Situering

De deelstaat Bayern, met als hoofdstad München, is overduidelijk de grootste deelstaat van Duitsland. In het zuidelijkste gedeelte, dat grenst aan Oostenrijk, beginnen de Alpen.

Doch, slechts een heel klein gedeelte van de Alpen, op de grens met het Oostenrijkse Tirol, bevindt zich in Duitsland. De hoogste bergtop, de Zugspitse (2962 meter) wordt dan ook met Oostenrijk gedeeld maar is vooral bekend van zijn Noord-flank aan Duitse zijde, vlakbij het plaatsje Garmisch Partenkirchen, bekend om zijn deelname aan het “vijfschansentornooi”.

  Goldsteig

  Met zijn 660 km lengte (38 etappes tussen de 9,5 km en 31,5 km met een gemiddelde afstand van 18,3 km km) is de Goldsteig overduidelijk het langste wandelafstandspad van Duitsland. Het pad start in Marktredwitz en loopt zuid-oost-waarts naar Passau, op de Oostenrijkse grens. Het komt daarbij door verschillende natuurgebieden zoals het Naturpark Steinwald, het Naturpark Nördlicher Oberpfälzer Wald en het Naturpark Oberpfälzer Wald.

  In Thanstein splitst het pad zich in een noordelijke tak en een zuidelijke tak. Het volledige pad werd in 2015 door het Duitse Wandermagazin bekroond met een tweede plaats in het lijstje met de beste Duitse langeafstandpaden. De Zuid-variant viel echter reeds in 2007 diezelfde eer te beurt. De Noord-variant loopt grotendeels parallel met de Tjechische grens. Desgevallend kan door het koppelen van de Noord-variant met de Zuid-variant een rondwandeling worden bekomen.

  Zowel de Noord-variant als de Zuid-variant komen verder nog door de natuurparken “ Oberer Bayerischer Wald” en “Bayerischer Wald” terwijl de Noord-varint verder ook nog het “National Park Bayerischer Wald” aandoet.

  Via Alpina

  De Via Alpina is een internationaal netwerk van langeafstandspaden door de Alpen. In totaal zijn er meer dan 5000 km bewegwijzerd wandelpad opgedeeld in 342 etappes. Deze zijn op hun beurt nog opgedeeld in 5 routes met elk een kleuraanduiding. Zo telt de rode route 162 etappes, de blauwe route 61 etappes, de gele route 40 etappes, de paarse routes 66 etappes en de groene route 15 etappes.

  De paarse route bedient met 26 etappes daarbij het meest Duitsland. Van de rode route komen er slechts 2 in Duitsland terwijl de gele route slechts met 1 route in Duitsland komt.

  De Via Alpina werd in 2006 bekroond tot de op een na mooiste langeafstandswandeling van Duitsland.

  Voor meer informatie willen we verwijzen naar Via Alpina

  Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
  Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be