Situering

De Noorderkempen liggen in de provincie Antwerpen, tegen de grens met Nederland. De bodem is een arme zandgrond. Dit zorgt voor een lappendeken van enerzijds bossen, natte zones met vennetjes en stukjes heide waar het aangenaam wandelen is en zones met intensieve landbouw.

Typisch voor deze streek zijn de zogenaamde kolonies. Dit zijn stukken grond van veel honderden hectare die erg planmatig met dreven in rechthoekige stukken verdeeld werden en waar arme mensen met een mix van liefdadigheid en dwang tewerk gesteld werden om de grond te verrijken en geschikt te maken voor landbouw. De kolonie van Wortel en de kolonie van Merksplas zijn nu een prachtig stiltegebied en erkend als werelderfgoed.

Ook twee kunstmatige waterwegen hebben het landschap gevormd en zijn nu interessante trage wegen. De antitankgracht is tussen de 2 wereldoorlogen aangelegd en loopt van bij het station van Kapellen naar Schilde. Halfweg kruist ze het Kanaal Dessel-Schoten.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Middenin het gebied ligt het in 2009 geopende station Noorderkempen. Meer aan de rand ligt het spoorlijntje naar Turnhout met ook een halte in Tielen (bij Kasterlee) en in Herentals, en de spoorlijn van Antwerpen naar Roosendaal met o.a. Kalmthout, Heide en Essen als interessante startpunten voor een tocht door de Noorderkempen. 

Bivakkeren

De bivakzones Hoge Vijvers (Arendonk) en Molenheide (Poppel) liggen ongeveer 20 bijzonder aangename stapkilometers uit elkaar via het Grenslandpad. Deze bivakzones kan je ook combineren met de mooie bivakzone van Wortel Kolonie (Hoogstraten).

De Nederlandse paalkampeerlocaties Strijbeekse Heide en Gooren & Krochten zijn in 2020 gesloten. In Nederland zijn er wel meer kleinschalige kampeerterreintjes bij boerderijen.

Interessante tochten

De streek-GR Kempen kronkelt door de hele regio. 246 km in totaal die gemakkelijk in stukjes van één tot enkele dagen kunnen opgesplitst worden met trein of bus.

De hele regio wordt doorkruist met een wandelknooppuntennetwerk. Overzicht op www.kempen.be en op www.wandelknooppunt.be

Packraften : de Kleine Nete tussen Kasterlee en Herentals is erg geschikt voor een eerste packraft ervaring. Je kan op dit traject ook kajaks huren.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be