Situering

Het Pallas Yllästunturi nationaal park, een smal, langwerpig park in West-Lapland, strekt zich uit van Kiitila in het zuiden tot Hetta in het noorden. Het wordt gedomineerd door vele hoge fjells en vormt de overgang tussen fjell-lapland en bos-lapland. Er is hier een zeer goed uitgebouwd netwerk van hutten, gemarkeerde wandelpaden en er zijn mogelijkheden tot bevoorrading in de dorpjes/gehuchtjes rond het park.

Interassante tochten

Er zijn verschillende mogelijkheden in de zomer, de meest populaire route loopt van Ylläs tot in Hetta (110km) met focus op het stuk Pallas – Hetta, alhoewel Pallas moeilijk te bereiken is via het openbaar vervoer. De Hetta Pallas trail is 55km lang, op dit stuk zijn alle hutten ook reserveerbaar en in Hannukuru is er een sauna aanwezig.

Bereikbaarheid

Het zuiden van het nationaal park is makkelijk bereikbaar via Kiitala luchthaven of via de trein die van Kolari komt. Na iedere treinrit zijn er bussen naar de dorpjes Ylläsjärvi, Äkaslompolo of Levi. Vanuit het noordelijke Heta zijn er bussen beschikbaar naar Rovaniemi

Niveau

Dit park is geschikt voor beginnende hikers aangezien er goed aangeduide wandelpaden zijn, in winter moet je toch wel enige ervaring hebben in langlaufen en winterse omstandigheden. Onervaren hikers kunnen naar de dorpjes Ylläsjärvi, Äkäslompolo of Levi gaan en van hieruit kleine tochtjes doen of van het ene naar andere dorp te wandelen. Het is ook mogelijk om in deze dorpjes kano's of fietsen te huren of te gaan raften.

Winter

Het hele Ylläs gebied is het meest populaire langlaufgebied van heel Finland. Rond de dropen Ylläsjärvi, Äkäslompolo en Levi is er dan ook een uitgebreid netwerk van Langlaufpistes. Vanaf half februari wordt er doorheen het hele nationaal park (Ylläs – Hetta) een langlaufroute gemaakt. Deze route loopt hoofdzakelijk door de valleien en loopt anders dan de gemarkeerde zomerroutes. Het is nog steeds mogelijk om de zomerroute te volgen maar door de grote hoogte verschillen is het aangeraden deze route te doen met sneeuwschoenen. Hou er ook rekening mee dat vanaf half maart deze routes zeer populair zijn en reservatie in de hutten noodzakelijk.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be