Korte tochten
De Wetterstein ligt op 90 km rijden van München. Veel Duitsers wachten op een mooi weekend om de Zügspitze "te doen". Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Wetterstein zich - zeker aan de Duitse kant - vooral richt op dag- en weekend-wandelaars.
Dagwandelaars kiezen vooral de gletschermeren (Eibsee, Ferchensee, Lautersee, Wildensee), gaan "een terrasje doen" bij een alm of berghut of doen een tochtje vanuit één van de vele kabelbanen in dit gebergte. Deze kabelbanen brengen je overal, tot en met op de top van de Zügspitze (2963m). Dit zijn de drukke punten van de Wetterstein.
Daarbuiten zijn er veel rustige delen.
Voor een weekendtocht wordt meestal overnacht in één van de berghutten. De tent is niet echt een optie (Duitsland en Oostenrijk zijn niet bepaald bivakvriendelijk + het gaat om een kalkmassief dus op veel plaatsen is er geen water). Er zijn enkele interessante niet-bewaakte berghutten. De databank van www.deine-berge.de lijkt op het eerste zicht compleet.
Bruikbare links :
https://www.wettersteingebirge.com/wandern/
https://www.zugspitz-arena.nl/zomer/wandelen
Meerdaagse tochten
De meest logische meerdaagse Wetterstein-ronde combineert delen van de Rode Via Alpina (aan de Duitse kant) en de Adlersweg (aan de Oostenrijkse kant) 4 à 5 stapdagen. Ehrwald is een logisch startpunt maar ook Mittenwald (station) en Grainau (bij GaPa) zijn mogelijk. Je kan zelf paden en hutten tot een logische lus combineren. Deze 6-daagse Wettersteinrunde is een goed uitgewerkt voorbeeld.
Wie langer op weg wil combineert best met enkele dagen in de Karwendel of voegt er op het einde de Zugspitze aan toe.
Misverstanden vermijden
Een aantal zeer populaire tochten blijven alpinisme, ook als ze als "Gratwanderung" of "Hochtour" worden gepromoot. Twee klassiekste voorbeelden zijn de zeer mooie, maar zeer uitdagende routes op de Zügspitze via het Hölentall of via de Jubileumsgrat. Deze blijven gereserveerd voor allround alpinisten die efficiënt kunnen schakelen tussen klettersteig, sneeuw & ijs, stappen, klauteren en een occasioneel rappelletje of klassiek gezekerde rotsklimlengte. Alpinisten die ook fysiek sterk genoeg staan om de overdosis hoogtemeters vlot te verteren. Dit is géén wandeling en ook géén klassieke klettersteig.
Wie de Zügspitze als bergwandelaar in stijl op zijn wandel-CV wil zetten, ver weg van de toeristenhordes, neemt de lange maar zeer mooie Reintal-hike (2-daagse combinatie van kloofwandeling, bos, overnachting in berghut en klim naar top. Terug met treintje of over zelfde route). Een alternatief is vanuit Oostenrijk is de Gattler-hike.