Kiezen is verliezen: de ‘mooiste tocht’ bestaat simpelweg niet. Je kan overal naartoe. Er zijn weinig bestemmingen die niet de moeite waard zijn. West-Europa ligt vol met wandelroutes. Trek je verder weg, wordt het aanbod aan bewegwijzerde en beschreven routes iets beperkter en in sommige gebieden moet je zelfs met een gids op stap.

Start eerst met het bepalen van je zoekcriteria

Er zijn honderden mogelijke bestemmingen. Daarom is het interessant om eerst af te bakenen welke type bestemming je zoekt, zo kan je gerichter zoeken. De criteria die je gebruikt, zijn erg persoonlijk.

In eerste instantie houd je rekening met je ervaring. Lees zeker eerst eens de pagina over de soorten gebieden en hun seizoen. Ga stap voor stap te werk. Voor meerdere dagen de natuur intrekken is niet zo eenvoudig als je denkt, het is meer dan enkel een fysieke uitdaging.

Daarnaast hou je ook rekening met je interesses en praktische voorkeur: kortbij of ver weg, bergen of (licht) heuvelend terrein, desolaat of dichterbij de beschaving, het binnenland of de kust, een tocht die ook te combineren is met een city trip, zon of liever een kouder klimaat enz.

Daarna kan je gericht op zoek gaan naar geschikte wandelgebieden

Eigenlijk zijn er twee manieren om mogelijke bestemmingen te spotten:

Voor wie graag van een leeg blad start…doet zijn atlas open met bijvoorbeeld de kaart van Europa. Tegenwoordig kan je ook gebruik maken van google maps (kies ‘Terrein’) die je in staat stelt veel meer detail te zien. Zo zie je meteen waar de bergen liggen en waar er natuurparken zijn. In dergelijke gebieden zijn er altijd meerdaagse wandelroutes uitgewerkt. Maar natuurlijk is niet alle natuur beschermd en zijn er ook elders routes. De foto’s zijn via Google Maps niet zo gebruiksvriendelijker meer te bekijken als vroeger. De voorkeur gaat daarom uit naar Google Earth, die je gratis kan downloaden op je pc. Via de foto’s krijg je een idee van de landschappen (let op: ze zijn soms in andere seizoenen genomen en ze zijn niet allemaal exact gesitueerd).

Via

Via Google Maps kan je naar hartelust in- en uitzoomen en een zicht krijgen op bergen en natuurgebieden.

Eenmaal je een idee hebt naar welk gebergte of land je naartoe wil, kan je via de volgende manieren een idee krijgen van de wandelmogelijkheden:

  • Sommige landen en wandelfederaties beschikken over een website met een overzicht van wandelgebieden en –routes. We verzamelden ze in dit overzicht als ze in het Engels beschikbaar waren. Landenoverschrijdende websites vind je op deze pagina.
  • Als je nog concreter wil zoeken op de mogelijkheden in een bepaalde regio dan bieden toeristische website van de regio en sites van nationale of regionale natuurparken vaak informatie over routes (soms via een kaartje, andere keren blijft het summier). Let op, voor interactieve kaartjes, heb je een up-to-date webbrowser nodig vb. google chrome.
Op de website van het nationaal park van de Vanoise vind je een interactieve kaart waar je wandelroutes en logementen kan laten afbeelden.

Op de website van het nationaal park van de Vanoise vind je een interactieve kaart waar je wandelroutes en logementen kan laten afbeelden.

  • Summitpost is zowat het Wikipedia van berggebieden waarbij (lokale) bergsporters algemene informatie en foto’s van een regio beschrijven. Het is niet altijd volledig maar je kan er wel vanuit gaan dat de belangrijkste regio’s besproken worden. Dit is een ideale bron als je minder voor de hand liggende regio’s kiest. Zo kan je ook contacten leggen met de auteurs van de artikels, vaak lokale bergsporters. Voertaal is het Engels.
  • Soms zijn er overzichtskaarten van wandelroutes vb. België, Frankrijk. Een kaart op zo’n grote schaal vb. 1:200.000 (1cm op de kaart is 2km op het terrein) kan niet gebruikt worden op het terrein. Je vindt deze in gespecialiseerde reisboekhandels.
  • Er zijn ook boeken die de trekkingmogelijkheden in een volledig land coveren, ga eens langs in de gespecialiseerde reisboekhandels om te zien wat ze in aanbieding hebben. In algemene reisgidsen (type Lonely Planet, Bradt, Trotter) zijn er vaak enkele bekende tochten summier beschreven. Beter kijk je uit voor boeken die (1) specifiek op het wandelen en (2) meerdaagse trekkings beschrijven. Zij geven een breder beeld van de mogelijkheden, al is en blijft het vaak een selectie van de meeste toegankelijke tochten. Enkele bekende uitgeverijen: Dominicus, Cicerone, Rother…

Cicerone maakt goede wandelgidsen, wel in het Engels natuurlijk.

Voor wie liever concrete tochtvoorstellen zoekt

Als je de ervaring, het geduld of de tijd niet hebt om van nul te starten, en een concreet tochtvoorstel zoekt, kan je volgende bronnen raadplegen:

  • In buitensportmagazines verschijnen artikels rond wandelroutes met wat praktische info en mooie foto’s. De meest interessante Nederlandstalige bladen zijn Op Weg (Grote Routepaden), Op Pad (ANWB), Bergen Magazine en Hoogtelijn (NKBV).

Op Weg is het magazine van Grote Routepaden met veel interessante artikels en niet te duur. Meer info op http://www.groteroutepaden.be.

  • Je bekijkt de websites of brochures van commerciële wandelorganisaties (Te VoetSNPPedibus…), ofwel met als doel je daar voor een tocht in te schrijven, ofwel om er zelf ideeën van regio’s uit te halen. Vaak is het reisprogramma ook beschikbaar maar het is niet altijd bruikbaar omdat er bijvoorbeeld verplaatsingen in zitten of de etappes iets te kort zijn.
  • Op deze website verzamelen we (Nederlandstalige) reisverslagen over meerdaagse tochten in Europa en daarbuiten. Ook in de (betalende) databank van de Wegwijzer vind je verslagen over trektochten (en ander soort reizen).
  • De belangrijkste bron voor onze reisverslagendatabank zijn persoonlijke blogs van hikers. Sommige schrijven reisverslagen, andere houden zich op fotoreportages. Op deze pagina vind je voorbeelden.