Situering

Het Zuidereiland (op breedtegraad 40-47°S) is iets groter dan het Noordereiland, maar telt slechts 1,1 miljoen inwoners, waarvan bovendien bijna de helft in de stad Christchurch woont. De Zuidelijke Alpen vormen de ruggengraat van het eiland. Het is een spectaculair alpien hooggebergte, met de machtige Mount Cook (3724m) als hoogste berg.

Interessante tochten

Klassieke dagwandelinge

 • Avalanche Peak, Arthurs Pass NP: panoramische top, stevige wandeling vanaf Arthur’s Pass.
 • Mueller Hut: de absolute klassieker bij Mount Cook, met spectaculaire vergezichten over Nieuw-Zeelands meest alpiene berglandschappen. Overnachten in de hut mogelijk (reserveren!).
 • Rob Roy Glacier: de klassieke dagwandeling in Mount Aspiring National Park, tot hoog in de cirque van Rob Roy valley/
 • Mount Alfred: een verborgen parel, lastige klim door het bos naar een fantastische uitzichtstop nabij Glenorchy.

 

Screenshot 2022-01-20 at 18.30.49.png

Bivak nabij Mueller Hut, Mount Cook National Park. De Mount Cook is te zien central op de achtergrond (foto: Willem Vandoorne).

Great walks

Great Walks: deze zijn erg goed gedocumenteerd door de DOC. Ze zijn echter ook zeer populair (en vaak drukker).

De meest bekende tocht in NZ is waarschijnlijk de Milford track. Een tocht die vaak omschreven wordt als de mooiste tocht ter wereld. De tocht loopt doorheen de fjorden van Nieuw Zeeland. De tocht wandelen is enkel maar voor de snelle beslissers, want de hutten en campgrounds moeten op voorhand geboekt worden en zijn vaak na enkele dagen na het openen van de inschrijvingen volgeboekt.

Klassieke circuits

De klassieke circuits zijn nog steeds goed uitgebouwd, maar minder belopen dan de Great Walks:

 • Abel Tasman Inland Track, voor wie de drukte van de Coastal Track wil vermijden.
 • Three Passes Route, zware 3- tot 4-daagse tocht in Arthur’s Pass National Park; moeilijke routes en alpiene passen waarvoor pickel noodzakelijk is. Enkel voor ervaren wandelaars.
 • Travers- Sabine circuit, lus 4-7 dagen door Nelson Lakes National Park, met mogelijkheid tot alpiene kamwandeling op Robert’s Ridge.
 • Gillespies Pass Track, 3-4 dagen door het noordelijke deel van Mount Aspiring National Park.
 • Rees-Dart Track, 4-5 dagen door twee spectaculaire valleien in het zuidelijke deel van Mount Aspiring National Park. Een ommetje (dagwandeling) naar Cascade Saddle is een must!
 • Dusky Track, het enige echt onderhouden pad door het ondoordringbare woud van Fiordland. 8-10 dagen modder, 23 ‘three-wire bridges’, 2 fantastische cols, een transfer per watervliegtuig! Een ultiem avontuur, maar enkel voor positief ingestelde, ervaren wandelaars.
 • Northwest Circuit, Steward Island, voor wie de modder op de Dusky Track nog niet genoeg is. Een echte wildernistrail, fantastische kustlandschappen, en goeie kansen om Kiwi’s te spotten op dit vergeten eiland.

 

Screenshot 2022-01-20 at 18.31.58.png

Een ommetje naar Cascade Saddle is een must voor wie de Rees-Dart-track loopt (foto: Willem Vandoorne).

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen