Situering

In het Kaçkargebergte zijn geen doorlopende routes bewegwijzerd maar er bestaat wel een goede (engelstalige) gids over, ‘Kaçkar Mountains’ van de Turkse trekkingspecialiste Kate Clow. De gids is tevens voorzien van een vrij accurate overzichtskaart van de trekkingpaden. GPS met vooraf ingevoerde waypoints is sterk aangeraden als back-up en voor locatie in noodgeval.

Gateway is de luchthaven van Trabzon, aan de Zwarte Zee. Geen garantie hier op mooi weer zoals aan de Middellandse Zee. Er valt het hele jaar door meer regen in het Zwarte Zeegebied dan in België. In de  hogere delen van Kaçkar Nationaal Park is het echt alpien wandelen boven 2000 meter met sneeuwvelden op de cols mogelijk tot in juni. Op lagere hoogte kan je in principe sneeuwvrij wandelen vanaf mei. De alpiene weiden van de bergslopen kleuren in mei – juni – juli fantastisch door een massa wilde bloemen, dat is dan ook de beste trekkingperiode.

Hardnekkige opstijgende mist vanaf de kust kan oriëntatie in de bergen vanaf de middag sterk bemoeilijken, ook ’s zomers.  Het zuidwesten van de regio (omgeving Yusufuli) is veel droger met aanzienlijk minder regenval dan in het noordwestelijk deel. Het is mogelijk om een gids of muilezel te huren in de dorpen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be