garmisch-Partenkirchen. Voor Duitse bergliefhebbers is dit voor de hoogste top van Duitsland. Voor mensen die op weg zijn naar Oostenrijk is dit het geweldige decor bij de autofiles op de Fernpass.
Voor wandelaars en fotografen is het unieke combinatie van blauwe meren, donkere dennen en heldere kalkwanden.

Wandelen in het Wettersteingebergte.

Korte tochten

De Wetterstein ligt op 90 km rijden van München. Veel Duitsers wachten op een mooi weekend om de Zügspitze "te doen". Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Wetterstein zich - zeker aan de Duitse kant - vooral richt op dag- en weekend-wandelaars.

Dagwandelaars kiezen vooral de gletschermeren (Eibsee, Ferchensee, Lautersee, Wildensee), gaan "een terrasje doen" bij een alm of berghut of doen een tochtje vanuit één van de vele kabelbanen in dit gebergte. Deze kabelbanen brengen je overal, tot en met op de top van de Zügspitze (2963m). Dit zijn de drukke punten van de Wetterstein.
Daarbuiten zijn er veel rustige delen.

Voor een weekendtocht wordt meestal overnacht in één van de berghutten. De tent is niet echt een optie (Duitsland en Oostenrijk zijn niet bepaald bivakvriendelijk + het gaat om een kalkmassief dus op veel plaatsen is er geen water). Er zijn enkele interessante niet-bewaakte berghutten. De databank van www.deine-berge.de lijkt op het eerste zicht compleet.

Bruikbare links :

https://www.wettersteingebirge.com/wandern/

https://www.zugspitz-arena.nl/zomer/wandelen

Meerdaagse tochten

De meest logische meerdaagse Wetterstein-ronde combineert delen van de Rode Via Alpina (aan de Duitse kant) en de Adlersweg (aan de Oostenrijkse kant) 4 à 5 stapdagen. Ehrwald is een logisch startpunt maar ook Mittenwald (station) en Grainau (bij GaPa) zijn mogelijk. Je kan zelf paden en hutten tot een logische lus combineren. Deze 6-daagse Wettersteinrunde is een goed uitgewerkt voorbeeld.

Wie langer op weg wil combineert best met enkele dagen in de Karwendel of voegt er op het einde de Zugspitze aan toe.

Misverstanden vermijden

Een aantal zeer populaire tochten blijven alpinisme, ook als ze als "Gratwanderung" of "Hochtour" worden gepromoot. Twee klassiekste voorbeelden zijn de zeer mooie, maar zeer uitdagende routes op de Zügspitze via het Hölentall of via de Jubileumsgrat. Deze blijven gereserveerd voor allround alpinisten die efficiënt kunnen schakelen tussen klettersteig, sneeuw & ijs, stappen, klauteren en een occasioneel rappelletje of klassiek gezekerde rotsklimlengte. Alpinisten die ook fysiek sterk genoeg staan om de overdosis hoogtemeters vlot te verteren. Dit is géén wandeling en ook géén klassieke klettersteig.

Wie de Zügspitze als bergwandelaar in stijl op zijn wandel-CV wil zetten, ver weg van de toeristenhordes, neemt de lange maar zeer mooie Reintal-hike (2-daagse combinatie van kloofwandeling, bos, overnachting in berghut en klim naar top. Terug met treintje of over zelfde route). Een alternatief is vanuit Oostenrijk is de Gattler-hike.

Overnachting

De tent is niet echt een optie (Duitsland en Oostenrijk zijn niet bepaald bivakvriendelijk + het gaat om een kalkmassief dus op veel plaatsen is er geen water). Er zijn enkele interessante niet-bewaakte berghutten.

De databank van www.deine-berge.de lijkt op het eerste zicht compleet.

Openbaar vervoer

Met trein : Duitse en Oostenrijkse kant zijn beide vlot bereikbaar : ICE-trein naar München en lokale trein naar Garmisch-Partenkirchen, Mittenwald of Ehrwald.

Wie een overnachting boekt, krijgt een Gästekarte. Het is de bedoeling dat vanaf 2022 de drie bestaande systemen tot één "Zugspitze Arena" Gästekarte samensmelten. Tot dan gaven deze kaarten enkel een symbolische korting op kabelbanen en slechts hier en daar gratis toegang tot bus. Het is nog onduidelijk hoe dit evolueert.

Goed om weten

"Golden Hour"

De meeste kabelbanen houden er mee op ergens tussen 16 en 17 uur. Logisch als je weet dat de meeste toerischen nog willen douchen voor het avondeten of nog een hele rit naar de stad voor de boeg hebben. Bij mooi weer : blijf dus op die top-locatie genieten van de "golden hour", zorg voor het eigen avondeten en ga pas tegen de schemering naar de hut. Je zal de berg enkel moeten delen met een klein handvol gelijkgestemde liefhebbers.

"Klamm"

Een klamm is een diep ingesneden kloof. Je vind ze niet alleen in de Wetterstein ; ze zijn typisch voor de kalkalpen. Vaak zijn deze met trapjes, tunneltjes en brugjes toegankelijk voor de wandelaar - mits betaling. De Wetterstein heeft er drie : Partnachklamm, Leutschklamm, Höllentalklamm.