Het Piringebergte ligt in het zuidwesten van Bulgarije, ten zuiden van het net iets hogere Rilagebergte en ingeklemd tussen de rivieren de Struma (aan de westkant) en de Mesta (aan de oostkant van Pirin. De hoogste top is de Vihren (2914 meter) gelegen in het noordelijke deel van Pirin. De 2232 meter hoge berg Falakro gelegen in Griekenland kan worden beschouwd als de zuidelijke uitloper van Pirin.

Situering

De totale oppervlakte is 2585 km2 waaronder meer dan 100 gletsjermeren. In Pirin liggen twee gletsjers: Snezhnika en Banski Suhodol en dat zijn twee van de meest zuidelijk gelegen gletsjers in Europa. De naam is gegeven door Slavische stammen en verwijst naar de god van stormen en donder: Perun. Sinds 1983 staat het Pirin nationaal park, 403 km2, op de UNESCO Werelderfgoedlijst en toen duurde het nog vijftien jaar voordat Bulgarije het uitriep tot nationaal park.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Er loopt geen enkele weg dwars door Pirin. Wel loopt er een soort ring van wegen om de bergketen heen. Vanaf ski-resort Bansko, de bekendste wintersportplaats in Bulgarije ook populair bij buitenlandse skiërs loopt een weg naar Dobrinishte, Gotse Delchev, het kleinste
dorp van Bulgarije Melnik en Sandanski. Bansko ligt op zo’n drie busuren van Sofia en is ook het beginpunt van een smalspoorlijn door de vallei tussen Rila en Pirin. Bansko heeft een groot aantal skiliften waarvan er een aantal ook van nut kunnen zijn voor bergwandelaars.

Kaarten en topogidsen

Het Bulgaarse ministerie van milieu heeft een kaart Nationaal Park Pirin gemaakt (1:55.000). Ook Kartografia heeft een kaart op die schaal uitgebracht van Pirin. Domino heeft een kaart getiteld Bansko waarop 12 wandelingen staan aangegeven. Ten slotte is er het boek van Julian Perry, een Brit die een groot deel van zijn leven in Bulgarije heeft doorgebracht: Mountains of Bulgaria. Daarin wordt een thru-hike beschreven van hizha Predel (op de grens tussen Rila en Pirin) en Petrovo vlakbij de Grieks-Bulgaarse grens. Auteur Perry rekent voor dat je daar zo'n 7 tot 10 dagen voor nodig hebt, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Klimplekken

Tot de populaire klimplekken in Pirin behoren de noordwand van Vihren, Kamenitsa (ook een populair biermerk in Bulgarije), Banski Suhodol, Sinanitsa en Dzenghal.

Accomodatie

In skiresort Bansko is meer dan voldoende keus in accommodatie. De prijzen van hotels liggen doorgaans rond de 40-60 leva (de Bulgaarse munt) wat ruwweg overeenkomt met 20-30 euro. Vaak fluctueren de prijzen afhankelijk van het seizoen met de hoogste prijzen tussen midden december en midden april. Wil je overnachten in Pirin zelf dan staan er 13 berghutten tot de beschikking en er zijn ook nog wat schuilhutten aanwezig. In heel Bulgarije wordt wildkamperen gedoogd met uitzondering van de nationale parken en de natuurreservaten. Hou bij het wildkamperen wel rekening met de aanwezigheid van beren.

Interessante tochten

Zie de thru-hike die staat beschreven onder kaarten en topogidsen. Een andere populaire wandeling is vanuit Sandanski aan de zuidwestelijke uitlopers van Prin naar Popina Luka met zijn waterval. In Bansko is het kantoor gevestigd van het Pirin Nationale Park. De medewerkers kunnen helpen met het plannen van wandeltochten.

Tochtverslagen