De Sultans Trail is een lange-afstands wandel- en fietsroute van Wenen naar Istanboel. De route is een kleine 2500 kilometer lang en voert  door een mengelmoes van culturen. Vanuit het Nederlandse Haarlem heeft een club vrijwilligers sinds 2010 gewerkt aan een route die door acht verschillende landen loopt: Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Griekenland en ten slotte Turkije.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

De route is gebaseerd op de weg die de Ottomaanse legers meerdere malen vanuit Istanboel aflegden op weg naar Wenen waar de Ottomanen strandden voor de poorten. In Wenen  start de wandeling bij de Stephansdom. In Slowakije wordt ook de hoofdstad, Bratislava, aangedaan.Net als Wenen ligt ook Bratislava aan de Donau en dat geldt ook voor de derde hoofdstad die we aandoen: het Hongaarse Boedapest. 

Mocht je hierdoor het idee krijgen dat de Trail vooral door stedelijk gebied loopt dat is zeker niet waar. De loop van de route wordt vooral gedicteerd door het historisch belang van plekken, maar ook door de beschikbaarheid van accommodaties want de route is zodanig ontworpen dat elke 17-32 kilometer een vorm van accommodatie voorhanden is: een hotel, een guesthouse, een berghut, een camping met huisjes, een particulier die kamers verhuurd of een bed and breakfast. Alleen in het Turkse deel van de route kunnen we die belofte niet helemaal waar maken.

Overzichtskaart

Op pad » Sultans Trail

Foto: https://www.sultanstrail.net

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Etappes en varianten

De Sultans Trail is opgeknipt in 115 etappes van tussen de 17 en 32 kilometer. Deze zijn gebaseerd op de beschikbare accomodaties. Deze etappes zijn op zich ook nog onderverdeeld ini 6 secties, gebaseerd op de beschikbaarheid van transportfaciliteit (zie vervoer)

Meer info over de secties en de etappes

De Sultans trail biedt ook een mobiele aparte applicatie, makkelijk voor onderweg. Deze handige app helpt je navigeren, maar wijst je ook op de accommodaties, bezienswaardigheden en geeft informatie over openbaar vervoer. 

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De route is van west naar oost beschreven dus met als startpunt Wenen en als eindpunt Istanboel. Als je de hele route wilt afleggen heb je minimaal 15 weken nodig (bijna vier maanden) en aangezien maar weinig mensen die tijd beschikbaar hebben, kun je ook altijd je eigen startpunt verderop langs de route kiezen of de lange Trail opdelen in goed behapbare trajecten. 

Aangezien je onderweg vele hoofdsteden (Wenen, Bratislava, Boedapest, Belgrado en Sofia) en andere steden tegenkomt zijn veel plekken langs de route goed bereikbaar met trein, bus of vliegtuig. 

Topokaarten en gidsen

Een groep vrijwilligers van Sultans Trail werkt aan een volledige digitale kaart van de Sultans Trail.

Maar wandelaars hoeven niet te wachten tot die kaart klaar is. Met een aparte applicatie die je via de Google Play Store kunt aankopen kun je de route prima zelfstandig lopen. Heb je toch specifieke vragen over deeltrajecten van de Trail dan kun je terecht bij de verschillende landencoördinatoren van de Stichting Sultans Trail. 

Bewegwijzering

Bivakkeren en overnachting

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen