Vlak onder de noordpoolcirkel en op de grens met Rusland ligt Oulanka nationaal park.Het is één van de populairste natuurgebieden in Finland. Desondanks kan je er toch in alle rust jezelf onderdompelen in de prachtige natuur.

Situering

Oulanka nationaal park is een erg divers wildernisgebied in het noordoosten van Finland. Sinds 1956 is het gebied van 270 km² officieel erkend als nationaal park. Tot enkele eeuwen terug werd het bevolkt door Sami. Kenmerkend zijn de kronkelende rivieren met enkele stroomversnellingen tussen de naaldbossen en uiteraard ook de vele meren.

Het park staat ook bekend voor zijn rijkheid aan fauna en flora. Er zijn meer dan 500 soorten planten waaronder bijvoorbeeld ook wilde orchideeën. De calypso bulbosa siert het logo van het nationaal park. Bedreigde diersoorten zoals de bruine beer, lynx en de veelvraat vinden hier nog een veilig nest. De kans dat je één van deze dieren zal kunnen spotten is echter zeer klein.

Het park wordt zeer goed onderhouden. Bij drassige gedeeltes zijn vaak planken aangebracht.
Er zijn verschillende shelters en hutten onderweg. Deze zijn allemaal vrij te gebruiken, maar men verwacht uiteraard dat je je respectvol gedraagt.

Het terrein is niet zo zwaar en de hoogteverschillen zijn eerder beperkt. Naar het zuiden tot zijn er wel enkele pittige hellingen.
Hier bevindt zich het stadje Ruka, een bekend wintersportgebied.

Finland2.jpeg

Bereikbaarheid

Startpunten zijn in Ruka (Juuma) of in Hautäjärvi voor beide punten is er goed openbaar vervoer beschikbaar in het toeristisch seizoen vanuit Kuusamo.

Vanuit Helsinki neem je best nog een vlucht naar Kuusamo. Deze duurt ongeveer anderhalf uur maar het aantal vluchten per dag is wel beperkt.
Bij aankomst kan je op de parking van de luchthaven de bus nemen naar één van de startpunten.
Van noord naar zuid zijn dat Hautajärvi, Ristikallio en Ruka.
In Hautajärvi is er een bezoekerscentrum met een museum, winkeltje en cafetaria.
Ristikallio is niet meer dan een parkeerplaats.
Ruka is zoals eerder vermeld een ski resort met vrij uitgebreide horeca.

Interessante tochten

Karhunkierros 

De Karhunkierros trail is de bekendste meerdaagse tocht in Finland. De gemiddelde hiker zal voor deze tocht een vijftal dagen nodig hebben. De route is bijzonder goed gemarkeerd. Na elke kilometer is er zelfs een metalen bordje. Je kan uiteraard in beide richtingen lopen, al is van noord naar zuid misschien iets logischer.

De officiële route is 82 km. Hier en daar zijn er nog enkele lussen aan te breien. Deze tocht is perfect doenbaar voor beginnende hikers. Ondanks de vele wildernishutten neem je toch best een tent mee. Hou er rekening mee dat in Finland men anders redeneert als in België. Wie later toekomt bij een hut, heeft meer recht op een slaapplaats! Ongeveer halverwege kan je even uitblazen bij het Oulanka bezoekerscentrum. Hier kan je ook een maaltijd nuttigen, een hut met douche huren of eventueel zelfs een kanotocht te maken.

De route is ook doenbaar in de winter. Hou er rekening mee dat de mogelijkheden voor openbaar vervoer dan beperkter zijn. Er is een pad aangelegd van Ruka tot het bezoekerscentrum. Dit is enkel voor sneeuwschoenwandelingen. Door de vele vrij steile valleien is langlaufen niet echt aangeraden.
De bezetting van de open hutten is wellicht minder dan in de zomer maar nog geen garantie op een slaapplek.

De Karhunkierros trail is de meest gekende wandelroute in Finland en in totaal 80 km lang. Het hele gebied wordt gedomineerd door de machtige Oulanka-rivier die diepe kliffen in het landschap heeft gesneden. Op vele plaatsen steek je dan deze rivier over via spectaculaire hangbruggen. De tocht komt ook voorbij de Ruka fjell.

Oulanka_2.jpg

Niveau

De hele route is ideaal voor beginnende kampeerders. Alhoewel er veel wildernishutten zijn, moet je er rekening mee houden dat deze volzet kunnen zijn dus moet je nog steeds een tent meenemen.

Ook is het mogelijk om in het Oulanka bezoekerscentrum je te bevoorraden, een hut met douche te huren of eventueel zelfs een kanotocht te maken. De route duurt ongeveer 4 tot 6 dagen afhankelijk van je wandeltempo.

Oulanka_4.jpg

Winter

Dezelfde routes is ook mogelijk om te doen in de winter. Hou er rekening mee dat de mogelijkheden voor openbaar vervoer eerder beperkt zijn in vergelijking met zomer. Er is een pad aangelegd van Juuma tot het bezoekerscentrum. Dit is enkel voor sneeuwschoenwandelingen, door vele vrij steile valleien is langlaufen niet aangeraden. Natuurlijk zullen er wellicht paden zijn aangemaakt op de rest van deze route. De bezetting van de open hutten is wellicht minder dan in de zomer maar nog geen garantie op een vrije hut.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be