Wat doe je als je je enkel verstuikt op een bergwandelpad? Hoe stelp je een bloedwonde als je lelijk gevallen bent? Wie in de bergen op stap gaat, is best voorbereid op zo’n situaties. Professionele hulp kan namelijk lang op zich wachten. Enkele tips op een rijtje.

Voorkomen is beter dan genezen

Anticiperen is bij bergwandelen belangrijk. Ook ervaren hikers passen hun plannen aan de condities aan. En iedereen botst al eens op zijn of haar limieten. Belangrijk is om daar slim mee om te gaan en de juiste beslissingen te nemen.

Enkele algemene tips om noodsituaties te vermijden:

  • Kies een bestemming en tocht die haalbaar zijn.
  • Ga na waar de moeilijkheden liggen op je tocht en wat je, in geval van slecht weer (regen, sneeuw, hitte, vrieskou) of moeilijke condities, kan doen. Denk aan inkortingen en uitwijkmogelijkheden.
  • Neem het juiste materiaal (zomertocht of wintertocht) mee.
  • Ook een EHBO-kit mag hierbij niet ontbreken
  • Volg de weervoorspellingen op (vooraf en ter plaatse) en wees ook zelf alert voor wat je boven je hoofd gebeurt.
  • Bij vermoeidheid stijgt de kans op ongevallen en blessures aanzienlijk. Pas de lengte van etappes aan jouw fysieke en mentale mogelijkheden aan. Onderhoud een rustig maar regelmatig tempo bij het stappen. Rust, eet en drink af en toe.
  • Bij technische passages, zijn evenwicht en controle veel belangrijker dan snelheid. Vermijd grote stappen.

 Enkele nuttige artikels:

EHBO 1(1).jpg

Bij sommige passages is voorzichtigheid erg belangrijk, evenals goede condities (droge rotsen, weinig wind). Voel je je totaal niet op je gemak of zijn de omstandigheden slecht, durf dan een andere route te nemen of terug te keren (foto: Debbie Sanders).

Volg een EHBO-cursus

Zowel in het dagelijkse leven als op een wandeltocht kan je in een noodsituatie terechtkomen. Wat doe je met een open wonde, een blaar, een breuk, een hartstilstand? Een cursus vb. bij het Rode Kruis (Vlaanderen) of Oranje Kruis (Nederland) zijn perfect om de basis onder de knie te krijgen. In de bergen zal je vaak nog meer moeten improviseren. Wil je je daarop extra voorbereiden, volg dan een outdoor EHBO-cursus bij een bergsportfederatie (NKBV) of commerciële organisatie (vb.Nature, CruxFylgjurOutward Bound).

 Enkele nuttige artikels:

EHBO 2(1).jpg

Tijdens een (outdoor) EHBO-cursus leer je de handelingen aan om correct op een noodsituatie te reageren.

Neem altijd een EHBO-kit mee

Al heb je het zelden nodig, je moet erop kunnen vertrouwen als het toch zover komt. Wat je best meeneemt, vind je terug in onderstaand document:

Neem een GSM mee en overweeg een extra noodbaken

Tegenwoordig biedt de GSM of smartphone de mogelijkheid om de hulpdiensten meteen te kunnen opbellen. Het internationaal noodnummer is 112, maar vaak zijn er landenspecifieke of regionale nummers waarnaar je kan bellen zodat je nog vlugger geholpen wordt. Op de Veiligheidswijzer van de NKBV vind je alvast de nodige telefoonnummers van reddingsdiensten in de bergen. Dubbelcheck altijd via de website van de regio/natuurpark, of door contact op te nemen met het lokaal toerismebureau.

Het GSM-bereik kan in de bergen wel eens tegenvallen. Vandaar dat een noodfluitje, spiegel en/of zaklamp ook handig kan zijn om aandacht te trekken. Zorg dat je het internationale noodsignaal kent.

In streken met weinig bereik of als je er solo op uittrekt, raden we aan om voor een extra noodbaken te zorgen. Een satelliettelefoon biedt de meeste mogelijkheden maar is best duur, daarom wordt er vaak voor goedkopere alternatieven gekozen zoals een SPOT. Op het forum zijn al veel tips over dit onderwerp uitgewisseld.