Op het zuiden van Portugal, in Algarve en Alentejo, ligt één van de mooiste kustroutes van Europa. De Fisherman's Trail volgt oeroude visserspaden naar afgelegen zandstrandjes en kliffen die uitkijken over de Atlantische Oceaan. Wil je er een lus van maken, combineer dan met de rest van de Rota Vicentina die het binneland verkent : kurkeiken, versterkte dorpjes, heuvels en rivieren. Ideaal voor een trekking in herfst, winter of lente.

Facts

De Rota Vicentina is eerder een wandelnetwerk dan een route. De twee hoofdroutes zijn de Historical Way die in van noord naar zuid in het binnenland loopt en de Fishermen's Trail of "Trilho dos Pescadores" die de kustlijn volgt. Daartussen liggen nog verschillende lokale lussen, varianten en dwarsverbindingen. Alles samen zo'n 750 km bewegwijzerde route.
De naam komt van de Costa Vicentina (de kust bij Cabo São Vicente) en Rota (wandelroute).

Fisherman's Trail

Type : tocht in lijn, grotendeels op onverharde paden en zand of gravel, zoveel mogelijk langs de kustlijn, grotendeels in een natuurpark
Startpunt : Praia de São Torpes ; sommigen stellen Porto Covo voor dat iets zuidelijker ligt
Eindpunt : Lagos
Lengte : 230 km
Stijgen en dalen : 4350 m+, opgesplitst in heel veel korte stukjes
Etappes : 12-tal stapdagen dus ca. 20 km per dag en ca. 350 m+ per dag.
Richting :  geen voorkeur

Historical Way of GR11

Type : tocht in lijn grotendeels op onverharde landwegen, erg gevarieerd, langs kust, door kurkeikbos, over heuvels en valleien en langs eeuwenoude dorpen
Startpunt : Santiago de Cacém
Eindpunt : Cabo São Vicente
Lengte : 265 km
Etappes : 10 à 12 stapdagen ca. 25 km per dag
Richting :  geen voorkeur

Overzichtskaart

RotaVicentinaUebersicht.jpg

Moeilijkheidsgraad

De paden van de Rota Vicentina zijn voor iedereen toegankelijk.

Voor de Fisherman's Trail ben je best fysiek wat beter voorbereid : door de vele stukken met zand is het over het algemeen lastiger lopen dan op de landwegen van de GR11 / Historical way.

Het gewicht van de rugzak bepaalt ook veel. De routes zijn zo opgevat dat je iedere avond in een dorp kan eten en overnachten. Wie het fysiek wat gemakkelijker wil kan kiezen voor bagagetransport. Bivakkeren is erg lastig op de Fisherman's Trail : dit is beschermd natuurgebied waar er dus een algemeen bivakverbod is. Op de Historical Way kan je toestemming vragen aan lokale mensen en zijn er enkele campings.

Etappes en varianten

Variëren

Je kan iedere etappe doen als afzonderlijke wandeling of etappes schrikkelen met een stuk openbaar vervoer. Er zijn ook mogelijkheden om de Fisherman's Trail of de Historical Way anders in te delen, met langere etappes bijvoorbeeld.

Er zijn 24 lokale lussen die je naar eigen smaak kan combineren met de twee hoofdroutes. Ideaal voor een formule waarbij je kiest voor relatief lichte etappes en waarbij je af en toe een extraatje wil inlassen.

Het is perfect mogelijk om beide te combineren in één of enkele lussen :

  • in het zuiden zijn er enkele stukjes dat de GR11 en de Fisherman's trail samenvallen
  • in het noorden zijn is er een dwarsverbinding tussen Porto Covo en Cercal do Alentejo

Starten in Praia de São Torpes of Porto Covo ? Porto Covo is beter bereikbaar en ligt helemaal in het natuurpark. Praia de São Torpes ligt op de rand van het natuurpark en aan de horizon is de industrie van Sines aanwezig.

Het beste seizoen

De herfst of de lente zijn ideaal. De zomer is veel te warm en de bekendste toeristische plaatsen zijn drukker en duurder. In de winter is het vaker mistig of regenachtig.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Vliegtuig naar Faro en snelbus of trein naar Lagos. Alternatief vliegtuig naar Lissabon en snelbus naar Santiago de Cacém of naar Porto Covo (om de 1 à 2 uur).

Een snelbus bedient elke dag 2 maal alle grotere dorpen langs de GR11 Historical Way.

Veel mogelijkheden om met een lokale bus de verschillende etappeplekjes op de Rota Vicentina te bereiken.

Meer info :

Topokaarten en gidsen

De website is zeer compleet : rotavicentina.com

Zeer goede wandelgids van Cicerone (Engels). Ook Rother heeft een wandelgids (Duits).

Bewegwijzering

De bewegwijzering is uitstekend en lijkt zeer goed op die van onze eigen GR-paden.

GR11 bewegwijzering.png

bewegwijzering Fishermans trail.png

bewegwijzering Fishermans lokale lussen.png

Bivakkeren en overnachting

Bivakkeren is niet toegelaten in natuurgebieden en is dus geen optie voor de Fisherman's Trail. Op de Historical Way GR11 is het wellicht mogelijk om mensen aan te spreken in de dorpen. 
Delen van de Fisherman's Trail zijn perfect geschikt om te doen met overnachting in campings (evt. aan te vullen met korte lokale bus- of taxiritjes). Langs de Historical way zijn er zo goed als geen campings.

De meest gebruikelijke manier en meest gepromote manier is om in B&B's, hotelletjes enz. te overnachten. Goed overzicht van de overnachtingsmogelijkheden op de officiële website.

 

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Voldoende mini mercado's en restaurantjes ; in principe kan je elke dag de voorraad bijvullen.

Gasbolletjes zal je niet kunnen aanschaffen eens je vertrokken bent op één van de paden van de Rota Vincentina. In Lagos of andere centra langs de kust van de Algarve vind je ze wel (type Campingaz).