Deze 7-daagse bivaktocht brengt ons naar de Haute-Ariège. De Haute-Ariège heeft niets te benijden op zijn buren in de Pyreneeën, zowel vanwege de schoonheid van zijn landschappen als het aantal te overwinnen bergtoppen! Er staat een stevige maar gevarieerde tocht op het programma.

We maken een lus waar we gebruikmaken van de grote verscheidenheid aan paden die dit gebied rijk is. Zowel de toegankelijke GR10-paden als de meer uitdagende paden van de HRP (Haute Route Pyrénéenne) komen aan bod. Eén ding staat vast, de omgeving is steeds indrukwekkend: prachtige valleien, verkoelende bergmeren, pittige beklimmingen. Het grootste deel van de tocht bevinden we ons in Frankrijk, maar we bezoeken kort het hooggebergte in het dwergstaatje Andorra.

De tocht vindt hoofdzakelijk plaats in alpien terrein. Vaak wandelen we op duidelijke wandelpaden, maar af en toe kan het terrein uitdagender zijn: minder duidelijke paden, blokkenvelden, ... We wandelen gemiddeld 15 km per dag met de nodige hoogteverschillen. Overnachten doen we al bivakkerend én zijn 7 dagen zelfvoorzienend. We wandelen dus met een goed gevulde rugzak. Deze tocht richt zich bijgevolg op fysiek fitte deelnemers, die ervaring hebben met meerdaagse tochten én met bivakkeren.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
4
Bivak uitdaging
3

Programma

20-21/04: verplicht voorbereidingsmoment

Tijdens het weekend van 20 en 21 april  2024 organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat mij als begeleider toe de fysieke paraatheid, bivakervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route, … te bespreken. Begin april ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

 

Tochtverloop

Onderstaand overzicht geeft de geplande route weer. Let op: dit routevoorstel kan aangepast worden afhankelijk van de omstandigheden. 
 

Dag 1 Mérens-les-Vals tot Etang des Bésines 8,9 km  + 1273m  - 347m

We starten onze tocht aan het station van Mérens-les-Vals. We volgen tijdens deze eerste etappe de GR10 in oostelijke richting. Al is het een korte inlooptocht, we krijgen meteen de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. We worden ondergedompeld in een prachtige, ruw Alpiene vallei die klimt tot Porteille des Bésines. Onderweg passeren we uitnodigende warmwaterbronnen en waterval. De makkelijke afdaling leidt ons tot Refuge des Bésines en even verder tot Etang des Bésines.

 

Dag 2 Etang des Bésines tot Estany del Viver 18,1 km  + 813m  - 677m

We vervolgen onze tocht opnieuw in een schitterende omgeving en traverseren 2 hoge, maar technisch haalbare cols. De eerste, Coll de Coma d’Anyell (2470 m), bereiken we na een kleine 2u wandelen. Voor we afdalen tot Lac Lanoux traverseren we eerst de zuidelijke helling van de Pic Lanoux. De tweede col van de dag is de Portella de la Grave (2426m). Liefhebbers kunnen hun rugzak hier even achterlaten en klimmen tot op de Puig de la Grava (2671 m). Een eenvoudige klim die beloond wordt met een grandioos uitzicht. We vervolgen de GR10 tot aan het Lac des Bouillouses, waar we allicht niet alleen zullen zijn. We wandelen de oevers van deze toeristische hotspot af tot de zuidelijke punt van het meer. Vanaf hier wijken we af van de GR en vervolgen onze weg in westelijke richting tot Estany del Viver, waar we onze tenten opslaan. 

 

Dag 3 Estany del Viver tot Estany de Coma d’Or 12,8 km  + 1093m  - 773m

Vandaag staat in het teken van één hoogtepunt. We beklimmen de Pic Carlit (2921 m), het hoogste punt van de Oostelijke Pyreneeën. Zowel de beklimming als de afdaling bestaan uit steile hellingen die best uitdagend zijn met onze zware bepakking. De Pic Carlit bezit het wereldrecord verzicht in rechte lijn, waar we hopelijk kunnen van genieten op een heldere dag. Eens het steilste deel achter de rug is, dalen we verder geleidelijk en passeren voor een tweede keer Lac Lanoux. We maken een laatste klim tot Portella de Lanós en traverseren vervolgens tot we onze eindbestemming voor vandaag bereiken, het Estany de Coma d’Or.  

