Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

-

Interessante tochten

Lycian Way (510 km)

De eerste en populairste wandelroute van Turkije. Relatief relax en afwisselend wandelen van Fethiye naar Antalya. Gateway is de luchthaven van Dalaman of Antalya. Afwisseling van kustlijn,  ruïnes van oude beschavingen en middengebergte (1000 tot 1700 meter hoogte) iets meer inland. Vrij makkelijk accommodatie te vinden onderweg en je komt door enkele toeristische plaatsjes  zoals Kas, Kalkan en Cirali. Tot begin mei kunnen er nog sneeuwvelden liggen op de optionele klimroute naar de berg Olympus (2540 meter), de hoofdroute is sneeuwvrij in de lente. Rond Fethiye is ook een heel net aan alternatieve paden ontwikkeld indien je langer in de regio wil blijven.

Er bestaat een officiële (engelstalige) gids over de Lycian Way met aparte wandelkaart inbegrepen. Enkele links op het internet:

1026(1).jpg

Langs de Lycian Way (Ivan Degryse).

Saint Paul Trail (600 km)

Deze route trekt vanaf de Middellandse Zeekust het Turkse binnenland in. Gateway is de luchthaven van Antalya. Je hebt de keuze om te vertrekken vanuit de historische sites van Perge of Aspendos. De route eindigt in Yalvaç, gelegen op het Anatolische plateau waar het redelijk vlak wandelen is in vergelijking met de meer zuidelijke delen van de route.

Reken op 4 à 6 weken om de hele route af te leggen. Goede plaatsen om de tocht te onderbreken onderweg zijn Sütçüler en Eğirdir. Onderweg valt er heel wat te ontdekken: Veel archeologische sites uit de bloeiperiode van  Romeinse en Griekse culturen, een authentiek bewaarde Romeinse weg, eeuwenoude ezelpaden, canyons met snelle rivieren, merkwaardige rotsformaties en vooral veel Turkse gastvrijheid.

De St Paul Trail vraagt een meer uitgekiende planning dan de Lycian Way aangezien je door minder toeristische gebied trekt met minder faciliteiten. De inspanningen worden zeker beloond met de  ontdekking van een authentieker Turkije eens je weg bent uit het Middellandse Zeegebied. Ondanks de mogelijke taalbarrière is gastvrijheid geen ijdel woord in de afgelegen dorpen.

De route is volledig bewegwijzerd maar een GPS kan handig zijn, met name om soms wat verborgen waterpunten niet te missen. De route is beschreven in een officiële gids. Daarnaast nog enkele nuttige sites op het internet:

DSCN3608(1).jpg

Langs de St Pauls Trail (Ivan Degryse).

Carian Trail (800 km)

Een net van lange en gemarkeerde paden dat de eilanden, schiereilanden en het hinterland van Zuidwest-Turkije exploreert. Gateway is Bodrum, dat midden in het gebied lag dat lang geleden door de Kariërs werd bewoond. Je kan alternatief ook via de luchthaven van Dalaman reizen. De route is ook beschreven in een gids. Meer info op http://www.cariantrail.com/.

Tochtverslagen