Jura 2.0 opnieuw naar dit middelgebergte. Een gebied dat vaak door gereden wordt op weg naar de Alpen. We stappen in het regionaal parc Haut-Jura, op de graat die min of meer evenwijdig loopt met het meer van Genève. In goede weersomstandigheden hebben we zicht op de Alpen, van Berner Oberland, Wallis tot het Mont Blanc massief.

De Jura bekend is bekend voor zijn vele kloven en watervallen en gescheiden van de Alpen door grote meren. Tijdens deze verkenningstocht in de Haut Jura overnachten we 4 keer in de tent (1 bivak en 3 campings), en 2 keer in een onbemande hut: cabane de Cunay en refuge Le Gralet. 

Als je de nodige ervaring hebt met meerdaagse tochten met een goed gevulde rugzak dan is dit de geschikte tocht voor je.

 • Gevorderde hikers die met een goed gevulde rugzak vlot kunnen stappen
 • 5 stapdagen en 2 reisdagen
 • Ervaring met meerdaagse tochten vereist
 • Etappes van gemiddeld 24 km per dag
 • Overnachten op camping, bivak en onbemande hutten
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

20-21/4: verplicht voorbereidingsweekend

We stappen rond het lac de la Haut -Sûre. Afspraak op vrijdagavond  19 april op de camping 14A Haaptstrooss, Liefrange, Wiltz, 9665 Luxemburg

 

Tochtverloop

Dag 1 Maandag 10 juni  8 stapuren + 1356 m - 551 m

We vertrekken op de camping in Vallorbe in Zwitserland, steken de rivier de l’Orbe over en via de gehuchten Les Revinnoz en les Grand Crêts bereiken we de Jura Hohenweg, die we volgen tot Dent de Vaulion 1483 m. Na een rustpauze dalen we verder af naar Pétra Félix een knooppunt van wegen, we vervolgen de weg naar Col du Mollendruz. Geleidelijk stijgen we weer en via le chalet de Pierre en alpage de Mont Tendre bereiken we de hoogste top van deze dag de Mont Tendre 1678 m. We dalen terug en bereiken heel gauw onze slaapplaats cabane de Cunay 1588 m, een onbemande hut.

 

Dag 2 Dinsdag 11 juni 7 stapuren + 370 m  - 862 m

Op deze dag kunnen we even op adem komen na de pittige startdag van gisteren. Vanaf de refuge vervolgen we de Jura Hohenweg richting col du Marchairuz, verder naar Crêt de la Neuve een top op 1494 m. Vanaf dan dalen we geleidelijk, steeds de Jura Hohenweg volgend naar St Cergue, een dorp dichtbij de Franse grens, even verder richting Frankrijk ligt de camping waar we overnachten “les Chesaux” 1100 m.
 

Dag 3 Woensdag 12 juni 7 stapuren + 890 m - 670 m

Na een verkwikkende nacht op de camping gaan we via een bosweg op weg naar Chemin de le Dôle, die ons op de top brengt van 1677 m waar een weerstation staat. Na een rustpauze vervolgen we onze weg. Hier vinden we ons op de GR Balcon du Léman die we nu verder volgen tot het einde van deze week. Even verder is de grensovergang Petit Sonnailley, verder naar la croix de Puthod 1345 m naar een parking La Vattay 1262 m Er volgt een heel mooi stuk tot aan col de la Faucille 1320 m, onderweg passeren we een gedenkplaats Notre Dame des Neiges. Voor we naar onze bivakplaats zoeken kunnen we de plaatselijke horeca steunen.
 

Dag 4 Donderdag 13 juni 8 stapuren + 1060 m - 1036 m

We blijven op de Grand Balcon de Léman, GR 9, we vertrekken op col de la Faucille, we stappen verder en komen op de Montrond 1596 m, opnieuw een uitzichtpunt. Vervolgens belanden we op de Colomby de Gex 1688 m, Crête de la Neige 1718 m en le Reculet 1718 m, daarna dalen we tot aan de refuge le Gralet op 1461 m.
 

Dag 5 Vrijdag 14 juni 8 stapuren + 970 m - 1980 m

We dalen flink naar 610 m, Borne de Lion, om dan opnieuw te stijgen naar 1300 m, We passeren de gehuchten La Pesse en les Mousièrres en blijven even op deze hoogte voor we opnieuw flink dalen. We komen op belvédère la Roche Blanche, waar we diep onder ons de gorge de Flumen zien, daar begint de daling naar de camping Le Martinet op 420 m waar de tocht eindigt. We volgen de GR 509 en GTJ. (grand traversee de Jura) Deze dag stappen we 24 km.
 

Benodigd materiaal

Er wordt een paklijst bezorgd na inschrijving. 

Overnachtingen

We slapen op campings, in onbemande hutten en bivakkeren één keer.

Vervoer

De bestemming is bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook, dan moedigen we aan om met verschillende deelnemers samen te carpoolen. 

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 220,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

 • Eventuele overnachting voor en na de tocht

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 85,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping voorbereidingsweekend
 • Overnachtingen tijdens de tocht

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Thomas

Luc is een gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.