 

Dag 4 Estany de Coma d’Or tot Etang du Siscar 16,2 km  + 884m  - 1178m

We vervolgen onze route in westelijke richting, waarbij we eerst afdalen naar Hospitalet près l’Andorre. Het kleine dorp is net als Mérens-les-Vals een makkelijk start- of eindpunt voor wandeltochten omwille van het treinstation, maar heeft verder niet veel te bieden. We blijven er dan ook niet hangen en vervolgen onze weg heel even langs de HRP, de Haute Route des Pyrénées. We slaan snel af en wandelen evenwijdig met de Frans-Andorrese  grens in het langwerpige Circ de Siscar. We slaan onze tenten op aan Etang du Siscar, met indrukwekkend zicht op de Circ die gevormd wordt door verschillende pieken: Roc Meler (2811 m), Pic de la Cabaneta (2818 m), Pic del Siscaro (2549 m) en Pic d’Escobes (2779 m).

 

Dag 5 Etang du Siscar tot Estany de Ransol 17,1 km  + 1643m  - 1379m

Vandaag verlaten we Frankrijk en verkennen we heel even Andorra. Het is een pittige dag, met behoorlijk wat klim- en afdaalwerk. We starten met een klim tot de grens aan Portella del Siscaró en dalen af in Andorra. We passeren Refugi del Siscaró waar we terug op de HRP komen. een pauze kan, maar vandaag passeren we nog 2 refugi die ons even op adem kunnen doen komen, Refugi de Cabana Sordag en Refugi dels Cóms de Jan. Uiteindelijk voert de HRP ons tot het eindpunt van de dag, Estany de Ransol. 

 

Dag 6 Estany de Ransol tot Etangs de Fortargente 16,6 km  + 1310m  - 1605m

We blijven nog even in Andorra en beklimmen via een HRP-variant de Pic de la Serrera (2912 m), waarna we letterlijk op de grens de graat afwandelen tot aan Portella de la Cebollera, het meest westelijke punt van onze tocht. We dalen terug af in Frankrijk en keren oostwaarts. Na een eerste lange afdaling klimmen we opnieuw, deze keer richting Coll de l’Homme Mort (2527 m). We eindigen onze dag op een prima plek om te bivakkeren, aan de Estanys de Fontargent. 

 

Dag 7 Estanys de Fortargente tot Mérens-les-Vals 15,8 km  + 485m  - 1582m

De laatste dag komen we terug op de GR10 die ons leidt naar ons vertrekpunt. Eerst wacht ons nog een stevige dag in een granieten omgeving waar we onze weg zoeken over verschillende blokkenvelden. Voor we aan de afdaling beginnen gaat het nog even op en neer over de Col des Calmettes (2330 m) en verder tot het hoogste punt van de dag, de Crête de la Lhasse (2439 m). Tijdens de afdaling laten we de blokkenvelden achter ons en kunnen we vlot verder wandelen tot we opnieuw in de bebossing van de lager gelegen vallei terechtkomen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, tent, slaapmateriaal (matje, slaapzak), kookgerief, aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigde materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend, dan kunnen onderling ook afspraken gemaakt worden over delen van materiaal (tent, kookgerief…). Indien je nog iets ontbreekt, kan je steeds materiaal huren bij diverse outdoorwinkels.

Overnachtingen

Alle overnachtingen tijdens de tocht zijn wild bivaks boven de boomgrens.

Vervoer

De begeleidster gebruikt het openbaar vervoer (TGV in combinatie met de nachttrein). Vertrek- en eindpunt van de tocht is het treinstation Mérens-les-Vals.

 

Aankomst en vertrek met de nachttrein is voorzien op respectievelijk 18/8 (eerste stapdag) en 24/8 (laatste stapdag). Deelnemers die op een andere manier reizen, moeten mogelijk nog een overnachting voor en na de tocht regelen!

 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook, dan moedigen we aan om met verschillende deelnemers samen te carpoolen. 

 

Afspraken rond vervoer kunnen gemaakt worden op het voorbereidingsweekend.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 250,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Indien van toepassing: overnachting voor en na de tocht

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 20,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping voorbereidingsweekend (€ 20)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Annelies Neyens

Annelies brengt haar vakanties al van kinds af aan door in de bergen. Dagtochten werden meerdaagse tochten, Europese en verder gelegen bestemmingen wisselen elkaar af. Fan van afgelegen gebieden en op dit moment in de ban van de ruige, desolate maar hartelijke landen in Centraal-Azië. Gepassioneerd door de bergen in alle seizoenen, ze ontdekte een paar jaar geleden de mogelijkheden en uitdagingen van winterse trektochten. In 2022 voltooide ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.