De Karwendel is een subgroep van de Alpen en maakt deel uit van de Noordelijke Kalkalpen. Het gebergte ligt grotendeels in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Een kleiner deel ligt in de Duitse deelstaat Beieren. Het begrip Karwendel wordt toegepast voor het gehele gebergte tussen de Isar in het noorden en het noordwesten, de Inn in het zuiden en de Achensee in het oosten.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Noordelijke Kalkalpen

Het gebergte heeft een oorspronkelijker en wilder karakter dan de omliggende bergketens van de Noordelijke Kalkalpen. Beklimming van het gebergte, met name van de middelste twee ketens, geeft uitzicht over een kalksteenlandschap, waarbij de begroeide wereld en de bewoonde wereld ver verwijderd lijken. Slechts weinig bergtoppen in het gebied zijn door goede wegen ontsloten. Beklimming van de meeste andere bergtoppen vereist geen grote klimtechnische ervaring, indien de toppen vanuit het zuiden worden beklommen. Een goede conditie is wel vereist, omdat de gang naar de toppen zwaar is, mede omdat het gesteente in het gebied broos is.

Door de steile wanden in de Karwendel zijn er maar twee noord-zuidovergangen in de hoofdketen van de Karwendel, één bij de Lamsenjochhütte en één bij het Karwendelhaus. Beide zijn tevens geen gemakkelijke overgangen en met regelmaat hangen er staalkabels.

De paden in de dalen zijn meestal brede onverharde wegen, die makkelijk begaanbaar zijn en waarover enkel bestemmingsverkeer voor de almen of de hutten loopt. Zodra men hogergelegen paden gaat kiezen, wordt men geconfronteerd met smalle paden langs steile afgronden. Voor sommige paden is ervaring gewenst. Ook kan men zich door de hoogteverschillen makkelijk vergissen in de duur van een gekozen route. Een goede planning vooraf is van belang.

Doordat het water snel wegzakt in de kalkbodem dient men bij langere tochten op hoogte rekening te houden met het feit dat er geen bronnen zijn en men ruim voldoende water moet meenemen.

Op stap in Karwendel

Maar liefst 7 etappes van de Adlerweg doorkruisen het Karwendelgebergte van de Achensee tot voorbij Innsbruck.
Op de Lechtaler Höhenweg na zijn het de meest technische etappes van de Adlerweg. Met de Birkkarspitze (2749m) bereik je ook het hoogste punt van de Adlerweg.

birkkarspitze.jpg

Bikkarspitze

Overnachting en openbaar vervoer

Wie een overnachting boekt in het Duitse deel van de Karwendel (Mittenwald, Krün, Wallgau) krijgt een gastenkaart. De meest opvallende voordelen zijn gratis toegang tot de lokale wandel- en ski-bussen en kabelbanen.

Enkele valleien in het Oostenrijkse deel van de Karwendel bieden ook deze service aan. Zie Silberregion Karwendel.

Kaarten en topogidsen

De meest geschikte kaarten voor dit gebied zijn de Alpenvereinskarten.

Tochtverslagen