Het Stubaital is één van de vlotst bereikbare wandelgebieden van Oostenrijk. Alles wat je in de Tiroolse bergwereld kan beleven is hier in een vrij compacte vallei bijeengepakt, tussen Innsbruck in het noorden en de gletschers in het zuiden.
Er is een vrij dicht netwerk van alpiene bergpaden en berghutten. Ideaal voor wie een goede basiservaring bergwandelen heeft en zich wil wagen aan wat technischer paden.

Situering

De vallei ligt ten zuidwesten van Innsbruck. Deze stad met zo'n 130 000 inwoners met een rijke cultuur, is de hoofdstad van Tirol en is vlot bereikbaar met auto of trein (ook nachttrein).
Het Stubaital is ca. 40 km lang en stijgt geleidelijk van ca. 1000 m bij Schönberg (waar de vallei samenkomt met die van de Brennerpas) naar vele vergletscherde 3000-ers in het zuiden. De hoogste top is de Sückerhütl (3507).

Enkel de vallei is goed ontsloten met de auto / bus. Op een aantal punten kan je ook met de kabelbaan de bergen in. De voornaamste zijn die van het grote skigebied Stubaier Gletscher (erg toeristisch). Voor de bergwandelaar is de Kreuzjochbhan bij Fulpmess interessanter. De kleinere zijvalleitjes zijn een stuk wilder en minder druk.

Wie op zoek is naar absolute rust en eenzaamheid kiest beter voor een ander gebied. De nabijheid van Innsbruck en de vlotte bereikbaarheid maken van het Stubaital een populaire bestemming zowel bij lokale bergsporters als bij vakantiegangers. Wie bereid is om de toppen en paden te delen met andere berg-enthousiastelingen en wie op zoek is naar de berghutsfeer, kan hier zeker aan zijn trekken komen.

Interessante tochten

  • Stubaier Höhenweg : in 8 etappen overbrug je 6000 hoogtemeters in het massief rond het Stubaital in Tirol. De route loopt vooral door alpien terrein, is 100km lang. Wie bij de start de kabelbaan neemt klokt af op 5000 m stijgen en 7 etappes.
    Overnachting in berghutten. Je blijft de hele tijd ruim boven de boomgrens, tussen 2000 en 2800 m hoogte, behalve op de eerste en laatste etappe.
    Er zitten enkele korte etappes van 3 à 4 uur tussen. Die kan je soms combineren tot één langere dagetappe ofwel met een extraatje op één of andere bergtop.
  • Andere tochtvoorstellen voor dagtochten of korte meerdaagse tochten : zie Hiking in Stubai Regio.
  • Voor families met (kleine) kinderen is de Wilde Wasser Weg een interessante tocht.

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be