Het Rilagebergte ligt in het westen van Bulgarije, ten zuiden van de hoofdstad Sofia. De naam is afgeleid van het Thracische woord voor water: roula. Het hoogste punt van Rila is de top van de Musala (2925 meter). Daarmee is de Musala ook meteen de hoogste berg van de Balkan en vanzelfsprekend is Rila daarmee ook
het hoogst gelegen gebergte van Bulgarije.

Situering

De Thracische naam voor water is niet voor niets gekozen. Rila telt zo’n 180 meren waarvan er 150 liggen op een hoogte tussen de 2100 en 2500 meter. Van die 150 glaciale meren zijn er zeven verreweg het bekendst in Bulgarije. De zeven meren route waarbij je vanaf de berg Ezeren over zeven opvallend gevormde meren uitkijkt is met afstand de meest populaire bergwandeling in dit Balkanland.

Rondom de zeven meren kom je dan ook bepaald niet alleen de standaard bergwandelaar tegen. Ik ben daar zelf blond getoupeerde dames tegengekomen die hun schoothondje in hun armen dragend, op weg waren naar het uitzichtpunt over de meren, nog net niet onderweg op stilettohakken.

Van de 2629 vierkante kilometer die dit gebergte inneemt is 810 km2 nationaal park en daarmee het grootste nationale park van Bulgarije.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De aanreisroute naar Rila hangt af van welk deel van het gebergte je wilt bezoeken. Net ten noorden van Rila liggen plaatsen als Govedartsi en Separeva Banya. Vanuit kuurord Separeva Banya, gelegen zo’n anderhalf uur per bus van hoofdstad Sofia, gaan regelmatig bussen richting de skiliften die je in de buurt van de Zeven Meren brengen. Bovenaan die liften zijn enkele berghutten die in de zomermaanden snel vollopen. Wild kamperen rondom de hutten en in de nabijheid van de meren wordt gedoogd, maar is niet toegestaan in nationale parken en natuurreservaten.

Er lopen ook gemarkeerde routes vanuit Separeva Banya naar hutten (hizhas) als Rilski Ezera en Sedemte Ezera (Zeven Meren). Omdat het Zeven Merengebied ook veel wordt bezocht door niet-Bulgaarse toeristen heb je hier ook nog een redelijke kans dat de informatieborden niet alleen Cyrilisch schrift bevatten, het schrift waarin de Bulgaren zich uitdrukken, maar ook het voor ons wat meer vertrouwd aandoende Latijnse schrift. Je kunt ook met eigen vervoer, huurauto’s zijn relatief goedkoop in Bulgarije, tot bij de skiliften
geraken maar op mooie zomerse dagen is het daar een chaos die je normaal gesproken niet associeert met een relaxed dagje in de bergen.

Vanuit het bescheiden ski-oord Govedartsi kun je prima en mooi wandelen naar hizha Mechit of Malyovitsa. Mechit is een goede uitvalsbasis voor een tocht over de historische route richting het Rilaklooster. Zowel vanuit Mechit als Malyovitsa kun je in een dagtocht naar de Zeven Meren lopen en het voordeel is dat er in deze twee berghutten eerder plek zal zijn. Voor meer informatie over Bulgaarse berghutten zie het algemene deel over Bulgarije.

Wil je naar het hoogste punt van de Balkan, Musala, dan kun je het beste starten in ski-resort Borovets (80 minuten per bus vanuit Sofia). Vanuit Borovets neem je de gondellift naar de top van de Yastrebets (2369 meter). Dan wacht je nog zo’n 14,5 kilometer met 690 meter klimmen en dalen voordat je in zo’n 5,5 uur weer terug bent bij de lift. Op heldere dagen kijk je vanaf Musala makkelijk zo’n 40 tot 50 kilometer ver weg en je ziet dan ook alle andere bergketens liggen: Balkan, Sredna Gora, Vitosha, de Rhodopen, Pirin en natuurlijk geweldige uitzichten over Rila zelf.

Beschik je over eigen vervoer dan zou je ook naar Blagoevgrad kunnen rijden dat ten westen van het Rilagebergte ligt. Van daaruit kun je over lokale wegen richting het beroemde Rilaklooster en ergens aan de zuidkant van Rila aan je klimwerk beginnen.

Kaarten en topogidsen

De Free Mountains Association heeft ondermeer de kaart Northwestern Rila uitgegeven (1:25000). Ook Kartografia heeft een kaart van Rila uitgebracht. Een klassieker is het gidsje The mountains of Bulgaria: a walker’s companion van Julian Perry die de lange-afstands-wandelroute E4 beschrijft die aan de noordkant van Rila start bij het dorpje Klisura en aan de zuidkant bij hizha (berghut) Predel in de buurt van het dorp Razlog begint aan de doorsteek naar het zuidelijker gelegen Pirin gebergte.

Bijzonderheden Rilagebergte

Eén keer per jaar neemt de drukte rond de Zeven Meren nog verder toe want dan komen duizenden aanhangers van de White Brotherhood de bergen in om zich daar allemaal in het wit gekleed over te geven aan allerlei rituelen op deze voor hen heilige plek. Gewoonlijk valt die datum rond 19 augustus.

Een van de meest bezochte plekken in het bepaald niet toeristische Bulgarije is het Rilaklooster. Het huidige klooster heeft eind 14de eeuw zijn prachtige vorm gekregen en daarmee een plekje op de Werelderfgoedlijst verdiend. Vele touringcars doen het religieuze complex, dat nog altijd wordt bewoond door monniken, aan maar als bergwandelaar kun je het klooster ook prima buiten de piekuren bezoeken. Het is zelfs mogelijk in het klooster te overnachten maar dan moet je wel ruim tevoren reserveren.

Een ander bijzonder bouwwerk in het Rilagebergte is het Belmeken sportcomplex op 2050 meter hoogte. Het complex trekt veel topsporters aan die hoogtestages willen doen met uitzicht op het stuwmeer van Belmeken, het hoogst gelegen stuwmeer van de hele Balkan. Rond de berg Malyovitsa bevindt zich ook een Via Ferrata. Via Ferrata Maliovitsa, Bulgaria (adventure-bulgaria.org)

Tochtverslagen