De Sellrain vallei is één van de meest authentieke dalen van Oostenrijk. Door zijn vele steile hellingen, hebben grootschalige bewoning, machinelandbouw en skigebieden doorheen de hele vallei nooit echt voet aan de grond gekregen. Hier is de natuur baas over de mens, en dit maakt de vallei tot een uitstekende uitvalsbasis voor wandelaars die de Sellrainer en Stubaier Alpen willen verkennen.

Situering

Het Sellraintal bevindt zich binnen het district 'Innsbruck Land’ in de deelstaat Tirol. De vallei is een onderdeel van de Noordelijke Stubaier Alpen en ligt tussen de bekendere grote valleien Stubaital en Ötztal.

De belangrijkste gemeenten met bewoning en infrastructuur, tevens ook de uitvalsbasissen voor een wandelvakantie, zijn Sellrain, Gries im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Vanuit het hoofddal leiden diep uitgesneden zuidwaartse zijdalen direct tot in het hart van de majestueuze Stubaier Alpen: de grotere dalen Fotschertal en Lüsenstal, en de kleinere dalen Kraspestal en Gleirschtal. In die zijdalen zijn vooral de gehuchten Praxmar, Lüsens en Juifenau (beide gelegen in het Lüsenstal) het vermelden waard.

Bergsteigerdörfer

De plaatsen Sellrain, Gries im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain mogen het predikaat "Bergsteigerdorf“ dragen, uitgereikt door de Oostenrijkse Alpenvereniging. Bergsteigerdörfer zijn een reeks van dorpen die niet 'verpest’ werden door hotelketens, kabelbanen en andere uitingen van grootschalig toerisme en menselijke activiteit. Het zijn plekken met bewaarde charme en een oorspronkelijk dorpsbeeld, waar je in alle rust bergsport kunt beoefenen door de seizoenen heen. Met zowel culturele conservatie, alsook natuur- en landschapsbehoud als belangrijke pijlers, openbaren ze een prachtige Alpiene wereld vol natuurlijke flair, temidden van enkele mooie bergtoppen.

Natuur en Biodiversiteit

Een natuurspektakel dat je zeker dient mee te pikken, is de jaarlijks weerkerende ‘Alpenrozenbloei’. Van half juni tot eind juli krijgen de hellingen in de verschillende valleien en rond de dorpen van het Sellraintal een unieke, roze kleur.  Vanaf ±1500m hoogte lichten miljoenen Alpenrozen (Rhododendron ferrugineum) de berghellingen vrolijk op.

Het Lüsenstal wordt beschouwd als het dal met één van de mooiste daleindes in de Centrale Alpen. Het einde van deze smalle vallei wordt gedomineerd door de machtige Lüsenerferner (gletsjer) én de Lüsener Fernerkogel (berg) die zich 3298 meter hoog in de lucht uitstrekt.

Nog zo’n specifieke en interessante periode voor natuurliefhebbers, is de jaarlijkse hertenbronst tijdens de herfst in het Lüsental. Dit luid spektakel heeft een intensiteit die nauwelijks voor mogelijk werd gehouden. Machtige herten brullen 's nachts om hun rivalen bij zonsopgang te bevechten.

Vaak voorkomende zoogdieren in deze vallei zijn marmotten, gemzen en steenbokken. De kans om ze tijdens de zomermaanden te spotten, is ook relatief groot. Gemzen vind je zo ongeveer overal in de Alpen, maar Alpensteenbokken zijn wel wat zeldzamer.

Interessante tochten

  • De Sellrainer Huttenrunde is één van de meer bekende, meerdaagse hoogalpiene tochten in deze streek. Van deze huttentocht bestaat zowel een zomer- als wintervariant.
  • Bedevaartgangers bezoeken het Sellraintal voor de ‘Besinnungsweg’. Deze culturele bedevaartsroute vanuit Gries am Sellrain klimt via een steil wandelpad naar de schilderachtige bedevaartskerk St. Quirin, ten noorden van Sellrain.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be